Geestelijk afkicken:Van elke drug kan je psychisch afhankelijk worden.Het verlangen kan een drang worden, waardoor het je leven gaat beheersen. Geestelijk afkicken wordt dikwijls onderschat omdat het veel langer duurt dan eventuele lichamelijke ontwenning.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je zo naar het middel dat je alleen nog maar kunt denken aan het gebruiken van het middel, dit geeft je het gevoel niet meer zonder te kunnen. Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam gewend geraakt aan het gebruik van een middel.
Verslaafden kunnen soms ook last krijgen van depressies, angst en/of verwardheid. Er zijn twee belangrijke lichamelijke verschijnselen bij een verslaving. Het eerste is dat u steeds meer alcohol of drugs moet gebruiken om eenzelfde effect te bereiken.
Lichamelijke en geestelijke klachten hangen vaak samen.
Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke onthoudingsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.
'Cold turkey' is een manier van afkicken. Cold turkey stoppen met een middel betekent dat iemand in één keer stopt met het gebruik. Zonder het middel geleidelijk af te bouwen of middelen te gebruiken die ontwenningsverschijnselen kunnen tegengaan.
Bij een verslaving heb je geen controle meer over het gebruik van middelen of over bepaald gedrag. Je wil bijvoorbeeld stoppen met gebruiken, maar dat lukt steeds maar niet. Je kunt verslaafd zijn aan middelen zoals alcohol of drugs, maar bijvoorbeeld ook aan gedrag zoals gokken of gamen.
Er is sprake van een verslaving wanneer:
Je merkt dat je meer gaat gebruiken (voor hetzelfde effect) Je niet zonder kunt (lichamelijk of psychisch) Je niet kunt stoppen (of zonder kunt) Je ontwenningsverschijnselen krijgt wanneer je niet gebruikt (zweten, trillen, onrust, paniek)
Psychische en lichamelijke gevolgen middelengebruik
Middelengebruik kan ook leiden tot gedragsproblemen, concentratieproblemen, depressie, angsten en psychoses.
Geestelijk wil zeggen dat je blijft verlangen naar het middel en je niet fijn voelt als je niet gebruikt. Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam zo gewend aan het gebruik, dat je klachten krijgt als je het niet meer gebruikt (bijvoorbeeld trillen, misselijkheid, slapeloosheid, enzovoorts).
Junkiegedrag is een term die wordt gebruikt om het gedrag te beschrijven van iemand die verslaafd is aan drugs of andere stoffen en dat gekenmerkt wordt door impulsiviteit, obsessieve gedachten over het verkrijgen en gebruiken van de stof, en vaak ook door crimineel gedrag om de verslaving te kunnen bekostigen.
Een verslaving ontwikkelt zich wanneer je een verdovend middel of bepaald gedrag, bijvoorbeeld gokken, gamen of het kijken van porno, gebruikt om tijdelijk te ontsnappen aan de realiteit.
Een verslaafde kan niet zomaar stoppen met het middel; zijn lichaam en geest zijn gewend aan het gebruik van het middel en hebben tijd nodig om dit langzaam te ontwennen. Doordat iemand vaak om meerdere redenen verslaafd is, is het belangrijk om in behandeling te gaan binnen de verslavingszorg.
Hoe lang duurt het en wat helpt? Moeilijk te voorspellen, want iedereen reageert anders. De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt). De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'.
Onderzoekers schatten in dat ongeveer de helft van je verslavingsgevoeligheid bepaald wordt door genen die een rol spelen in de dopaminehuishouding en je gevoeligheid voor de verslavende stof. Of je verslaafd raakt, hangt echter af van veel meer factoren dan alleen je erfelijke aanleg.
Alcoholverslaving, oftewel alcoholisme is verreweg de meest voorkomende vorm van verslaving en komt in alle lagen van de bevolking voor.
Er bestaan twee soorten verslavingen: aan stoffen (alcohol en drugs zoals cocaïne) en gedrag (gok- en gameverslaving). Alcohol- en drugsverslaving bestaan al eeuwen, de afgelopen jaren zijn daar nieuwe vormen bijgekomen, denk aan gamen en medicijn.
Medicatie tegen onthoudingsverschijnselen
Chloordiazepoxide, vroeger vooral bekend onder de merknaam Librium, vangt de onthoudings- of ontwenningsverschijnselen na het stoppen op.
Over het algemeen duurt het afkicken van oxazepam een paar weken tot een paar maanden. Het afbouwen van het medicijn moet geleidelijk gebeuren om je lichaam langzaam te laten wennen en om de ontwenningsverschijnselen te beperken. Het is daarom belangrijk dat je geduld hebt en nooit zomaar zelf stopt.
Bij plotseling stoppen heeft u kans dat binnen enkele dagen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, een gejaagd gevoel, spierkrampen, trillen en overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking.