Bloemen reageren sterk op temperatuur, tocht en licht. Zet je bloemen op een niet te warme plek, uit de buurt van de fruitmand en weg van de tocht. Om ze nog langer goed te houden kun je de bloemen in de nacht op een koele plek zetten. Wil je juist dat je bloemen sneller uit de knop komen?
Vermijd tocht, hierdoor verliezen bloemen (te) snel water door verdamping met als gevolg dat de bloemen slap gaan hangen. Plaats ze bij voorkeur daarom niet voor een ventilator, open raam of deur.
Een boeket bloemen moet zeker 10 dagen mee kunnen gaan. Wanneer bloemen goed verzorgd worden dan kan een boeket wel twee weken meegaan. Het hangt er dus vanaf hoe goed bloemen verzorgd worden, maar ook hoe vers de bloemen zijn. Bloemen kunt u op meerdere manieren kopen.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Niet langer dan een uur droog laten liggen, in de wintermaanden nooit in de auto laten liggen, bloemen kunnen slecht tegen kou. Goed schuin aansnijden met een scherp mes (zo opent u de vaatbundels waardoor de bloem vocht kan opnemen) snijbloemenvoeding toevoegen, dit voorkomt ook bacterie vorming.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Ideale temperatuur voor bloemen
Bloemen gedijen beter bij lagere temperaturen. Om bloemen te bewaren zijn temperaturen tussen de 5 en 10 graden Celsius perfect.
ZET BLOEMEN NIET OP DE TOCHT, IN DE WARMTE OF BIJ FRUIT
Tocht, warmte en fruit zorgen ervoor dat bloemen sneller verouderen en/of slap gaan hangen. Dus zet het boeket niet in de volle zon, bij de verwarming of openhaard of op een tochtige plek.
WAT ZIJN STERKE ZOMERBLOEMEN. De ene bloem kan beter tegen de hitte dan de ander. Met voorspellende weerberichten kun je rekening houden met de bloemen die je uitkiest voor je boeket. Delphinium, gladiolen, alstroemeria en gerbera kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen de warmte.
Bleek, water en suiker
Alles wat je nodig hebt is water, bleek en suiker. Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
Als je een plant wilt die weken bloeit om de urban jungle af te maken, die je dol graag wilt, maar opziet tegen de verzorging van al die planten dan is de anthurium jouw nieuwe beste vriend.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Bloemen hebben water nodig om te groeien, bloeien en overleven. Sommige bloemsoorten kunnen na een tien minuten zonder water al uitgedroogd raken, terwijl andere bloemen wel enkele uurtjes zonder water kunnen overleven.
Om bloemenvoeding zelf te maken heb je drie ingrediënten nodig: suiker, bleek en citroenzuur. Suiker is het voedende ingrediënt, citroenzuur helpt de pH-waarde van het water te verlagen - wat het aangenamer maakt voor de bloemen - en bleek helpt het water te reinigen.
Het staat soms leuk, maar zet bloemen niet naast uw fruitschaal. Fruit produceert ethyleengas dat de veroudering van bloemen bevordert. Laat de bloemen, in de verpakking, gedurende enkele uren op water op een koele plaats bijkomen. De doornen liever niet van de steel verwijderen.
Direct zonlicht of de warmte van de verwarming, de zon of een kachel hebben geen goed effect op de rozen. De rozen kunnen hier heel slecht tegen. De rozen verdampen hierdoor meer vocht, terwijl ze dit heel hard nodig hebben. De rozen zullen hierdoor snel hun kop laten hangen en slap worden.
Je moet rozen in potten en kuipen daarom voldoende tegen de kou beschermen, bijvoorbeeld met loof, houtwol of bubbeltjesplastic. Je kan je rozen ook laten overwinteren in een vorstvrije, koele ruimte. Hoogstamrozen verdragen koude temperaturen beter en mogen buiten blijven.