Kenmerken van een jaren '30 woning zijn onder meer de bijzondere vormgeving van kozijnen, brede dakoverstrekken, gedetailleerd gevelmetselwerk, een entree met luifel, omlopende dakgootconstructies, hoge plafonds, paneeldeuren en glas-in-lood ramen.
Een jaren dertig huis kenmerkt zich door erkers, glas in lood en houtsnijwerk in het trappenhuis. Dat is wat veel mensen aanspreekt. IN de jaren dertig werd er nog met aandacht voor detail en degelijk gebouwd. Vloerconstructies zijn bijvoorbeeld veel beter dan van huizen uit latere periodes.
Bouwjaar woning tussen 1970 en 1980
Woningen die tussen 1970 en 1980 zijn gebouwd, zijn vaak van goede kwaliteit. Er werd gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen, waardoor de onderhoudskosten laag liggen. Woningen die in de jaren '70 gebouwd zijn, beschikken meestal over goede isolatie.
Wel tot 500 jaar in een woning kunnen wonen. Uit onderzoek blijkt dat een jaren 30 woning wel tot 500 jaar mee kan gaan. Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft zegt namelijk dat de technische duur van een woning enorm verlengd kan worden door het juiste onderhoudt uit te voeren.
Vaak hebben jaren '30 woningen een houten-, granieten- of tegelvloer. Deze vloeren hebben die echte typische jaren '30 uitstraling en geven de woning karakter.
Een jaren '30 huis kenmerkt zich door zijn karakter, sfeer en degelijke stijl. De jaren '30 bouwstijl wordt ook wel Amsterdamse School genoemd. Bij deze bouwstijl ligt de nadruk op horizontale lijnen.
De tint 9010 is veel geschikter en doet veel warmer aan. Voor het plafond kun je eventueel wel 9016 kiezen, al is er niets mis mee om ook het plafond in RAL 9010 te doen.
De hoge plafonds, glas in lood, authentieke details, en-suite deuren, hoge plinten en erkers zijn bouwelementen waar veel mensen gek op zijn. Ook zijn de jaren 30 woningen veelal gebouwd op goede locaties dus logisch dat hier meer vraag naar is.
Solide gebouwd. Sfeer maakt een huis natuurlijk prettig om in te wonen, maar niet alleen uiterlijkheden maken jarendertighuizen zo geliefd. Ze zijn ook solide gebouwd, zegt De Kok. 'De houten vloerconstructie van huizen uit die tijd bestaat bijvoorbeeld vaak uit meer balken dan die van huizen die later zijn gebouwd.
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Levensduur van een huis: 55 tot 500 jaar
“Een huis kan tussen de 55 jaar en 500 jaar mee, kregen we toen terug van experts.” De extreem korte en lange leeftijden heeft Van Nunen uit de onderzoeken gehaald. Daarmee kwam hij op een gemiddelde levensduur van 120 jaar.
Er is echter een enorme erfenis van grenen funderingspalen. Wareco heeft berekend dat een houten funderingspaal zijn draagvermogen verliest na 180 maanden droogstaan. 'Bij veel voorkomende situaties als 2 maanden droogstand per jaar betekent dat een levensduur van 90 jaar.
Bij een nieuwbouwwoning moet u er altijd rekening mee houden dat deze nog een jaar of vier de tijd nodig heeft om zich te zetten. Dit betekend dat de woning nog niet geheel strak op zijn fundering rust en nog op ze juiste plek moet gaan zakken.
Hoge plafonds Een authentieke jaren 30-woning heeft plafonds van 3,10 tot 3,20 meter hoog. Bij nieuwbouwwoningen zijn de plafonds lager, namelijk 2,60 meter hoog.
Zonder isolatie verliezen jaren 30-woningen veel warmte via de vloer. Dit kunt u oplossen door vloer- of bodemisolatie aan te brengen. Vloerisolatie is het isoleren van de bovenkant van de kruipruimte, zodat het warmteverlies wordt teruggekaatst en de begane grond beter opwarmt.
Vroeger kostte energie nog niet veel, en was men ook niet energiebewust. Hoge kamers zijn moeilijk te verwarmen, want warme lucht stijgt naar boven. Het kost heel wat energie voordat ook je voeten warm zijn. Je hebt dus minder stookkosten met lage kamers.
Terug in de tijd: historische blik op de huizenprijs
De eerste geregistreerde huizenprijs stamt uit het jaar 1949. Toen kostte een eigen huis € 9.200. Nu, bijna 70 jaar later, is de prijs vijfentwintig keer zo hoog. Als je in dit huis had belegd, was je rendement 4,85% per jaar geweest.
De huizen in de stad waren gebouwd van: steen, hout, gedroogde klei of leem of van baksteen. Vaak waren de huizen van hout op een fundering van steen. Voor de rijken waren de huizen helemaal van steen. De daken waren soms belegd met leisteen of pannen, maar zeker tot 1400 veel vaker met riet.
De jaren '30 wordt beschouwd als een verkorting van de constructie de jaren 1930. De apostrof staat op de plaats van het deel dat is weggelaten (19). In combinaties met een van-bepaling, bijvoorbeeld de jaren 30 van de vorige eeuw of de jaren 30 van de negentiende eeuw, mag er nooit een apostrof staan.
Bij een oud huis kopen kun je niet verwachten dat de woning instapklaar is. Meestal is er het nodige achterstallige onderhoud te verrichten. Houd dus zeker rekening met bijkomende kosten als je comfortabel in de woning wilt wonen. Bij een oud huis is het extra verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen.
De waarde van een huis wordt volgens een oud makelaarsgrapje bepaald door 3 dingen: locatie, locatie en locatie. Hoe ver het is naar het centrum, naar uitvalswegen of naar het openbaar vervoer hebben invloed op de marktwaarde van je huis. Ook het soort wijk en de plaats in de wijk hebben invloed op de prijs.
Het bouwjaar van je woning vind je meestal via het kadaster, de zogenaamde BAG viewer. BAG betekent: Basisregistratie Adressen en Gebouwen en is via https://bagviewer.kadaster.nl/ te vinden. Bepaalde periodes hebben meer/minder gebreken dan andere. Ook zijn er bepaalde eisen gesteld in bepaalde bouwperiodes.
Monumentengroen lijkt redelijk veel op grachtengroen, een hele donkere variant van groen die op zijn beurt veel naar zwart neigt. Monumentengroen is iets lichter dan grachtengroen en is een kleur die relatief vaak wordt gebruikt voor deuren en kozijnen.
Grijze muren
Doe alle muren in plaats van wit in een lichtgrijs. Dit geeft tegenover witte vloeren en meubels een mooi subtiel contrast. Durf je net wat meer, doe dan lichtgrijs met een tintje kleur erin. De kamer blijft nog steeds licht net als wit, maar jou buren hebben deze kleur niet.
Kies voor een neutrale, subtiele kleur: neutraal hoeft niet wit te betekenen. Grijs, zwart of een van de bruintinten is ook een vrij neutrale kleur. Kies bij voorkeur niet voor paars, rood, roze of knalgroen. Dit maakt de ruimte erg druk.