Kortwieken en leewieken heeft als doel de kip het onmogelijk te maken om weg te vliegen. Bij kortwieken worden de buitenste slagpennen van de vleugels afgeknipt.Bij leewieken wordt bij zeer jonge kippen een vleugeldeel geamputeerd. Leewieken is grotendeels verboden.
Het leewieken van vogels is vanaf 1 januari 2018 verboden, ook voor vogels die in een niet-overdekte ruimte gehouden worden. Leewieken is een lichamelijke ingreep, waarbij het laatste vleugellid van een vogel permanent wordt verwijderd. Dit wordt al op zeer jonge leeftijd gedaan.
Kortwieken doet geen pijn, maar het kan wel nadelen hebben. Vogels kunnen onzekerder worden, kunnen niet meer vluchten en in sommige gevallen leidt kortwieken tot veer-beschadigend gedrag en plukken. Het besluit om wel of niet te kortwieken moet dus weloverwogen genomen worden.
Kortwieken is een tijdelijke oplossing, want na de rui groeien weer nieuwe slagpennen uit. Om wegvliegen te voorkomen moet deze behandeling dus steeds herhaald worden. Kortwieken was en blijft gewoon toegestaan. Kortwieken doet men altijd aan één vleugel, de kip raakt dan tijdens het vliegen uit balans.
De voordelen van het kortwieken zijn: De kans is kleiner dat je vogel ontsnapt via het raam of de deur. Zo voorkom je ook dat je vogel gevaar loopt buiten. Je vogel vliegt minder snel tegen ramen.
Zodra de vogel gaat ruien (bij een volwassen vogel 1 à 2x per jaar) zullen de afgeknipte veren uitvallen en zullen nieuwe veren terugkomen. Het kortwieken dient daarom regelmatig herhaald te worden, ongeveer 1-4 keer per jaar.
Hoe kortwieken:
Houd de kip met duim en wijsvinger vast bij de basis van de vleugels. Strek één vleugel volledig uit, zodat de veren goed zichtbaar zijn. De buitenste, lange veren zijn de slagpennen. Deze veren worden gekortwiekt.
Dit wordt 'kortwieken' genoemd. Aan een kant van de kip wordt de punt van de slagpennen vier centimeter afgeknipt. De kip kan niet meer vliegen, omdat er geen sprake is van balans.
Kippen kortwieken wordt meestal gedaan om ervoor te zorgen dat de kip niet meer zal vliegen, of minder zal vliegen. Dat is eigenlijk ook de enige reden om het te doen. Lange vleugels hebben is namelijk voor een kip helemaal niet vervelend.
Veel mensen schijnen te denken dat geknipte veren in een paar maanden weer aangroeien, terwijl dat bij de meeste soorten minstens een half jaar kan duren. Bij de grotere soorten kan het zelfs meer dan een jaar duren. Het is ook niet alleen een kwestie van wachten tot de veren weer aangroeien.
2. Kleurrijk. Kippen hebben kleine oogjes, maar zien meer kleuren dan wij. Het netvlies van een mens bestaat namelijk uit drie verschillende soorten lichtgevoelige cellen, terwijl het netvlies van een kip uit wel vijf soorten lichtgevoelige cellen bestaat!
Orpington kippen zijn rustige en tamme kippen die niet hoog kunnen vliegen. Het zijn grote Engelse kippen die oorspronkelijk gefokt werden voor zowel legkip als vleeskip.
Bij kortwieken worden de lange slagpennen van een van de vleugels afgeknipt. Deze groeien na de rui weer aan en het kortwieken zal hierdoor elk jaar herhaald moeten worden. Eenden voelen niets van het kortwieken. Veren kun je vergelijken met nagels of haren van mensen.
Ontsnapte kippen hebben minder kans om te overleven, waardoor het soms verstandig kan zijn om het vliegen te belemmeren. Voorkom daarom vliegen door kortwieken. Hierbij worden de buitenste veren, de slagpennen, van de vleugel afgeknipt.
Veren vormen zich initieel vanuit een uitstulping van de huid, waarnaast twee inkepingen ontstaan die later het haarzakje of het follikel vormen. In tegenstelling tot de haren van zoogdieren zijn vogelveren tijdens het groeien dus goed doorbloed.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Waarom kippen houden in de tuin? Kippen zijn uitstekende tuinhulpjes. Als je ze los laat rondscharrelen in de tuin, helpen ze met het wieden van de bodem. Daarbij zijn kippen goede afvalverwerkers; ze eten plantaardig organisch afval, dat je niet in de groenbak hoeft te gooien.
U hoeft alleen maar de veren van één vleugel te knippen om uw kip uit balans te brengen zodat ze niet weg kan vliegen. Knip de slagpennen. De slagpennen zijn vaak de eerste tien veren van de vleugel. Knip ongeveer 50% van de veren af.
Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open. Ze kunnen waken en slapen tegelijk. Het oog dat ze open houden staat in verbinding met de hersenhelft die wakker blijft.
Kippen kunnen ook gaan kraaien als je er geen haan bij hebt, dan neemt er één de leiding zoals een haan doet. Hobbyfokster van de Serama, Kuifhoen kriel en Zijdehoender groot.
We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan. De kip gaat zich ook gedragen als een haan, maar kan geen kippen bevruchten."
U zult waarschijnlijk de nagels van uw kippen niet hoeven knippen omdat ze vanzelf slijten wanneer uw kippen rondscharrelen in uw tuin. Maar wanneer u ziet dat de nagels gaan krullen zult u ze moeten knippen. Wikkel uw kip in een handdoek zodat hij rustig blijft en niet met zijn vleugels kan slaan.
Vaak worden parkietjes bij de verkoop gekortwiekt. Hierbij worden de vleugels aan één of twee kanten ingekort. De vogel voelt hier, mits juist uitgevoerd, niets van. Wanneer de vleugels zijn gewiekt, kan de vogel zeer beperkt vliegen.
2.600 veren hebben en in oktober iets meer dan 1.500. Ondanks dat veren erg licht zijn, vormen ze een verrassend groot deel van het lichaamsgewicht van de vogel.