Hoewel de meeste mensen binnen een week herstellen, kant u zich wel nog twee tot drie weken zwak en moe voelen(12). Een verkoudheid is vooral besmettelijk in het begin, wanneer je last hebt van een loopneus en een zere keel(5). De griep is het meest besmettelijk in de eerste 24 uren na het verschijnen van de symptomen.
Bij griep heb je last van koude rillingen, (hoge) koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en keelpijn. Meestal duren je klachten ongeveer één week, daarna verdwijnen ze vanzelf. Na het doormaken van griep kun je nog een paar weken hoesten en moe zijn.
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
De meest voorkomende symptomen van griep zijn plotseling opkomende koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na twee tot zeven dagen. Bij (kwetsbare) oudere mensen kunnen de symptomen minder uitgesproken zijn.
Wat is griep? Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen.
Het belangrijkste is dat je genoeg rust en veel water drinkt. Er zijn wel een aantal medicijnen tegen griep die je wat beter kunnen doen voelen. Het gaat dan voornamelijk om paracetamol. Dit verlaagt de koorts en gaat de spierpijn die gepaard gaat met het virus tegen.
Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na 3 tot 5 dagen. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat u zich weer helemaal goed voelt.
Hoe gaat het verder als ik moe blijf na corona? Van alle mensen met klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit is zo voor alle soorten klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna.
De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus en is het bekendste virus dat vermoeidheidsklachten kan geven. Bijna elk virus kan echter een soortgelijk klachtenpatroon geven als het lichaam niet adequaat heeft gereageerd en niet in staat is geweest dit virus te elimineren.
5. Knapperige snacks. Overslaan omdat: Je hoest of een zere keel hebt. Waarom je je er rotter door voelt: 'De textuur van snacks als chips, granola of zelfs toast voelt als schuurpapier over je zere keel,' zegt dokter Bhatia.
Factoren als slaapgebrek, te weinig lichaamsbeweging, stress en slechte voeding zijn allemaal slecht voor uw weerstand. Ook andere factoren kunnen uw weerstand verlagen, zoals bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld kankermedicijnen, hormonen of prednison) en bepaalde ziekten (bijvoorbeeld aids).
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Een goede hydratatie is belangrijk voor een snel herstel. Vooral wanneer je koorts hebt, is voldoende drinken belangrijk omdat je vocht verliest. Kies het liefst voor thee en water. Allereerst is thee natuurlijk ontzettend lekker om te drinken wanneer je ziek bent.
Die spierpijn hebben we, net als de griepsymptomen koorts en hoofdpijn, aan ons eigen afweersysteem te danken. Om precies te zijn: aan de signaalstoffen die onze witte bloedcellen aanmaken om andere witte bloedcellen voor een indringer te waarschuwen.
Griepsymptomen zonder koorts zijn meestal geen echte griep, maar in de meeste gevallen een verkoudheid. De incubatietijd van griep is 24 tot 48 uur. Griepverschijnselen zijn: koorts, hoofdpijn, keelpijn, kortademigheid, vermoeidheid en slapeloosheid, pijnlijke ledematen en spierpijn.
Door de warmte gaat u zweten waardoor het virus of de bacterie uit uw lichaam verdwijnt. Uw lichaamstemperatuur zal nooit oplopen tot 42 graden of hoger. Uw lichaam zorgt er door het zweten namelijk ook voor dat het de warmte kwijt kan. Ondanks dat het voor vervelende klachten zorgt, is koorts dus zeer nuttig.
Vaak grieperig of ziek zijn
Als je het gevoel hebt dat je constant worstelt met griep en verkoudheid, dan kan stress weleens de oorzaak zijn. Stress heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem en kan een verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaken.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Bijvoorbeeld als je schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door praten, niezen en hoesten gebeuren. Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.
Van daaruit kunnen de bloedvaten in het hoofd ook weer verkrampt raken, met als gevolg spanningshoofdpijn. Een zware verkoudheid en griep gaan vrijwel altijd samen met hoofdpijn. Meestal is er sprake van koorts, in elk geval is een aantal dagen lang het hoofd verstopt van een overdaad aan ontstoken slijm.