Als algemene regel geldt dat u weer veilig kunt fietsen wanneer u beide armen volledig kunt gebruiken. Wanneer u zich onzeker voelt over fietsen, dan raden wij u aan dit niet te doen. U kunt deze regel aanhouden: de tijd die uw arm in het gips heeft gezeten, heeft u daarna ook nodig voor uw herstel.
U mag met gips om uw been en arm niet autorijden, fietsen of een scooter besturen. Dit kan verzekeringstechnisch gevolgen voor u hebben. Voor meer informatie, neem contact op met uw verzekeringsadviseur.
Alhoewel je altijd overleg met je arts moet plegen, kun je waarschijnlijk fietsen met een spalk voor de pols. Je moet dan niet verdergaan bij te veel pijn. Dit wordt dan waarschijnlijk veroorzaakt omdat je teveel op het stuur leunt. Als je je pols gebroken hebt, en je hebt gips gekregen, dan kun je daar mee fietsen.
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
Hoeveel weken gips bij volwassenen? Als u niet geopereerd hoeft te worden, dan krijgt u gips tot dat de breuk weer enigszins is vast gegroeid. Dit is afhankelijk van het soort breuk en varieert van 3 tot 6 weken. Het is niet zo dat de hand en vingers stijf worden als u deze tijdens de periode in gips niet beweegt.
Bij een gips om het been
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
Een gipsspalk mag u niet belasten, omdat de spalk kan breken. U mag dus niet lopen of staan zonder krukken. Krukken kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. Krukken die u heeft meegekregen op de Spoedeisende Hulp, kunt u weer inleveren bij de Thuiszorgwinkel.
Als u loopgips heeft en dit mag belasten, beperk uw mobiliteit dan tot in- en rond het huis. Loop dus geen lange afstanden met uw gips. U mag nooit op een spalk steunen of deze belasten. In de eerste week krijgt u een mitella om uw arm zoveel mogelijk rust te geven.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Als uw pols 's avonds dik, warm en/of stijf wordt, dan moet u het rustiger aan doen. Uw pols heeft dan nog hersteltijd nodig. U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u uw pols weer redelijk goed kunt gebruiken.
Een kniebrace met baleinen is dan een betere keuze aangezien deze wel voldoende stevigheid en bescherming biedt maar uw bewegingsvrijheid niet teveel inperkt. Daarentegen zijn sporten als skiën, fietsen en tennis wel goed uitvoerbaar met een "scharnierbrace" . U heeft dan veel bescherming en ondersteuning.
Behandeling van een gebroken pols met gips
Na het zetten van uw breuk krijgt u gips. Meestal draagt u dit gips vier tot vijf weken. U kunt uw arm niet zwaar belasten en uw pols niet bewegen. Wel is het belangrijk om uw vingers goed te bewegen zodat deze niet stijf worden.
Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen in geval van schade. Dit hangt af van de omstandigheden. U bent zelf verantwoordelijk om te beslissen of u met uw gips goed kunt autorijden en onveilige situaties kunt voorkomen.
als een arts het niet afraadt om te rijden met gips, is het toegestaan. het blijft echter de eigen verantwoor- delijkheid van de bestuurder. het kan zijn dat er niet uitbetaald wordt bij schade, dit hangt af van het geval. adviseert om te overleggen met de arts.
De orthopeed die u geopereerd heeft, heeft afgesproken wat u met deze gipsschoen mag doen. Meestal mag u de eerste 2 weken onbelast met krukken lopen, u mag dan absoluut niet op uw voet staan. Hierna gaat u belast lopen, dit later eventueel zonder krukken.
Het vol steunen op krukken is zwaar voor de schouders, armen en handen. Anatomisch gevormde handvatten ondersteunen de hand beter en dat kan pijnklachten in de handen voorkomen.
In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.
Pijn. Gips heeft een pijnstillende werking, maar neemt de pijn in de eerste periode nooit helemaal weg. Daarom is het belangrijk om het aangedane lichaamdeel hoog te houden en rust te geven. Zonodig kunt u verdeeld over de dag paracetamol nemen.
Draag nadat u uit het gips komt minimaal 2 weken stevige schoenen, dit zijn schoenen waarvan de zool zo stug mogelijk is. Loop in het begin niet teveel en gebruik eventueel nog één kruk aan uw gezonde zijde erbij.
Algemeen geldt dat u 3-4 maal daags 2 tabletten van 500 mg Paracetamol mag innemen. Indien u van de arts andere pijnstilling heeft gekregen, dient u dit advies op te volgen. Houdt u er rekening mee dat de eerste 3 tot 5 dagen de pijn op zijn hevigst is en daarna zal afnemen.
Uw vingers kunnen ook dikker en blauw worden doordat het gips te strak zit. Als dit het geval is, kunt u met handoefeningen de doorbloeding verbeteren, zodat de zwelling afneemt. Als het strakke gevoel na 30 minuten niet is afgenomen, raden wij u aan contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Het gewicht van de gipsplaten varieert en we gaan in het kort in op het gewicht van gipsplaat 9,5 en 12,5 mm. Het gewicht van de 9,5 mm gipsplaten ronde kant (rk) per m2 is enigszins afhankelijk van de afmeting en merk, maar varieert van 6,6 kg/m2 tot ongeveer 9 kg/m2 voor de gipsplaten RK met de afmeting 480 x 60 cm.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.