Naast groenten en fruit kun je je baby vanaf zes maanden ook deze tussendoortjes geven: Een korstje of stukje brood, daar kan je baby lekker op sabbelen. Lees hier waarom je niet te vroeg moet beginnen met brood aanbieden. Volkoren cracker , bijvoorbeeld een luchtige cracotte.
Je kind heeft ze niet nodig. Een klein 'volwassenkoekje' is vaak zelfs een betere keuze. Ter vergelijking: een gewoon Maria biscuitje bevat 22 calorieën per koekje. Wil je toch iets tussendoor geven, kies dan voor groente of fruit, een volkoren boterham of een volkoren cracker die in de Schijf van Vijf staat.
Voor dreumesen en peuters geldt dat fruit en snackgroenten de beste keuze zijn als tussendoortje. Het Voedingscentrum adviseert om dreumesen en peuters alleen producten uit de Schijf van Vijf te geven als tussendoortje. Dat komt neer op fruit, groente en volkorenbrood of cracker met een verantwoord beleg.
Per kind is het verschillend hoeveel tussendoortjes ze mogen. Belangrijk is dat ze voldoende eten bij het ontbijt, lunch en avondeten. We adviseren om maximaal 3-5 Maisfingers per dag te geven.
Zodra je baby 8 maanden oud is, mag hij vast voedsel eten
Als je bovendien op vingereten overstapt de daaropvolgende maanden, is kiwi ideaal om in hapklare stukjes of reepjes te snijden1,2. Sommige soorten fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi's, kunnen vrij zuur zijn.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Vanaf welke leeftijd kun je rozijntjes geven? Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft.
Ontbijtkoek. Ook en verantwoorde snack voor volwassenen, maar te veel suiker voor baby's. Ik neem daarom de versie met minder suiker, maar het is natuurlijk nog steeds niet goed… Zelfde advies als voor de eierkoek, pas vanaf 1 jaar en bij uitzondering.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
35 g. Soré maïsfingers is een uitstekend tussendoortje voor kinderen vanaf 6 maanden. Deze sticks zijn makkelijk te pakken, zijn gemaakt van biologische maisbloem en smelten weg in de mond. Ze zijn glutenvrij en bevatten geen zuivel, zout, toegevoegde suikers of andere additieven / toevoegingen.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Lu Cracottes is eigenlijk fastfood dat zich gezond voordoet. Dat stelt Foodwatch. Volgens de organisatie zit Lu Cracottes niet vol vezels, maar vol 'marketingtrucks en opgeblazen vezelpraatjes'.
'Popcorn moet niet worden gegeven aan kinderen onder de vijf jaar', stelt ze.
De raad adviseert om kinderen onder de 6 jaar helemaal geen rijstwafels te geven, en op te passen met andere rijstproducten. 'Rijstwafels bevatten bijna geen belangrijke voedingstoffen en zitten vaak vol zout.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
Vanwege mogelijke allergische reacties is het beter om vanaf de leeftijd van 12 maanden een baby aardbeien aan te bieden. Als er geen allergieën in de familie voorkomen kun je eerder beginnen met het aanbieden van aardbeien.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.