Als er onverschuldigd is betaald, ontstaat er een ongedaanmakingsverplichting. Als de prestatie bestaat uit de betaling van een geldsom, moet de geldsom worden terugbetaald.Als de prestatie bestaat uit het leveren van goederen dan moeten deze teruggeleverd worden.
Wanneer iemand aan een ander een geldsom of een goed heeft gegeven zonder dat daar een rechtsgrond voor was (een reden voor de betaling, bijvoorbeeld 'koop' of 'schenking'), kan deze persoon de geldsom of het goed terug vorderen volgens de wet door middel van een beroep op onverschuldigde betaling.
Na een onverschuldigd betaling heb ik recht op teruggave van het bedrag dat ik teveel betaalde. U als ontvanger moet het bedrag dan binnen een redelijke termijn terugbetalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de regels voor eerlijke handel met consumenten, zie www.acm.nl .
Als u een factuur dubbel heeft betaald, dan kunt u het teveel betaalde bedrag terugvorderen. Het is doorgaans verstandig om eerst contact op te nemen met de ontvanger en hem of haar te vragen om terugbetaling.
Een onrechtmatige/ongerechtvaardigde verrijking is een verrijking waarbij er naast iemand die 'verrijkt' is, ook iemand is die op een of andere manier 'verarmd' is. Onder bepaalde voorwaarden kan de schade die de 'verarmde' geleden heeft, worden verhaald op de persoon die er voordeel van gehad heeft (de verrijkte).
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Als wordt vastgesteld dat er sprake is van een onverschuldigde betaling, bijvoorbeeld door dat er zonder rechtsgrond een goed is geleverd, ontstaat er een verbintenis tot teruggeven van dat goed.
Bij een automatische incasso kun je een overboeking storneren, wel zo handig. Tot acht weken na de datum van afboeking kan je - in principe zonder reden op te geven - daar je bank opdracht toe geven. Helaas kan dit bij een foute (losse) overboeking naar een rekeningnummer niet.
Heb je een fout nummer ingevoerd? Vraag dan aan je bank of ze het geld kunnen terughalen. Jouw bank neemt contact op met de bank waar de ontvanger de rekening heeft. Die bank vraagt de ontvanger om het geld weer terug over te maken.
Storneren betekent dat u een automatische incasso terugboekt op uw rekening. Dit kunt u zelf doen via internetbankieren. Of neem contact op met uw bank. De bank controleert niet of de incasso terecht of onterecht was.
Stuur de geldlener dan een brief waarin u eist dat u het geld voor een bepaalde datum terugkrijgt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief onderhandse lening terugvorderen. Stuur de brief aangetekend. U krijgt dan bewijs dat brief is verstuurd en ontvangen.
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
Als de geldlener weigert om de lening terug te betalen zult u een procedure moeten starten om uw geld terug te krijgen. Pas wanneer er een vonnis is waarin de rechter heeft bepaald dat de geldlener de onderhandse geldlening aan u moet terugbetalen kunt u de geldlener dwingen om de lening aan u terug te betalen.
Onverschuldigde betaling artikel
Degene die een ander zonder rechtsgrond een goed heeft gegeven, is gerechtigd dit van de ontvanger als onverschuldigd betaald terug te vorderen. Betreft de onverschuldigde betaling een geldsom, dan strekt de vordering tot teruggave van een gelijk bedrag.
De onverschuldigde betaling is geregeld in artikel 6:203 BW . Daarin staat dat degene die een ander zonder rechtsgrond een goed geeft, gerechtigd is dit van de ontvanger als onverschuldigd betaald terug te vorderen. De prestatie moet zonder rechtsgrond zijn verricht.
Ongerechtvaardigde verrijking is een zogenaamde rechtmatige daad. Er ontstaat aansprakelijkheid en een schadevergoedingsplicht zonder dat er sprake is van verwijtbaarheid of handelen in strijdt met het recht. Andere voorbeelden van een rechtmatige daad zijn zaakwaarneming en onverschuldigde betaling.
In principe moet de ontvanger van het geld zélf het geld terugboeken. Gebeurt dat niet, dan kan je bank de ontvanger vragen om het geld terug te storten. Als er na 21 dagen nog niets is gebeurd, vertelt je bank je de naam, adres en woonplaats van de onbedoelde begunstigde.
Je bank is wel verplicht om redelijke inspanningen te leveren om het bedrag terug te vorderen. De bank van de ontvanger is op haar beurt verplicht om daaraan mee te werken. Ken je de ontvanger niet, dan zal je bank aan de bank van de begunstigde de gegevens opvragen van de persoon aan wie je geld hebt overgemaakt.
Wanneer de rekening daadwerkelijk is opgeheven, dan zal het niet mogelijk zijn om daar nog langer geld op te storten. Daarnaast blijft een bankrekening normaal gesproken 13 maanden actief. Binnen deze periode zal het geld dat wordt overgemaakt naar een opgeheven rekening worden doorgestort naar de nieuwe bankrekening.
Als de automatische incasso onterecht blijkt te zijn, dan heb je dertien maanden de tijd om het geld terug te boeken. Dit kan alleen via de bank. Let wel op: er kunnen kosten aan verbonden zijn als er wél een rechtsgeldige machtiging door jou is gegeven voor de afschrijving.
Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.
Elke automatische incasso kunt u binnen 8 weken zelf terugboeken. Dit heet storneren. Zorg wel dat u de rekening dan op een andere manier betaalt.
Je hebt geld overgemaakt naar een rekeningnummer dat niet bestaat. Geen probleem! Het geld wordt binnen een paar dagen automatisch teruggestort op je rekening. Dit geldt wel alleen voor Nederlandse banken.
Er is sprake van wanprestatie wanneer een van de partijen zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet of niet geheel nakomt, of wanneer de verplichting niet correct wordt nagekomen.
Als mensen een jarenlang band met hun notaris hebben, zullen ze die willen behouden en alsnog betalen. Anders kun je er later ook moeilijk weer terecht. Er wordt dus een beroep gedaan op de 'morele betalingsverplichting', zoals dat omschreven is in artikel 3.2 sub B uit Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.