Kroket kun je natuurlijk bakken in een friteuse, maar ook gewoon in olie in een pan.
Doe een klein beetje olie in een koekenpan en verhit deze op de laagste stand. Leg de frikandel in de pan en keer regelmatig om verbranding te voorkomen. Gebruik eventueel een deksel om het bakken te versnellen. De frikandel is na ongeveer 10 tot 15 minuten gebakken.
Een gietijzeren pan werkt het beste voor frituren zonder frituurpan. Dit materiaal houdt de hitte goed vast. Zo zijn er ook speciale frituurpannen voor het fornuis, inclusief handig uitlekmandje. Deze zijn ook geschikt voor inductie en elektrisch koken.
Verwarm de frituurolie tot 175 °C. Vul de mand met één laag kroketten (geen kroketten op elkaar leggen). Bak gedurende 3 tot 4 minuten goudgeel. Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten.
Koekenpan: Verhit 15g (2el) olie of vloeibare margarine in de koekenpan. Bak gedurende 10 tot 15 minuten op middelhoog vuur. Tussentijds regelmatig keren.
Verwarm op een medium vuur een koekenpan totdat deze echt goed warm is. Laat hierin wat plantaardig boter en olie smelten. Dit mag best een flinke laag zijn, want je wil de frietjes wel mooi bruin laten bakken! Doe de frietjes als ze goed droog gedept zijn in de hete olie.
Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
Als een kroket te lang of op een te hoge temperatuur in het frituurvet zit dan kan deze knappen. Lees daarom altijd goed wat de bereiding van de kroket is. Dit kan namelijk per merk verschillen. Om de bereidingstijd te verminderen kunt u de kroketten ook eerst ontdooien.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
Kroketten kun je direct vanuit de vriezer frituren of in de oven/airfryer bakken.
Een gietijzeren pan is de perfect pan om in te frituren. Het materiaal van deze pan houdt de hitte goed vast. Mocht je toch liever een alternatief hebben, dan zijn er ook speciale frituurpannen met een uitlekmandje. Deze speciale pannen kun je gebruiken op inductie en elektrisch koken, maar ook op gas.
Ja, je kan frituren in een kookpan, maar dan zal je ook redelijk wat olie nodig hebben, je moet namelijk de pan voor een groot deel vullen. Verder wordt er aangeraden om een hoge pan te kiezen en slaolie te gebruiken.
Frituren in een gewone pan? Ja, dat kan! Een frituurpan mag dan gebruiksgemak bieden en een lekkere frikandel of portie frietjes maken, maar zo'n groot ding neemt veel ruimte in beslag. Dat is verre van ideaal als je een kleine keuken hebt.
5. Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
Gewone frituur kroketten bak je in de Airfryer op 200 graden 8 – 10 minuten. Er zijn verschillende merken diepvries frituur kroketten, welke allemaal in de Airfryer kunnen. Je hebt de goedkope Albert Heijn Basic kroketten of de Jumbo huismerk kroketten. Deze zijn een stuk goedkoper.
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Gebruik alleen geen 'extra vierge' olijfolie. Bij verhitting ontstaan ongezonde stoffen.
Kroketten zijn bij ons (NL) vleeskroketten Uit de hand of op broodje ook uit de hand. Aardappel kroketjes eet je met mes en vork, die eet je ook niet los, maar bij een maaltijd.
Verse kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Vacuümverpakte kroketten: open de verpakking 1 uur voor gebruik en bak de kroketten vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten.
Paneer nu de kroketten. Haal de staafjes eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Dit is echt een klusje voor twee personen: de een rolt, de ander paneert. Zorg dat de kroketten compleet gepaneerd worden, zodat er tijdens het frituren geen barsten in de korst komen.
Antwoord van Jeroen Meus. De kroketten op voorhand bakken is niet ideaal natuurlijk. De kans is groot dat ze teveel vet gaan opnemen en wanneer je ze dan een tweede keer bakt, zullen ze openbarsten.
Varianten. Een vleeskroket is een kroket die als vulling een salpicon van vlees heeft. Een goulashkroket is een kroket die als vulling een salpicon van vlees en goulash heeft.
Er zitten 131 kilocalorieën in 1 stuk (70 gram) kroket. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroket'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.