Na ongeveer 15 minuten is uw oog helemaal verdoofd en kunt u het oog niet meer bewegen. U ziet bijna niks meer met het oog. U bent klaar voor de operatie.
Bij deze verdovingsvorm wordt niet alleen de pijn uitgeschakeld, maar worden ook de bewegingen van het oog en de oogleden uitgeschakeld, zodat de operatie gemakkelijker uitgevoerd kan worden. U kunt niets zien zolang de verdoving werkt. De werking van het verdovingsmiddel kan tot 10 uur duren (soms langer).
Eerst wordt het oog verdoofd met druppels. Hierna wordt met een stompe canule, via het slijmvlies, extra verdovingsvloeistof achter het oog geplaatst. Dit voelt u verder niet meer. Deze verdoving, subtenon anesthesie genoemd, heeft diverse voordelen.
Hoe snel en lang werkt het? De werking treedt vrijwel direct op bij verdoving van de huid. Bij verdoving van diepere huidstructuren en van bijvoorbeeld de hele vinger wordt het effect pas merkbaar na 1-2 minuten. Het verdovingsmiddel werkt 1-2 uur door, zodat u direct na de operatie pijnvrij zult zijn.
De cataractoperatie wordt standaard onder lokale verdoving uitgevoerd met behulp van verdovende oogdruppels. Tijdens de operatie wordt nog extra verdoving in het oog gebracht. Voor sommige patienten is algehele narcose nodig. Dit wordt tevoren met u besproken.
Hoelang duurt het voordat de druppels zijn uitgewerkt? Het wazige zicht duurt gemiddeld 1 tot 4 uur en de pupil bereikt zijn oorspronkelijke grootte na 5 tot 8 uur.
De eerste week moet u 's nachts nog wel een plastic kapje dragen om uw oog te beschermen. Verder is het de eerste tijd goed om niet in het oog te wrijven, geen contactsporten te doen, niet te zwemmen en stoffige ruimten te vermijden. Onder de nazorg bij een staaroperatie valt ook het druppelen van het oog.
Meestal is dat na één tot enkele uren. Het lichaam breekt de gebruikte verdovingsmiddelen weer af. Wij raden u aan om nog even met eten, drinken en roken te wachten totdat de verdoving volledig is uitgewerkt. Omdat u geen pijn meer ervaart, zult u het ook niet merken wanneer iets te heet is of wanneer u zich brandt.
Als de verdoving na enige tijd nog niet is uitgewerkt, dan kan er sprake zijn van een beschadigde zenuw. U kunt de verdoving niet sneller uit laten werken, maar u kunt wel pijnstillers gebruiken tegen de pijn.
In uitzonderlijke gevallen werkt de verdoving niet uit. Dan kan het zijn dat er een zenuw (tijdelijk of blijvend) beschadigd is. Vermoed je dat dit bij jou aan de hand is? Neem dan contact op met je tandarts.
U voelt geen pijn bij de oogoperatie. U bent wel wakker. U krijgt druppels in uw oog en/of een prik. U hoort van de arts welke verdoving u krijgt.
De eerste dag na de operatie mag u niet tillen, bukken en/of persen. U mag vanaf de tweede dag tot de zevende dag na de operatie weer bukken en voorwerpen tillen tot een gewicht van maximaal 10 kilo, daarna is er geen beperking meer. U mag 14 dagen na de operatie niet zwemmen.
Wanneer mag ik weer gaan werken na mijn staaroperatie? U mag na de operatie gewoon weer gaan werken, behalve als u pijn heeft of minder ziet. Vraag in dat geval advies aan uw oogarts.
De wijde pupil en dus de overgevoeligheid voor licht verdwijnt langzaam na het stoppen met het druppelen, maar kan nog 24 tot 48 uur aanhouden. Ook het wazig zien houdt meerdere uren aan voordat het langzaam verbetert.
Soms worden er pupilverwijdende oogdruppels gebruikt waardoor u gedurende ongeveer 2 uur minder scherp ziet. Autorijden na dit onderzoek wordt dan ook sterk afgeraden. Ook is het raadzaam een zonnebril mee te nemen i.v.m. lichtgevoeligheid van de ogen na het druppelen.
WAAR MOET IK NA VERDOVING REKENING MEE HOUDEN? Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken.
Veel gebruikte lokale anesthetica zijn articaïne, bupivacaïne, lidocaïne, novocaïne, mepivacaïne en ropivacaïne. Er zijn 2 hoofdgroepen lokale anesthetica: de esters en de amiden. De esters zoals procaïne en cocaïne worden nauwelijks meer gebruikt in verband met de hogere kans op allergische reacties.
De intraligamentaire anesthesie waarbij de verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de wortel en het kaakbot wordt gespoten. Hierbij wordt alleen de betreffende tand of kies verdoofd en minder van de omliggende weefsels.
U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten. Houd hierbij wel rekening met een eventuele verdoving, dit kan het eten lastig maken.
De anesthesioloog dient een verdovende stof toe rond zenuwen die de pijnprikkels overbrengen. Dit maakt het gedeelte van het lichaam dat bij die zenuwen hoort gevoelloos, zodat u tijdens de operatie geen pijn heeft in dat gebied. In het verdoofde lichaamsdeel kan ook de spierkracht verminderen.
Het duurt ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Dit is inclusief de uitleg van de tandarts vooraf. Als er meerdere tanden of kiezen gevuld moeten worden binnen één sessie, duurt het ongeveer 20 minuten om een tand of kies te vullen.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.