Het grootste geheim is de diepte van de grachten, blijkt onder meer uit dat aquarium. Tussen de één meter vijftig en twee meter, dan heb je het wel gehad.
Het verbindt de Amsterdamse haven met het Ruhrgebied (Duitsland) en is het drukst bevaren kanaal van de wereld. Er varen ongeveer 100.000 schepen per jaar over het kanaal. Het kanaal is 72 kilometer lang, 100 tot 120 meter breed en 6 tot 9 meter diep.
Dit en nog meer feiten over de Amsterdamse grachten. De officiële telling staat op 165 grachten met een lengte van 75km. De oudste gracht stamt al uit 1385, namelijk de Oudezijds Voorburgwal en met 6,3 kilometer is de Singelgracht de langste gracht. De breedste gracht is met 31 meter breed de Keizersgracht uit 1612.
Met een breedte van 31 meter is het de breedste gracht in de binnenstad.
De eerste grachten zijn gegraven voor stadsverdediging en waterbeheer. Na stadsuitbreidingen kwamen de oude verdedigingsgrachten binnen de stadsmuren te liggen en verloren hun functie. Maar ze kregen er een rol voor in de plaats die de stad uiteindelijk schatrijk zou maken: transport van koopmansgoederen.
Het grootste geheim is de diepte van de grachten, blijkt onder meer uit dat aquarium. Tussen de één meter vijftig en twee meter, dan heb je het wel gehad.
Niet diep maar hoog!
Je kan dus zeggen dat in Utrecht de grachten niet diep liggen, maar dat de straten eromheen zo hoog liggen. De binnenstad ligt vier tot vijf meter boven het zeeniveau, terwijl het gebied net buiten de binnenstad er niet meer dan twee meter boven ligt.
Over dé mooiste gracht van Amsterdam zijn verrassend veel mensen het eens: de Brouwersgracht! Toen 'Het Parool' een jaar of tien geleden aan alle lezers vroeg om te stemmen op de mooiste straat van Amsterdam, eindigde Brouwersgracht zelfs 'officieel' en met afstand als allermooiste.
Rondvaart Amsterdam is als beste rondvaart in Amsterdam 2022. Dit op basis van de uitstekende route en vele audio gidsen. De GPS audio gidsen zijn beschikbaar in maar liefst 19 verschillende talen. Deze rondvaart vertrekt vanaf de Prins Hendrikkade en vaart door de beroemde grachten van Amsterdam.
De Amsterdamse grachtengordel werd tijdens de Gouden Eeuw (1600-1700) gebouwd en groeide door de eeuwen heen uit tot een van de meest unieke plekken ter wereld. Het netwerk van verschillende waterwegen werd toentertijd gemaakt voor de drainage en terugwinning van land voor uitbreiding van de stad.
Functies. Belangrijke redenen voor de aanleg en instandhouding van de grachten zijn en waren: afwatering, transport, verdediging en riolering. Het schuren van grachten was, waar mogelijk, een manier om ze open te houden.
De grachtengordel hebben we te danken aan de bloeiende handel in de 17de eeuw. De rijke kooplieden besturen ook de steden en de provincies. Machtige mannen dus.
Houd rekening met de warrige golfslag; golven worden op de oever teruggekaatst. Stuurboordwal houden is verplicht. De maximale snelheid is voor alle scheepvaart 18 km/u.
Het ontwerp voor het kanaal werd gemaakt door ingenieur Anton Mussert, die later bekend werd als de leider van de NSB in Nederland.
De Prijzen voor een rondvaart variëren van € 12,- tot € 500,-. Het hangt ervan af wat je wilt. Hieronder een aantal opties van de verschillende rondvaarten door Amsterdam.
Hoe lang duurt de rondvaart? De meeste rondvaarten nemen tot één uur in beslag en laten je meerdere pittoreske grachten en traditionele grachtenhuizen zien. Ook kom je meer te weten over de geschiedenis van Amsterdam.
Vooral in grote steden als Londen, Parijs en Barcelona zie je ze regelmatig rijden: hop-on/ hop-off bussen. Het concept is heel simpel. De bus rijdt een vast route door de stad, en voor een bepaald bedrag kun je overal langs de route in- of uitstappen.
In Amsterdam ligt meer dan 100 kilometer gracht met meer dan 1500 bruggen. De bekendste grachten zijn de Herengracht, Prinsengracht en de Keizersgracht. Samen vormen zij de Amsterdamse grachtengordel. Het zijn kanalen die in de 17e eeuw zijn gegraven, tijdens de Gouden Eeuw.
Met verordeningen tracht het gemeentebestuur de hoeveelheid plezier- en woonboten te beteugelen. Desondanks liggen er nog altijd 2500 woonboten binnen de stadsgrenzen.
De stad telt in totaal meer dan 1200 bruggen met als oudste brug de Torensluisbrug uit het jaar 1648. Wist je dat Amsterdam meer grachten dan Venetië en meer bruggen dan Parijs heeft?
Door het bouwen van waterwerken kreeg men het waterpeil in de Oudegracht onder controle. Daardoor kreeg het waterpeil een constant laag niveau en werden de opslagkelders van de woningen op grote schaal onder de straten naar de gracht doorgetrokken. Vóór deze kelders werden nieuwe kaden aangelegd.
De Oudegracht is de bekendste gracht van Utrecht en is ongeveer twee kilometer lang. Door de vele werfkelders zijn de grachten van Utrecht weer totaal anders dan die van Amsterdam.
Alle Utrechtse grachten
Zo zijn er de Nieuwegracht en de Kromme Nieuwegracht. Hier zijn voornamelijk monumentale grachtenpanden terug te vinden. Ook kent Utrecht de Plompetorengracht, de Drift en de Stadsbuitengracht.