Zoek bijvoorbeeld online naar gegevens zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer (Google, social media, fora of andere websites). Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken. Zo wordt de kans op oplichting kleiner.
Na je aanmelding controleert Online Payment Platform BV je rekeningnummer. In sommige gevallen is de identiteitscontrole nodig voordat je uitbetaald wordt*. In dit geval ontvang je als verkoper een notificatie per mail en via meldingen op Marktplaats.
Voorkom oplichting als u verkoopt via Marktplaats. Ook verkopers worden vaak opgelicht via Marktplaats. Daarbij worden oplichters steeds geniepiger.
Twijfel je over de betrouwbaarheid van een verkoper? Kijk dan of je zijn/haar gegevens op Google kunt vinden.Ook kun je het telefoon- en bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting controleren. Wees alert bij verkopers uit het buitenland.
Een betaalverzoek maak je aan in Berichten. Verstuur nooit contant geld per post. Maak alleen geld over naar een bankrekening als je de verkoper vertrouwt. Je kunt het overgemaakte geld niet meer terug laten storten.
2021•Knowledge. Vanwege de privacywetgeving mogen we geen persoonsgegevens aan derden verstrekken. Je kunt hierdoor geen contactgegevens van andere gebruikers bij ons opvragen.
Online handelsplatform Marktplaats is per direct gestopt met de Gelijk Oversteken-functie. Deze functie was bedoeld om consumenten meer veiligheidsgaranties te bieden, omdat verkopers hun geld pas krijgen als de koper het bestelde object heeft ontvangen.
Wat doet de politie? Je aangifte wordt beoordeeld op het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Bij 5 of meer aangiftes over dezelfde verdachte, worden banken geïnformeerd. De politie bekijkt alle aangiftes van internetoplichting op aanknopingspunten voor verder onderzoek.
In sommige gevallen is een identiteitscontrole nodig voordat je uitbetaald wordt. Dit is van toepassing bij de volgende situaties: Betaalverzoeken van meer dan €250,- per keer. Een totaal handelsvolume van meer dan €1500,-.
Op het verificatiecodescherm kun je de code opnieuw aanvragen. Als je geen sms ontvangt, tik je op Sms opnieuw verzenden. Als je een mobiele verbinding hebt en de sms niet ontvangt, kun je vragen om gebeld te worden door op Bel me te tikken.
Betaalverzoekfraude werkt vaak als volgt. Een verkoper op Marktplaats krijgt via WhatsApp van een 'koper' een link toegestuurd om een kleine betaling of verificatie te doen van bijvoorbeeld 1 eurocent. De 'koper' zegt zo te willen controleren of de verkoper te vertrouwen is.
Geld overmaken en zelf betaalverzoekjes doen met Tikkie is heel handig, maar helaas misbruiken oplichters dit. Ze bouwen de app na en maken een nep-link. Zodra jij daarmee betaalt kunnen ze je geld afhandig maken. Iemand van wie je iets wilt kopen op Marktplaats vraagt bijvoorbeeld of je even 1 cent kunt overmaken.
Veilig.We controleren vooraf het bankrekeningnummer en telefoonnummer van de verkoper.Je kan gebruik maken van de service Kopersbescherming.Geen zorgen over je geld.
Oplichting is een strafbaar feit. U kunt bij de politie aangifte doen van oplichting. Meldt de oplichting ook bij Marktplaats. De politie kan naar aanleiding van uw aangifte samenwerken met Marktplaats om de verdachte voor oplichting te straffen.
De eerste is dat de misleidende partij een valse naam of identiteit gebruikt.Daarnaast wordt je opgelicht als de andere partij “listige kunstgrepen” gebruikt om je geld of goederen af te laten geven. Denk hierbij aan listige trucjes zoals het versturen van een valse Tikkie.
Krijg ik mijn geld terug bij oplichting? Heb je voor een product betaald maar niet ontvangen? Wij kunnen er helaas niet voor zorgen dat je het geld dan terugkrijgt. Ook spelen wij geen rol in schadebemiddeling tussen kopers en verkopers.
Heeft de koper niet bevestigd dat alles in orde is? Na zeven dagen gaan we hier automatisch vanuit.Jij ontvangt het bedrag dan alsnog op je rekening.
De adresgegevens die je invult in Berichten komen niet openbaar te staan, ook niet bij je advertenties of je profiel op Marktplaats. Adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor de verzending en eventuele retournering van het pakket.
Dat kan! Let er wel op dat je wijzigingen alleen gelden voor de advertentie die je aanpast. Je kunt je naam, postcode en telefoonnummer aanpassen via Marktplaats.nl.
Je status aangeven
Het is wettelijk verboden om je voor te doen als particulier terwijl je een zakelijke verkoper bent. Marktplaats is verplicht om gebruikers te vragen of ze een zakelijke verkoper of particulier zijn op grond van de Europese Richtlijn Modernisering Consumentenbescherming (2019/2161).
Kopersbescherming komt in plaats van het inmiddels afgeschafte Gelijk Oversteken dat de koper vooral beschermde tegen het niet versturen van goederen. Bij deze nieuwe service ben je ook verzekerd als het product beschadigd aankomt of de inhoud van het pakket anders is dan afgesproken met de verkoper.