Zowel aanhoudende warmte, zowel binnen als buiten, kan schadelijk zijn voor de gezondheid van zuigelingen en jonge kinderen. Een belangrijk aspect van het risico bij kinderen tijdens warmteperioden is dat ze niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen en zo oververhitting te voorkomen.
Je baby en hitte
Voor jou is de hitte misschien al best zwaar. Je baby kan nog minder goed tegen warm weer. Omdat zijn kleine lichaam nog anders werkt dan het jouwe, liggen er wat problemen op de loer. Zo droogt hij sneller uit, is zijn huid gevoeliger voor zonverbranding en raakt hij gemakkelijker oververhit.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt.
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
Er is sprake van oververhitting als de lichaamstemperatuur van je baby boven de 38°C uitkomt. Baby's kunnen vaak hun eigen temperatuur nog niet goed reguleren. De lichaamstemperatuur van je baby wordt in het begin vooral via het hoofdje geregeld. Let daarom goed op of jouw baby het niet te koud of te warm heeft.
Koude dagen
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Bij optreden van warmtestuwing: afkoelen en drinken. Maar beter is natuurlijk voorkomen. Transpireren is overigens een gezonde reactie van het lichaam om de temperatuur op peil te houden. Bij transpireren ga je na of je iets kunt doen om je baby behaaglijker te laten voelen.
Een zonnesteek of hitteberoerte volgt op warmtestuwing. Hierbij treden drie verschijnselen op: een lichaamstemperatuur hoger dan 41°C, bewustzijnsstoornissen en de afwezigheid van zweet. Iemand met deze klachten heeft direct medische zorg nodig.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding.
De temperatuur kan dan snel stijgen waardoor het risico bestaat dat je kindje oververhit kan raken. De temperatuur stijgt in een half uur bijvoorbeeld van 22 naar 34 graden.
Waarom zijn rompertjes zo handig? Doordat rompertjes uit één stuk bestaan voorkomt dit een blote buik en rug. Je baby verliest zo niet onnodig warmte en jij hoeft hier dus niet de hele tijd op te letten. Een romper houdt de luier op zijn plaats, dit verkleint de kans op lekkage.
Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Een baby raakt al snel oververhit. De slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Ook al voelt het voor jou als te koud, De ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden 18-20 °C. Vanaf twee maanden mag dit nog een graadje lager: 16-18 °C.
Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort? De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij gaan we uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.
De kleine mensjes zijn nog niet in staat om kippenvel te vormen die volwassenen tegen de kou beschermen. Net als bij kou kan warmte snel levensbedreigend worden voor uw baby.
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.
Controleer regelmatig of je kleine het niet te warm heeft, door zijn nek en voorhoofd te voelen. Als deze een beetje lauw aanvoelen, is de lichaamstemperatuur van je baby waarschijnlijk goed. Voelt dit klammig, dan heeft hij het te warm. Twijfel je, dan kan je eventueel de thermometer gebruiken.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Kleding van je baby in de zomer
Je kunt doorgaans kiezen voor een rompertje met korte mouwen met een luchtig shirtje erover, met een kort broekje of zonder broekje en zonder schoentjes. Uiteraard heeft je kindje ook extra bescherming nodig tegen de hoge temperaturen.