Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Helaas is het bij Ridderspoor niet het geval en kan het zelfs dodelijk zijn voor honden en katten. Alle delen van de plant zijn giftig maar vooral de zaden en de vruchten zijn giftig voor dieren als er van gegeten wordt.
Er bestaan geen eetbare delen van ridderspoor. Wel is de plant in kleine hoeveelheden een geneesplant. De ridderspoor is een giftige plant.
Ridderspoor – Dat de ridderspoor giftig is, is bij de meeste mensen wel bekend. Niet alleen voor dieren maar ook voor kinderen is deze plant een echte afrader. Ridderspoor kan problemen veroorzaken met de spijvertering van de hond, kan zorgen voor verlammingsverschijnselen en laat de hond overmatig kwijlen.
RIDDERSPOOR
De delphiniumfamilie van de bloem bestaat uit driehonderd soorten wilde bloemen. Alkaloïden die in deze plant zijn gevonden kunnen spiertrillingen, ademverlamming, hartfalen en de dood veroorzaken bij zowel katten en honden.
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Om met het antwoord te beginnen: Ja, hedera is giftig voor mensen en dieren. In het blad en de bessen zit de stof hederagenine. Deze stof veroorzaakt klachten. Het belangrijkste voordeel van de hedera – dat deze het hele jaar door groen blijft – is nu een nadeel.
Uit de naamgeving blijkt dus duidelijk dat alle familieleden van de varen kennelijk bladeren hebben die aan vleugels van een adelaar doen denken. De adelaarsvaren is giftig, behoorlijk giftig zelfs. Hij bevat een aantal toxische bestanddelen die zeer waarschijnlijk in de hele plant aanwezig zijn.
Het is mogelijk om twee keer in het jaar van ridderspoor te genieten. Knip daarvoor de uitgebloeide stengels na de eerste bloei ver terug, tot zo'n 30 cm, vlak boven een jong zijscheutje. Geef nu ook snelwerkende mest. Met een beetje geluk bloeit de plant in augustus of september dan nog eens.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Grote leeuwenbek is niet bijzonder giftig, maar bevat zeker geen eetbare delen. De plant is niet winterhard maar zaait zich uit waardoor de plant zich toch handhaaft in onze tuinen en zelfs in de natuur. Koop jonge planten die al beginnen te vertakken. De bladeren moeten sappig groen zijn.
Stokrozen zijn niet giftig, ook niet voor huisdieren. Wel kunnen stokrozen bij aanraking een huidreactie (roodheid, jeuk) veroorzaken.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
De clematis is een geslacht van overwegend lianen uit de ranonkelfamilie. In het wild komt met name in Limburg alleen de bosrank (clematis vitalba) voor. Het sap van de clematis is giftig.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
De goudenregen is een zeer giftige plant. De vruchten van goudenregen lijken een beetje op eetbare boontjes. Kinderen verzamelen ze soms om te spelen en lopen zo gevaar op cytisinevergiftiging. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van nicotine.
Hortensia's sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.