Synthetische stoffen kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester niet nodig. Wij adviseren om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor polyester en je kan zelf kiezen of je wel of geen wasverzachter toevoegt.
Ja, je kunt polyester in warm water wassen. Kies voor een programma van 40 of 30 graden. Polyester is een stof die niet snel krimpt, maar als je de items te warm wast, bestaat er een kans dat je kleding een stukje kleiner uit de wasmachine komt! Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Je kunt polyester kleding in de wasmachine centrifugeren zoals je dat ook met andere kleding zou doen. De stof is daar goed tegen bestand, het is niet nodig om daar extra voorzichtig mee te zijn. Je kunt polyester gewoon met katoen wassen.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.
Het fijne aan synthetische vezels is dat ze bijna niet kreuken en je ze in veel gevallen niet hoeft te strijken. Drogen op een hanger is vaak genoeg. Maar wanneer het kledingstuk wel een beetje gekreukt is, kan je het beste strijken op de laagste stand (110°).
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
Je mag polyester in de droger doen op een lage temperatuur. Ons advies is echter om kleding niet in de droger te doen maar hangend te laten drogen. De stof droogt super snel, en als je kleding ophangt komen er minder kreukels in. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook in de energiekosten.
Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine. Toch betekent dit niet dat je synthetische stoffen altijd automatisch heet kan wassen.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo aangenaam natuurlijk. Polyester of polyamide nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten.
Dit zijn de beste stoffen om te dragen tijdens een hittegolf
Blijf in elk geval weg van kunststoffen zoals polyester en viscose, en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen. Deze stoffen helpen je het hoofd koel te houden, en zijn bovendien een duurzame optie.
Polyester. Polyester is doorgaans onderhoudsvriendelijk en kan daarom in de wasmachine (fijne was). Indien je de normaal gesproken strijkvrije kleding van deze kunstvezels toch wilt strijken, dan alleen op de laagste stand. Want polyester is hittegevoelig – daarom mag het ook niet in de droger.
Daar komt nog eens bij dat een polyester kledingstuk plastic vezels kan afgeven in de wasmachine, wat uiteindelijk resulteert in plastic soep voor de zee. Kortom: goedkoop is duurkoop. Een goede vervanger van polyester is biologisch katoen.
Polyester is in tegenstelling tot katoen gemaakt van een synthetische vezel. Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een zeer goede veerkracht en is zeer licht. Bovendien is polyester vorm- en kleurvast, glad, duurzaam en is resistent tegen zweet.
Op welke temperatuur je je kleding moet wassen, staat aangegeven op het wasetiket. Je ziet symbolen van tobbes met het cijfer 30, 40, 60 of 90 erin. Deze cijfers geven de temperatuur aan. De meeste kleding was je op 40 graden, handdoeken en schoonmaakdoekjes op 60 graden.
Katoenprogramma
Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden. Katoen kan veilig op 1400 of 1600 toeren worden gecentrifugeerd zodat het sneller droogt.
Vrijwel alle wasautomaten hebben een programma voor katoen (20 tot 95°C), synthetisch (40°C) fijne was (30°C), wolwas (30- 40°C) en extra spoelen of extra water. De machine doet in dat geval een extra spoelgang om grof vuil of restjes wasmiddel te verwijderen.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen.Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Welke materialen zijn wel veilig? Om de nadelige gezondheidseffecten van synthetische kleding te vermijden, kun je dus beter geen materialen zoals polyester, polyamide, nylon en viscose dragen. Katoen, wol en andere natuurlijke vezels zijn wel veilig.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen. En ook fijn: het is gemakkelijk schoon te krijgen. Katoen en linnen zijn geliefde stoffen omdat ze goed vocht opnemen en lekker aanvoelen op het lichaam, maar ze zorgen wel voor natte, donkere vlekken.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Stoffen die je beter kunt vermijden in de zomer - What not to wear. Vermijd op warme dagen zoveel mogelijk kleding dat gemaakt is van polyester, vinyl, fleece, acryl, nylon, denim, leer of nylon. Je zweetklieren draaien overuren in deze synthetische stoffen.
Doe polyester liever niet in de droger, dan kan het krimpen. Daarna is het niet nodig om het polyester textiel te strijken. Strijken is namelijk dit is niet erg goed voor polyester. Wanneer je polyester wel wilt strijken, doe dit dan op een lage temperatuur.
Katoen dat gemengd is met synthetische vezels of andere materialen kan meer of minder krimpen dan puur katoen. Katoen met polyester of andere synthetische vezels krimpt meestal minder dan 100% katoen. Dat is zelfs een van de belangrijkste redenen dat er vaak polyester wordt toegevoegd aan katoen.
Kledingstukken van polyester zijn minder gevoelig voor slijtage en verkleuren nauwelijks.