Houd er rekening mee dat het op temperatuur komen van vloerverwarming meer tijd én energie kost dan bij centrale verwarming. Het beste kunt u dus kiezen voor een constante temperatuur, met slechts minimale verschillen. Dan stookt u het efficiëntst en verbruikt u de minste energie. Plaats een pompschakelaar.
Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Doordat je vloerverwarming je huis kan verwarmen met een constante lage temperatuur, heb je veel minder energie nodig om een aangename warmte te realiseren. Dit zorgt ervoor dat je gemiddeld 10 tot 15 procent bespaart op je stookkosten wanneer je dit vergelijkt met radiatoren.
Allereerst: het is altijd energiezuiniger om de verwarming uit te zetten dan 'm aan te laten staan. Of u nu wel of geen vloerverwarming heeft. Maar als uw huis niet goed is geïsoleerd, dan lekt er 's nachts veel warmte weg door naden, kieren en slecht geïsoleerde oppervlakten.
Wanneer de temperatuur te warm wordt kan de vloer gaan krimpen of uitzetten. Over het algemeen wordt er door installateurs aangegeven om een maximale temperatuur van 55 graden aan te houden. Om de risico's klein te houden adviseren wij een maximale temperatuur van 45 aan te houden.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
In de zomerperiode kan het interessant zijn om de vloerverwarming uit te schakelen aangezien de dagen een stuk warmer zijn. Toch adviseren wij om in deze tijd de vloerverwarming op een minimum temperatuur te houden.
Vloerverwarming aanzetten na de zomer
Start met de watertemperatuur van uw verdeler op 20 graden celcius te zetten. Vervolgens verhoogt u de temperatuur iedere 48 uur met maximaal 5 graden celcius, todat u de temperatuur van 50 graden celcius heeft bereikt.
Tot slot, ga niet spelen met grote warmteverschillen tussen dag en nacht. Ben je een radiator gewend dan zit het in je systeem om de verwarming lager te draaien in de avonduren. Houd bij vloerverwarming echter een constante temperatuur aan en hanteer een verschil van maximaal 2 tot 4 graden.
Eén graad verschil
Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo'n 70 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer €100*! Verwarm je daarnaast alleen ruimtes waar je ook echt bent en houdt je de deuren dicht, dan scheelt dat gemiddeld €450 per jaar!
Zoals vloerverwarming of een warmtepomp. Met vloerverwarming kun je 10 tot 15 % besparen op de stookkosten als je dat vergelijkt met gewone radiatoren.
Vloerverwarming en radiatoren
Dan adviseren wij om voor een slimme thermostaat te kiezen, in combinatie met slimme thermostaatknoppen. Deze slimme thermostaatknoppen sluit je aan op de radiatoren. Vervolgens kun je zowel de vloerverwarming als de radiatoren bedienen met de slimme thermostaat.
Nu vraag je je misschien af of het zin heeft om de vloerverwarming volledig uit te schakelen tijdens de zomer, wanneer je toch niet hoeft te verwarmen? Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen.
Een vloerverwarming kan een woning op een zuinigere manier verwarmen dan andere soorten verwarmingen. In de meeste huizen wordt nu nog gebruik gemaakt van een verwarmingssysteem waarbij radiatoren de warmte door het huis verspreiden. Dit is echter geen efficiënte manier om een woning te verwarmen.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts. Een radiator werkt veel sneller.
De hoeveelheid gas die vloerverwarming verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, de isolatie van de woning, de gewenste temperatuur en de efficiëntie van de ketel.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Het opstarten van het vloerverwarmingssysteem mag je echter pas doen zo'n 6 weken nadat de dekvloer is aangebracht. Deze moet namelijk eerst de mogelijkheid krijgen om volledig uit te harden vooraleer er warmte door de buizen wordt afgegeven.
Zet de thermostaat standaard een graad of meer lager
Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Of zet de kachel nog lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik.