Villeroy & Boch is een bijzonder bekend en sterk gewaardeerd merk wanneer je op zoek moet naar nieuw bestek. Het zal dan ook niet verwonderen dat heel wat gebruikers Villeroy & Boch beschouwen als veruit het beste merk.
Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans. Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek.
18/10 is ook wel bekend als Chroomnikkelstaal. Dit betekent dat het materiaal is opgebouwd uit 18% chroom en 10% nikkel. Dit is de beste samenstelling voor bestek, omdat chroom zorgt voor duurzaamheid en Nikkel zorgt voor helderheid.
Staal dat bekend staat als 'roestvrij staal' is zeer goed bestand tegen roest. Het metaal vormt een beschermende laag op het oppervlak, een zogeheten 'oxidelaag'. Bij beschadiging van het oppervlak, bijvoorbeeld bij krassen op een mes, zal zuurstof uit de omgeving direct een nieuwe beschermlaag vormen.
Zilverwit edelstaal 18/10 is een staallegering van 18 delen chroomstaal en 10 delen nikkel. Deze legering is roestvrij en daardoor volledig vaatwasmachinebestendig.
Een standaard bestekset is over het algemeen 6-delig. Heb je dus een gezin dat uit 4 personen bestaat, zou je zomaar eens in de “problemen” kunnen komen als je bijvoorbeeld lekker geluncht hebt. Je zal dan óf meteen de vaatwasser moeten laten draaien of zelf je bestek af wassen voor het avond eten.
Het bestek voor het hoofdgerecht ligt het dichts bij het bord. Links van het bord liggen de vorken. Van links naar rechts zijn dit de saladevork, de visvork en de vork voor het hoofdgerecht. Rechts van het bord liggen de messen en de soeplepel.
Het aantal personen
Heeft u een gezin met 2 kinderen en regelmatig bezoek dan kan een 9-delig bestek een betere keuze zijn dan een 6-delig bestek. Stel u heeft een 6-delig bestek en 's middags een aantal bestekdelen gebruikt, dan is er bij 2 eters extra al snel een probleem en moet u voor het avondeten weer afwassen.
Staalsoorten waarbij het ijzer met chroom wordt gelegeerd worden chroomstaal genoemd. In het dagelijks taalgebruik wordt het begrip 'chroomstaal' ook vaak gebruikt voor edelstaal.
Vocht is de meest gebruikelijke oorzaak van roest. De lucht in de vaatwasmachine is vochtig na een wascyclus. Om te voorkomen dat dit vocht op uw vaat neerslaat, opent u de deur van uw vaatwasmachine zodra de cyclus is voltooid en laat u deze een tijdje enigszins open staan.
Het bestek is vaatwasmachinebestendig wanneer onze onderhoudsinstructies in acht worden genomen. Voor gekleurd PVD-bestek (goud/champagne/koper/zwart) gelden net wat andere onderhoudsinstructies dan voor roestvrij staal bestek zonder coating, zodat het bestek dezelfde kleur zal blijven behouden.
Hoe voorkom ik roest? Het voorkomen van roest doet u door uw bestek na gebruik direct af te spoelen met warm water en af te drogen. Zo krijgen kookzouten en zure etensresten geen kans om te blijven plakken. Gebruik hierbij geen schuurspons of stalen spons.
Tip 1: Kan mijn bestek in de vaatwasser? De besteksets van hoogglans edelstaal zijn vaatwasserbestendig. Voor het champagnekleurig edelstaal bestek adviseren wij om het bestek met de hand af te wassen zoals ook op de verpakking staat.
Meestal kan men producten uit roestvrij staal schoonmaken door ze te wassen in de vaatwasmachine. In bepaalde gevallen kunnen blokjes voor de vaat roestvrij staal aantasten, het betreft dan rvs van een inferieure kwaliteit. Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten.
Bij 18/0 betekent dit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosie bestendigheid. Producten gemaakt van 18/0 staal kunnen gereinigd worden in de vaatwasmachine. Aangeraden wordt wel om direct na het eindigen van het programma het bestek droog te wrijven met een zachte doek.
Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe. Ben je nog niet uitgegeten, maar wil je heel even een pauze? Leg het bestek dan gekruist op je bord.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.
Als je een kleine keuken hebt is het niet handig om een boel servies te hebben. Gemiddeld kun je voor een één persoonshuishouden uitgaan van een 16-delig servies: 4 ontbijtbordjes, 4 dinerborden, 4 schaaltjes, 4 gebaksbordjes.
De lepel bestaat al eeuwenlang in allerlei verschillende vormen. Tegenwoordig worden lepels meestal gemaakt van metaal of kunststof. In China worden lepels van porselein gebruikt.
Eerst wordt er een ontwerp (tekening) van het bestek gemaakt. Wanneer het ontwerp goedgekeurd is, wordt het bestek gemaakt. In de fabriek wordt een groot stuk staal of metaal verhit. Vervolgens worden uit het stuk metaal/ staal de messen en vorken gestanst.
Roestvast staal smelt bij 1.538 °C. Staal bij 1370° C. Inox kan geen zware schokken weerstaan terwijl staal schokken absorbeert. RVS is roestvrij terwijl staal zeer corrosief is en dus snel roest.
Edelstaal is een metaal en wordt ook wel roestvast staal of RVS genoemd. RVS is een mengsel van metalen, vooral van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder zijn in veel soorten RVS ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium aanwezig. Producten van edelstaal zijn veilig.
Roestvast staal, ook rvs of inox genoemd en vaak foutief bestempeld als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.