Emoties doen wat voor je: ze helpen je en hebben dus altijd een positieve intentie. Dankbaarheid heeft als functie om liefde en warmte te ervaren. Zowel liefde voor een ander als voor jezelf. Door jezelf in dankbaarheid te oefenen ga je meer liefde voelen, ook voor jezelf.
Iemand bedanken toont een blijk van waardering aan; je stelt zijn inzet op prijs. Je verlaagt je standaard niet, maar neemt op deze manier een assertieve houding aan. Het uiten van deze waardering kan een groot effect hebben op de mensen om je heen.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
Een stukje dankbaarheid blijkt de sleutel. Door je in te leven in de ander en af en toe 'dankjewel' te zeggen, voelt je partner zich meer gewaardeerd, wat de tevredenheid met de relatie vergroot en beschermt tegen ruzie en stress.
Je dankbaar voelen wordt gelinkt aan minder stress, diepere slaap en een betere gezondheid. Het maakt mensen vriendelijker, hulpvaardiger en minder materialistisch. Het mooist van al: dankbaarheid kan je stimuleren, zelfs als je niet "het dankbare type" bent.
Dankbaarheid maakt je minder materialistisch en positiever, waardoor het je veerkracht vergroot. Minder hoeven streven betekent meer rust en minder stress. Ook brengt het je in contact met je hart. Het komt je fysieke en mentale gezondheid ten goede én je relaties.
Dankbaarheid is het tot uiting brengen van waardering voor wat het leven je schenkt. Het heeft niets met monetaire waarde te maken, maar is daarentegen een spontaan gevoel, geboren uit innerlijke hartelijkheid.
"Alvast bedankt," of "op voorhand bedankt," blijken dé manier om een antwoord los te krijgen. "Dankjewel," en "bedankt," prijkten op een mooie tweede plaats.Erg formele afsluiters, zoals "hoogachtend," gebruik je dan weer beter niet.
Dank u wel en dankuwel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank u'.
Je vous en prie.Dat is heel normaal/niets bijzonders.C'est tout à fait normal.
bedankt = bedankt tussenwerpselUitspraak: [bədɑŋkt] <dit zeg je als je iemand wilt bedanken> Voorbeelden: `bedankt voor de bloemen`, `heel hartelijk bedankt`Synoniemen: dankjewel, dankuwe... graag gedaan = •beleefd antwoord nadat je bedankt bent.
“Ik waardeer het enorm dat jullie mij hebben geholpen.Wellicht heb ik het niet goed geuit, maar ik wil toch laten weten dat ik jullie hulp erg kunnen waarderen.Bedankt voor alle moeite.” “Dankjewel dat jullie er altijd voor me zijn.
bedanken, prijzen. als synoniem van een ander trefwoord: loven (ww) : bewieroken, danken, de lof zingen van, eren, ophemelen, preconiseren, prijzen, roemen, verheerlijken, zegenen.
In Nederland is die constructie ongebruikelijk. Daar wordt bedankt meestal gecombineerd met voor en een zelfstandig naamwoord, of met een bijzin met het voegwoord dat. Die mogelijkheden zijn standaardtaal in het hele taalgebied.
Wij hopen spoedig iets van u te vernemen.Graag zie ik uw antwoord zo spoedig mogelijk tegemoet.Ik zie uw reactie graag tegemoet.In afwachting van uw spoedige reactie, …
Voorbeeldzinnen en teksten; bedankt voor de samenwerking
-> Dank je wel voor de prettige samenwerking. -> We willen je graag laten weten hoe blij we met je zijn. -> Dank je wel dat je de moeite hebt gedaan om me hierbij te helpen / dit voor me op te zoeken. -> Het is fijn om te weten dat ik bij jou terecht kan.
De betekenis van een dankje en een danku is 'een bedankje' of 'een dankbetuiging'. De vorm dankje is ook het verkleinwoord van het zelfstandig naamwoord dank, met dezelfde betekenis ('een bedankje'). Dankjullie wordt in de praktijk niet als zelfstandig naamwoord gebruikt.
Antwoord. Als dankbetuiging is zowel dank je wel als dankjewel correct. Het zelfstandig naamwoord (een) dankjewel wordt aan elkaar geschreven. Hetzelfde geldt voor dank u wel / dankuwel respectievelijk (een) dankuwel.
Dank u wordt als twee losse woorden geschreven.
Dat geldt ook voor vergelijkbare combinaties als dank u zeer en dank u hartelijk.
Effecten van dankbaarheid
“Dankbaarheid úiten is net zo belangrijk.” Het schrijven van dankbaarheidsbrieven of -lijstjes kan bijvoorbeeld angst, slaapproblemen en depressie verminderen, je zelfvertrouwen boosten en tevredenheid over het leven verbeteren, blijkt uit verschillende onderzoeken.
Wanneer je dankbaarheid ervaart en toont, krijg je vaak verbinding met andere mensen.Er ontstaat een soort van wederkerigheid. Wanneer je laat merken dat je waardeert wat anderen voor jou doen, dan voelt de ander erkenning en respect. Wederkerige blijheid ontstaat omdat jij deelt en toont hoe jij je voelt.