Je zal merken dat je baby van zes weken oud steeds meer het hoofdje naar je toe zal draaien wanneer je tegen hem of haar praat. Het zou zelfs kunnen dat je baby hierop reageert door brabbelachtige geluidjes te maken! Door je vingers in het zicht van je baby te bewegen, kun je de aandacht van je baby trekken.
Spelen baby 0-3 maanden oud
Het “spelen” bestaat uit kroelen, knuffelen, zachtjes strelen. Praten, zingen, wiegen op schoot of in een draagdoek zijn ook prima spelletjes. Praten is belangrijk voor de ontwikkeling van de spraak/taal.
Door samen met je baby te spelen, leert hij veel nieuwe dingen en doet hij nieuwe ervaringen op. Ook leert je baby nieuwe verbanden te leggen. Je baby leert door de spelletjes vaak te herhalen, want dan gaat hij patronen herkennen. Veel babyspelletjes vragen fysieke inspanning bij je baby, zoals omrollen of klappen.
Baby's van 6 weken hebben een heel duidelijk ritme nodig. Je zorgt voor dat ritme door overdag voor 4 tot 5 uur slaap te zorgen. En houd daarnaast vaste momenten aan waarop je jouw kleine 's avonds naar bed brengt. Op die manier zal je merken dat het ritme van jouw baby van 6 weken ook 's nachts gewoon doorgaat.
Vanaf ongeveer 6 weken gaat je kleine zelf zijn stem ontdekken. 'Uh', 'ah', 'oh' zijn de eerste klanken waarmee hij oefent. Hij leert nu ook hoe hij zijn lippen, tong en andere mondspieren moet gebruiken. Die zijn belangrijk voor de spraakontwikkeling van je baby.
Een kind geniet.
Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ...Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft;
Lippen tuiten of tong uitsteken. Zoeken met het hoofdje. Over de lipjes likken.
Na 6 weken kunnen sommige baby's iets langer slapen (3 tot 4 uur). Na 3 maanden is het ergste vaak voorbij en gaat je baby richting de 5 uur. Rond de 4 – 5 maanden slapen veel baby's rond de 5 – 6 uur. Volgens de medici is dit dus 'doorslapen'.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
Natuurlijk speelt hier ook de groei een rol. Kleine buikjes moeten namelijk wat groter worden om doorslapen mogelijk te maken. Dat het kan vanaf zes weken wil nog niet zeggen dat het gebeurt. Al het goede komt langzaam en dat is maar goed ook”.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
Echt lachen
Als je baby ongeveer vier tot vijf maanden oud is, gaat hij of zij echt schaterlachen. Het leukste geluid wat er is, dat kun je niet vaak genoeg horen! Je kunt je baby laten lachen door hem of haar te kietelen, knuffelen, rare geluiden te maken of rare bekken te trekken.
Je baby kan ongeveer tussen de 2 en 6 weken op het schema zitten van 6 voedingen. Wanneer hij hiertoe in staat is, krijgt hij meer tijd tussen de voedingen om goed te slapen en zijn batterij flink op te laden. Precies hetzelfde zoals het verhaal beschreven staat bij 7-8 voedingen.
De lastige fase van sprong 6: verandering brengt weerstand
dat kan ook wat lastiger gaan nu. De drie H's karakteriseren de lastige fase van deze sprong en je baby zal vastklampen aan hetgeen wat vertrouwd voelt, zijn ouders. Deze lastige fase duurt bij de meeste baby's vier weken, maar kan ook drie tot zes weken duren.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Krampen omdat het lijf nog moet wennen aan voeding in de darmen komen vooral voor bij baby's tot 4 maanden. Zodra de darmen voldoende ontwikkeld zijn, nemen ze ze af. De piek ligt meestal rond de 6 weken, al kunnen baby's ook in de weken of maanden erna nog last hebben.
Hou je baby goed in de gaten als hij in de box ligt. Zeker als je ook een peuter hebt die rondloopt, of als er huisdieren zijn. Leg nooit een matras in de box: een baby kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van de box. Verderop vind je tips voor de aanschaf van een boxkleed.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is. Voor de ene baby is dit 's nachts en voor de andere juist 's ochtends vroeg. En weer andere baby's clusteren juist vooral aan het eind van middag of begin van de avond.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om het lichaam te leren kennen en te ontdekken.
Symptomen KISS-syndroom bij baby's
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Signalen van oververmoeidheid:
Lange tijd achter elkaar wakker zijn; • De oogjes wijd open; • Heel actief of overactief; • Onrustig slapen, korte slaapjes. Een oververmoeide baby wordt meestal na korte tijd weer wakker.