Je moet partneralimentatie betalen wanneer je ex-partner niet of nauwelijks inkomen heeft en jij wél. Bijvoorbeeld omdat hij/zij geen eigen baan heeft en al die tijd voor de kinderen heeft gezorgd.
U betaalt partneralimentatie wanneer u ex-partner na de scheiding niet in staat is in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Dit kan dus ook voor u gelden en bent u degene die recht heeft op partneralimentatie. U moet hier samen afspraken over maken deze vastleggen in het echtscheidingsconvenant.
Wat was het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk? De partner die behoefte heeft aan alimentatie heeft in principe recht op 60% van het netto gezinsinkomen zoals dat gold tijdens het huwelijk.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Het klopt dat (ex-)partners kunnen afspreken niet aan partneralimentatie te doen. Je zet dan in je echtscheidingsconvenant dat je afziet van partneralimentatie. Dit gebeurt als beide (ex-)partners voldoende inkomsten hebben na de scheiding en niet financieel afhankelijk van elkaar willen zijn.
Hoe voorkom ik dat ik (teveel) partneralimentatie betaal? Uw ex-partner en u kunnen samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie, eventueel met hulp van een advocaat of mediator. Daarbij kunt u er rekening mee houden dat u niet te veel partneralimentatie gaat betalen.
De periode dat alimentatie betaald moet worden is wettelijk bepaald. Hier mag je in onderling overleg van afwijken. Het staat jullie dus vrij om onderling andere afspraken te maken over de alimentatieduur. Uiteindelijk komt op een gegeven moment de alimentatie te vervallen.
Is de vader alimentatieplichtig voor uw kind als u nooit getrouwd bent geweest? Als u nooit getrouwd bent geweest maar de vader heeft het kind wel erkend dan is hij wettelijk de vader en dus alimentatieplichtig. U moet de alimentatie nog wel door de rechter laten vaststellen.
Om verhogingen van de partneralimentatie te voorkomen, ongestraft te kunnen samenwonen of om voor eens en voor altijd los van elkaar te zijn kun je ervoor kiezen de partneralimentatie af te kopen. In dat geval wordt de partneralimentatie in één keer betaald en zijn jullie elkaar niets meer verschuldigd.
De uiteindelijke hoogte van de kinderalimentatie is totaal afhankelijk van de draagkracht van de betaler. Is er geen draagkracht? Heeft de ex bijvoorbeeld een bijstandsuitkering? Dan zal het alimentatiebedrag waarschijnlijk worden vastgesteld op het minimum van 25 euro per kind per maand.
Een redelijke partneralimentatie houdt rekening met de behoefte aan alimentatie van de alimentatiegerechtigde en de draagkracht van de alimentatieplichtige. Uitgangspunt voor de berekening van de behoefte is 60% van het gezinsinkomen tijdens het huwelijk.
Partneralimentatie is in principe voor iedereen verplicht. Je betaalt het als je ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien.
Partneralimentatie is het bedrag dat je maandelijks aan je ex-partner betaalt om hem/haar financieel te onderhouden. Dat ben je namelijk wettelijk verplicht wanneer je getrouwd bent geweest of hebt gekozen voor een geregistreerd partnerschap.
60% van het netto gezinsinkomen, het inkomen ten tijde van jullie huwelijks/geregistreerd partnerschap, minus de kosten van jullie kinderen. De behoefte wordt voor zover er voldoende draagkracht is voldaan door de alimentatiebetaler.
Voor u blijft de dienstverlening kosteloos. Het LBIO kan zelf beslag leggen op een inkomen, zoals een uitkering of loon.Lukt dit niet, dan kunnen we een deurwaarder inschakelen. Ook als we beslag leggen of een deurwaarder inschakelen, betaalt u als alimentatiegerechtigde niets.
Onderhoudsplicht na scheiding
Heeft uw ex geen of niet genoeg geld om van te leven, maar u wel? Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Soms betaalt uw ex-partner de alimentatie niet, of alleen een deel. Het LBIO of een deurwaarder kan u dan helpen.Meestal heeft u hiervoor een uitspraak van de rechter over de alimentatie nodig. Het LBIO kan ook helpen als uw ex-partner in het buitenland woont.
Kan je afzien van kinderalimentatie? Nee, je kan niet afzien van kinderalimentatie. Als jullie minderjarige kinderen hebben tijdens de scheiding kan je niet afspreken geen kinderalimentatie te betalen. Dit mag ook niet wanneer jullie beide geen draagkracht hebben om een betaling te doen.
Woont je kind bij je ex-partner en is het jonger dan 18 jaar?Dan moet jij de kinderalimentatie aan je ex betalen. Je ex-partner betaalt vervolgens alle kosten en uitgaven voor jullie kind. Na het 18e jaar kan je rechtstreeks aan je kind betalen.
De wet beslist dat je niet mag afzien van kinderalimentatie. Je mag dus niet in het ouderschapsplan afspreken dat jullie van de verplichting en het recht op kinderalimentatie afzien. Want als later één van jullie wel voldoende draagkracht krijgt, dan moet er vanaf dat moment kinderalimentatie betaald worden.
U kunt naar de rechter om partneralimentatie en/of kinderalimentatie te laten vaststellen, veranderen of stopzetten. Een advocaat is hierbij verplicht.
Nee, dat is in Nederland expliciet verboden. Je kan niet afzien van partneralimentatie, ook niet in huwelijks voorwaarden. Je kan er wel afspraken over maken in het zicht van een echtscheiding. Ook dan moet die afspraak wel redelijk zijn.
Partneralimentatie is voor de ontvanger belast. De ontvanger moet het bijhorende percentage inkomstenbelasting betalen (in 2022 meestal 37,07 %) en daarnaast de procentuele premie ZVW (in 2022 is dat 5,5 %). In totaal houdt de ontvanger dus maar netto ruim de helft over.
Als er geen aantoonbare en/of gegronde reden is waarom een ex-partner na de scheiding niet zelf in het eigen levensonderhoud kan voorzien, kan de rechter met een afbouw in partneralimentatie in feite ook een verplichting opleggen om (meer) te werken.
Van partneralimentatie kan men afstand doen. Men kan afspreken dat men geen bijdrage nodig heeft omdat men bijvoorbeeld in het eigen levensonderhoud kan voorzien met het eigen inkomen of vermogen. Ook kan het voorkomen dat na betaling van kinderalimentatie er geen ruimte meer is om ook partneralimentatie te betalen.