Vis bij voorkeur op een stek die in de luwte ligt, bijvoorbeeld onder overhangende bomen en struiken, lage bruggen en lange duikers. 2. Kies voor klein en attractief voer zoals gebroken boilies, maïs, pellets en maden. Voer slechts een handvol, want de karpers eten maar weinig in de winter!
Karpers vangen in de winter lukt het beste met klein en attractief haakaas. Je kunt hiervoor boilies gebruiken die je behandelt met een bait soak. Gebruik weinig voer die niet verzadigd. O.a kleine pva sticks met boilie kruim werken in de winter heel goed!
Eetpatroon van de karper in de winter
Het maagdarmkanaal van de karper zit sneller vol. Gebruik in de winterperiode daarom ander, licht verteerbaar aas. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor mais of pva met gechrunched licht verteerbare boilies. Denk hierbij ook aan de voedingswaarde van het aas.
ZOEK WARM WATER OP
Wanneer je beslist om bij koud weer te gaan vissen met vaste stok, moet je het warme water opzoeken, of toch die plekjes waar het water in die buurt (meer, vijver, rivierarm) het minst koud is. Dit is cruciaal voor een geslaagde winterse vispartij.
De boilies van Cipro hebben een groot voordeel in de winter. Door gebruik te maken van Ethyl Alcohol komen in de winter en in koud water de Cipro EA boilie flavours wel goed los. Vanuit de boilie lekt het flavour prima weg. Veel andere flavours lossen niet op in koud water.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.
Besluit je in de winter te gaan voeren, dan is het sowieso verstandig om de hoeveelheid te beperken. Het laatste dat je wil is de vis verzadigen. Je loopt dan het risico dat ze de komende dagen niets meer nodig hebben of minder snel geprikkeld worden. Een klein handje kan voldoende zijn!
Vaak is dat in de vorm van obstakels zoals bijvoorbeeld in het water liggende bomen, lelievelden en rietkragen. Daarnaast is er in de omgeving van dit soort plekken ook veel voedsel te vinden. Je zult ook zien dat karpers veel tijd zullen doorbrengen op de plekken waar ze niet door vissers belaagd worden.
Vissen voeren in de winter
Beperk in deze periode de hoeveelheid voer. Bij lage temperaturen (10 °C of minder) kun je volstaan met 1 of 2 keer per week handmatig een hoeveelheid wintervoer te geven.
Dit is beter dan 1 keer per dag, omdat de vissen het voer dan beter kunnen verteren. In de winter (lees bij een temperatuur onder de 7 graden) hoef je de vissen niet te voeren. De vissen zijn dan niet actief en daardoor is de stofwisseling laag.
Over het algemeen gaat de karper in mei paaien. De voortplanting schiet in gang als het water echt goed op temperatuur begint te komen. Je ziet de karpers nu groeperen en krachtig heen en weer zwemmen. Zo'n groep karpers bestaat altijd uit een vrouwtje en meerdere mannetjes die haar aandacht willen winnen.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
Mijn conclusie: Zelf zal ik in de toekomst altijd proberen rond de 1.5% zout in mijn boilies uit te komen. Het is een goedkoop ingrediënt, helpt dus bij de uitwaseming van andere stofjes en bevordert blijkbaar de spijsvertering van karpers.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Hoe lang kunnen vijvervissen zonder eten? Vissen die in een vijver leven kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, 2 tot 4 weken zonder eten. Vijvervissen zijn veerkrachtiger dan aquarium vissen en hebben minder voer nodig om te overleven. Sommige vijvervissen, zoals een Koi, kunnen in de winter maanden zonder eten.
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.
Op sommige plekken heeft een flinke bui tot gevolg dat er bodemdeeltjes vanaf het land in het water spoelen, waardoor het modderig en troebel wordt. Daardoor is het zicht van de vissen minder, en dus ook de kans dat ze het aas aan het haakje zien. Regen zal daarom in sommige gevallen tot een slechtere vangst leiden.
Het overgrote deel van de vissen bevindt zich namelijk in een passieve toestand. We kunnen zelfs spreken van een soort winterslaap. In deze periode van het jaar nemen de karpers slechts weinig voedsel tot zich. De karpers begeven zich in de winter voornamelijk in diepere gedeelten van het water.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Het is handig om de boilies waar je mee gaat vissen, op willekeurige plekken in het water te gooien. Een stuk of vijf is voldoende. Zo krijgt de karper wat vertrouwen in de boilie en ook met je voerplek. Laten we er van uitgaan dat we drie dagen voeren en de vierde dag gaan vissen.
Sommige soorten gaan in winterrust, andere soorten trekken weg naar warmer of dieper water. Antivries, een beetje krimpen of de spierstructuur aanpassen: vissen doen er alles aan om de koude winter te overleven. Als de winter voor de deur staat zwemmen de vissen niet meer op hun normale stekje.
Zeker in het voorjaar, rond mei/juni verschijnen de karpers weer in ondiep water. Vanaf augustus gaan ze weer volop azen en zijn ze veelvuldig aanwezig in menige rivier. Dit is de aangewezen periode om karpers te gaan vangen.