In de sloten, vijvers en vaarten bij jou in de buurt zwemmen vrijwel zeker karpers. Met de pen kun je overal prima vissen. Zie je weinig begroeiing en obstakels, dan kun je een lijn van 22/00 tot 25/00 gebruiken. Vis je bij waterplanten of bijvoorbeeld een brug, vis dan wat dikker.
Denk hierbij aan tijgernoten, mais, kikkererwten en hennep. Karpers zijn er dol op en het kan op veel wateren dressuur doorbrekend werken.
Een goed karper lokvoer bestaat uit zinkende aasdelen. Dit omdat een karper voornamelijk op de bodem aast. Daarom is het voeren met speciale karperpellets of boilies aan te raden. Niet alleen bevatten deze pellets en boilies specifieke ingrediënten die voornamelijk de karper aantrekken.
De beste tijd is echter wanneer het water warmer is dan 14 graden Celsius. Karpers gaan dan het grootste deel van de dag actief zoeken naar eten. Maar wanneer is dat dan precies? Het meeste succes tijdens het karpervissen zal je hebben in de maanden mei, tot en met oktober!
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Hennep; zeer interessant aas om mee te voeren. Dit komt met name door de oliën die onderwater vrijkomen. Deze “oliewolk” trekt gegarandeerd karpers aan! Lees meer over het effectief karpervissen met hennepzaad.
Een rig tube met een leadclip en dan een onderlijn van maximaal 18 cm met haakmaat 6 of 8 is de beste keuze bij deze visserij. Omdat de karper op een heel klein oppervlak aast is het belangrijk dat je een korte onderlijn hebt zodat de karper bij een aanbeet zo snel mogelijk in contact komt met het lood.
Karpers liggen in de winter vaak op zeer rustige plekken uit de koude wind. Daarnaast is de kant die de meeste zonuren vangt zeker iets om niet te vergeten. Net als overhangende bomen of andere obstakels die in het water liggen. Hou ook altijd de watervogels in de gaten, die houden vaak op daar waar de karpers liggen!
Durf ook diep te vissen!
Het kan dus zeker geen kwaad om je stekken nauwkeuriger uit te pijlen en te onderzoeken dan je normaal doet. Ik bevis momenteel wateren met een diepte van maximaal 25 meter. Op zulke wateren kun je gerust dieptes bevissen tot ongeveer 12 meter. Durf diep te vissen!
Kijk eerst eens langs het grootste deel van de sloot hoe diep het is,op de ondiepste stukken heb je het meeste kans dat je iets ziet zwemmen. plekken zijn waar de vissen eten zouden kunnen vinden, bijvoorbeeld overhangende bomen, lelievelden enz.
Prik je haak in de korst van het brood. Brood is mijn inziens het beste aas in zijn soort. Buiten het fijne gebruik is het ook betaalbaar en makkelijk te verkrijgen. Verder heeft het de eigenschap dat het vaak een felle kleur heeft waardoor de karper het brood sneller vindt.
In de regel worden karpers dan ook gevangen op kleiner kunstaas, dat gemakkelijk in de bek past. Spinners en shads, maar ook kreeft-imitaties kunnen een aanbeet van karper opleveren – waarna je je kunt opmaken voor een flinke strijd!
Een broodkorst wordt vaak gebruikt tijdens het vissen op de oppervlakte op karper. Als karpers op het oppervlak azen is dit een zeer effectieve visserij. Zorg ervoor dat de broodkorst goed op de haak zit, een broodkorst kan namelijk snel van de haak vallen tijdens het ingooien.
Karpers kunnen met beide ogen opzij en naar boven kijken in een hoek van 49 graden. Alles wat buiten deze hoek valt is dus niet zichtbaar voor de karper. De karper heeft verschillende oogcellen waardoor hij alle kleuren kan zien die wij kunnen zien.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Karpervissers zijn terecht enthousiast als er in de buurt van hun aas karper springt, want dit betek ent meestal actieve – en dus azende – vis. Er zijn meerdere theorieën waarom karpers springen, maar waarschijnlijk heeft het vooral te maken met parasieten en het reguleren van de zwemblaas.
Veel grotere vissen zoals karper en zeelt hebben een kuiltje bij de voorste vin. Als je hier je vinger in legt bij het vastpakken, dan houdt je de vis beter onder controle. Leg bij grotere vissen je vinger in het kuiltje onder de vin, hierdoor kun je de vis goed vast houden.
Hoe dikker de lijn, hoe zwaarder en dus hoe beter hij zinkt. Een dikte van 0.35 tot 0.42 millimeter is dan ideaal in onze ogen. Houd er wel rekening mee dat een dikkere lijn minder fijn werpt en dat hij sowieso gaat kinken, dat is niet anders. Fluorocarbon zinkt een stuk sneller.
Voorn en brasem zijn vissoorten die pas paaien als de temperatuur van het water zo richting de 15°C gaat (half, eind mei tot en met juli), terwijl zeelt en karper er nog een graad of vier bij moeten hebben voordat ze aan de voortplanting gaan denken (juni tot en met augustus).
Van nature eet de karper regenwormen, muggenlarven, kleine schelpjes en andere kleine waterdiertjes. De karpers die op de visvijvers te vinden zijn, zijn bijna allemaal opgekweekt door middel van pellets. Dit is daardoor ook goed aas om mee te voeren en te vissen op de vijvers.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Warm water kan namelijk niet zoveel zuurstof bevatten dan water wat een paar graden kouder is. Daarom kun je de karper tijdens echt zomerse dagen het beste zoeken in schaduwrijke plekken. Schaduw en obstakels zijn in de zomermaanden zeker het proberen waard als karpervisser!
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
WERELDRECORD KARPER: 51,2 KG GEVANGEN OP EURO AQUA IN 2018
Het wereldrecord karper zwemt al weer een paar jaar rond op het Hongaarse betaalwater Euro Aqua. Deze vis werd sinds 2012 verschillende keren gevangen als nieuw wereldrecord karper (zie foto's en informatie hieronder).
Een karper kan net als wij zelfs alle kleuren van de regenboog zien. En sterker nog: een karper kan naast alle kleuren ook nog een UV-licht waarnemen. Dat kunnen wij niet! Dia 19: Het heeft dus zeker zin om met fluor-boilies als haakaas te gebruiken, die zien ze prima.