Er was sprake van vervuiling, vandalisme en onveiligheid. Er werd in de loop van de jaren veel geïnvesteerd in de Bijlmermeer, in de hoop op verbetering. Maar in de jaren negentig was het klaar. De gemeente besloot om zo'n vijftig procent van de flats te slopen.
De Bijlmer als een gevaarlijke plek
Door haar reputatie als 'zwarte' plek – verwijzend naar het relatief grote aandeel bewoners met een Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst – onderscheidt de wijk zich in dit opzicht ook van andere kansarme wijken in Nederland.
De nieuwe Bijlmer
Nog steeds is de bevolking van de Bijlmer, flats én nieuwbouw, minder welgesteld dan in de rest van Amsterdam. Er wonen meer migranten, meer werklozen en laagopgeleiden - al schuiven de percentages heel voorzichtig naar Amsterdamse gemiddelden toe.
Het staat bekend als een smeltkroes van culturen. Nederlanders, Surinamers, Antillianen en Ghanezen maken het grootste deel van de bevolking uit, maar vele andere nationaliteiten zijn er ruim vertegenwoordigd. In totaal zijn er mensen van meer dan 130 nationaliteiten woonachtig in de Bijlmer.
De Bijlmer is van oorsprong een oud meer, dat in totaal 2x wordt ingepolderd door Amsterdamse kooplieden, en tussendoor weer onder water gezet, De eerste inpoldering was in de 17e eeuw en duurde kort, want er was oorlog en om de vijand tegen te houden werden de dijken doorgestoken.
Er was sprake van vervuiling, vandalisme en onveiligheid. Er werd in de loop van de jaren veel geïnvesteerd in de Bijlmermeer, in de hoop op verbetering. Maar in de jaren negentig was het klaar. De gemeente besloot om zo'n vijftig procent van de flats te slopen.
De Bijlmer kampte met jarenlange leegstand, trok immigranten aan − waaronder veel Surinamers − en kwam in een negatieve spiraal terecht. Toen in 1992 een vrachtvliegtuig neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, stond de Bijlmer al bekend als de moeder aller probleemwijken.
Dodelijke vetes. In Amsterdam-Zuidoost worden sinds een paar jaar bloederige – soms dodelijke – vetes uitgevochten tussen bendes die zich associëren met drillrap, een agressieve, donkere vorm van rap. De bendes, vaak met piepjonge leden, leven op voet van oorlog met elkaar en bestrijden elkaar met grof geweld.
De Bijlmerramp is de benaming voor de vliegramp die op zondagavond 4 oktober 1992 plaatsvond. Een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht LY-1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, stortte neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer.
55 jaar geleden werd de eerste paal geslagen in de Bijlmermeer. De Bijlmer begon als een moderne droom, maar werd een verguisde plek. Hoewel de Bijlmer tegenwoordig lang niet meer zoveel problemen heeft als vroeger, en bewoners meer betrokken zijn dan ooit, is het nog altijd ingewikkeld de smet weg te poetsen.
Hierbij zijn de gegevens voor de jaren 2013 tot en met 2015 berekend. Het aantal inwoners in de wijk Bijlmer Centrum (D F H) is met 1.510 personen toegenomen van 22.920 in 2013 tot 24.430 in 2022 (dat is 7%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
De oudste en bekendste wijk in het stadsdeel is de Bijlmermeer, kortweg de Bijlmer. Die naam wordt ook vaak voor het hele stadsdeel gebruikt. Amsterdam-Zuidoost heeft een oppervlakte van 22,08 km² en telde 89.841 inwoners op 1 januari 2020.
Wijk Bijlmer Oost (E G K) heeft afgerond een totale oppervlakte van 408 hectare, waarvan 370 land en 37 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 3.418 adressen per km2. Er wonen 15.590 huishoudens in wijk Bijlmer Oost (E G K). Wijk Bijlmer Oost (E G K) is een wijk in de gemeente Amsterdam.
Amsterdam gevaarlijk? NEE : Amsterdam is geen gevaarlijke stad. Inderdaad, als we de ranglijst van de gevaarlijkste steden in West-Europa, zien we dat Amsterdam goed scoort met een misdaadindex van 33,49. Het lijkt veel minder gevaarlijk dan steden zoals Marseille, Montpellier ou Parijs.
De veiligheid in Gaasperdam en Driemond is gemiddeld in vergelijking met de stad Amsterdam. Wel zijn er relatief veel vernielingen en winkeldiefstallen en voelen mensen zich vaker onveilig dan gemiddeld. In Holendrecht en Reigersbos is iets meer criminaliteit dan in de andere buurten.
Buurt Holendrecht Oost ligt binnen Wijk Holendrecht/Reigersbos in de gemeente Amsterdam.
De autoriteiten stellen direct dat er geen gevaarlijke stoffen in het toestel zaten. Maar later blijkt dat het balansgewicht in de staart van de Boeing verarmd uranium bevatte. Het radioactieve materiaal is negen keer zwaarder dan staal, dus een emmertje met verarmd uranium weegt al snel meer dan honderd kilo.
Bijlmerramp: 25 jaar geleden stortte een Boeing neer op Amsterdamse woonwijk. Vandaag is het 25 jaar geleden dat een Boeing 747 zich in twee flats in de Amsterdamse Bijlmer boorde. Er vielen 43 dodelijke slachtoffers. De vliegramp ging de geschiedenis in als de Bijlmerramp.
De nieuwskop op de voorpagina bleek bijvoorbeeld onjuist: de ramp kostte niet aan meer dan 200, maar aan 43 mensen het leven. In een feitenoverzicht in de krant staat die ochtend: 06.00 uur vanmorgen: 209 mensen zijn als vermist gemeld bij de politie. 06.10 uur: De berging van de slachtoffers is begonnen.
Overlast en onveiligheid van het drukke verkeer in de Pijp is het thema dat het meeste wordt aangevinkt, namelijk door 60% van de bewoners die de enquête invulden. Kort samengevat is het verkeer in de Pijp te druk en wordt daardoor als (erg) gevaarlijk ervaren, met name voor kinderen.
De Oude Pijp wordt door bewoners als een veilige woonomgeving beschouwd. De indexcijfers in de laatste jaren zijn redelijk stabiel. We zien dat alleen vermijding als onderdeel van de veiligheidsbeleving in 2017 wat is toegenomen.
Van alle verhuizende Amsterdammers bleef 66 procent gewoon binnen de stadsgrenzen. Zij zochten een woning elders in de stad, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. Maar ruim 42.000 Amsterdammers lieten vorig jaar wel de stad achter zich. Het merendeel daarvan blijft in de Randstad, of de provincie Noord-Holland.
AD 16.09.2021 De Haagse buurt Laakkwartier-Oost is volgens de eigen bewoners de slechtste buurt van Nederland. Met een rapportcijfer van 5,2 is er geen wijk in Nederland die door haar inwoners zo beroerd wordt beoordeeld, zo blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Vrije Universiteit.
De duurste buurt van Nederland ligt ook in Amsterdam. Dat is de Diepenbrockbuurt in Amsterdam Zuid, waar woningen gemiddeld 2,48 miljoen waard zijn.
Vogelaarwijk is de populaire benaming voor een veertigtal probleemwijken in Nederland volgens een lijst die minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie in 2007 vaststelde.