Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf. Tot aan de diploma-uitreiking, tot je examenfeest, tot het einde van de zomervakantie of tot de buren beginnen te klagen: het blijft net zolang feest als je zelf wilt.
Elke vlag moet bij zonsondergang worden neergehaald en eventueel bij zonsopgang weer worden gehesen. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Gebruiken, gewoontes en regels voor het uithangen van een vlag. Een gehesen vlag mag nooit de grond raken. Ook mag de vlag het verkeer niet hinderen. Het is een gewoonte om de vlag te hijsen tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen, ook niet als de vlag halfstok hangt. Het is dus belangrijk dat vlaggenstok waar u de vlag aan bevestigd een goede lengte heeft. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen.
Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. De vlag kan dan gewoon gewassen worden. Het doek wordt wel verbrand wanneer het opzettelijk wordt misbruikt.
De wimpel is een oer-Hollands fenomeen
Deze traditie kent zijn oorsprong bij het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse bezetting werd er gezocht naar een manier om de kleur van onafhankelijkheid te herintroduceren in de Nederlandse vlaggenmasten.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.
Je krijgt aan het begin van de wedstrijd een vlag aangereikt door de scheidsrechter, deze gebruik je om aan te geven dat het buitenspel is. Je steekt de vlag de lucht in en geeft duidelijk aan de scheidsrechter aan dat het buitenspel is.
Wanneer je eenmaal een leuke plek hebt gevonden voor de vlag, is het de volgende logische stap om deze aan de muur te bevestigen. Boor een paar gaatjes in de muur en stop hier vervolgens een plug en een haakje in. De vlag hang je dan op aan de lus.
Formeel einde Tweede Wereldoorlog
Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht op 15 augustus wanneer dit op een zondag valt wordt er gevlagd op 16 augustus. Voor het formele einde van de Tweede Wereldoolog geldt de uitgebreide vlaginstructie.
U zult zich wellicht afvragen waarom er op 13 april gevlagd wordt in Meppel? Er wordt dan gevlagd om de bevrijding van de stad Meppel te vieren. Evenals Meppel werd ook Assen op 13 april bevrijd.
Spreekwoorden: (1914) De vlag strijken, d.i. onderdoen voor iemand; ook: doodgaan5); eig. de vlag laten zakken6) ten bewijze van overgave; syn. van het zeil strijken; vgl.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
De meeste mensen vinden het niet erg als een nationaal symbool gebruikt wordt bij een protest. "De omgekeerde vlag is het internationale symbool (vanuit de scheepvaart) voor: ik ben in nood. De overheid brengt steeds meer mensen, in het bijzonder de boeren maar ook burgers, in nood", zegt een panellid.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
Bij het opvouwen dient u onze nationale driekleur langs de banen in drieën te vouwen, zodanig dat de witte baan tussen de rode en de blauwe in komt te liggen. Daarna moet de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen worden, waarbij het blauw aan de buitenkant komt. Ten slotte herhaalt u dit nog een keer.
Nadat je een vlag online of bij de bouwmarkt hebt gekocht, zoek je een goede plek op voor de houder. "Kies een plek waar je er met een keukentrapje makkelijk bij kunt", raadt klusjesman Gerd Kuijpers aan. "Het liefste op baksteen, ik zou hem niet in of rond kozijnen monteren.