Met struma of krop wordt een zichtbare of voelbare vergroting van de schildklier bedoeld. Struma komt zowel voor bij een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) als bij een snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). De werking van de schildklier kan ook normaal zijn.
Een niet goed werkende schildklier, die zich vaak uit als een struma, is wereldwijd een ernstig en niet onderkend probleem. Bij een struma (krop) is de schildklier vergroot, wat voelbaar en/of zichtbaar is in het halsgebied.
Als het struma groeit kunnen problemen ontstaan zoals slikklachten en kortademigheid. Ook cosmetische klachten komen voor: een struma geeft een zichtbare zwelling in de hals. Dat kan als ontsierend worden ervaren. Soms produceert de vergrote schildklier ook te veel schildklierhormoon.
Een schildklierknobbel komt vaak voor en is vaak vanaf 1,5 centimeter in uw hals te voelen. Een schildklierknobbel is meestal goedaardig, maar kan ook kwaadaardig zijn.
Een struma hoeft vaak niet behandeld te worden. De meest voorkomende vorm in Nederland is het normaal werkende multinodulaire struma wat maar zelden behandeld hoeft te worden. Wanneer het struma niet in de weg zit en geen problemen geeft zoals slikklachten of druk op de luchtpijn, is behandeling niet nodig.
Behandeling van een struma
Om de schildklier te verkleinen kan een behandeling met radioactief jodium helpen. Het effect hiervan is vaak na een tot twee jaar te beoordelen. Soms is een operatie nodig. Bij een operatie haalt de chirurg (een deel van) de schildklier weg.
Stress heeft een grote invloed op het functioneren van het schildklierhormoon. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat er minder van het efficiënte T3 kan worden aangemaakt en meer van minder efficiënte Reversed T3 (rT3) wordt aangemaakt. Een teveel aan rT3 blokkeert dan de receptoren van het schildklierhormoon.
Struma groeit meestal langzaam, in de loop van de jaren en vaak zonder klachten. Als er klachten ontstaan, zijn dat meestal hinder met slikken, piepende ademhaling (vooral 's nachts), een gespannen gevoel in de hals of een storende aanblik. Dit kunnen redenen zijn om het struma te laten behandelen.
Klachten die men kan ervaren van een schildkliernodus of een multinodulair struma zijn een zichtbare zwelling in de hals (cosmetisch) of het gevoel hebben dat er iets in de weg zit in de hals (mechanisch). Als de nodus tegen de slokdarm duwt, kan men moeite hebben met het doorslikken ofwel de passage van voedsel.
Gezonde vetten dragen bij aan een goede schildklierfunctie. Één goede eetlepel per dag en je hebt al een groot deel binnen van wat je nodig hebt! Volkorenproducten – Zoals volkorenpasta, brood en rijst. Behalve een goede bron van vezels, bevatten ze alle mineralen die schildklierhormonen zo graag gebruiken.
Behandeling van struma met radioactief jodium wordt steeds vaker toegepast. Het is eenvoudig en in hoge dosis ook effectief. De inname van jodium gaat in de meeste gevallen door het slikken van een capsule. Verkleining van de struma treedt op tot 50%, maar het duurt wel 1 à 2 jaar voor dit effect wordt bereikt.
De arts onderzoekt uw hals door te voelen en doet een bloedonderzoek. Ook kunt u een echografie van de hals krijgen. Een punctie kan aantonen of de struma goedaardig of kwaadaardig is. Als een struma heel groot is, krijgt u vaak ook een CT scan.
Verkleining van een struma treedt op tot 50 procent, maar het duurt wel een à twee jaar voor dit effect wordt bereikt.
Als u te weinig jodium binnenkrijgt, zwelt de schildklier op in een poging om voldoende hormonen te produceren. Medicatie – sommige medicijnen (bijv. amiodaron, interferon-alfa en lithium) kunnen een struma veroorzaken. Erfelijke factoren – sommige mensen hebben aanleg voor een vergrote schildklier.
Geopereerd worden
De operatie wordt verricht onder algehele narcose en duurt tussen de anderhalf en drie uur (afhankelijk van wat er gebeuren moet en of u al eens eerder geopereerd bent).
Ook kan het struma langzaam groeien waarbij klachten kunnen ontstaan als gevolg van de grootte van de schildklier. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld zijn: druk in de hals, last met slikken, stemverandering of kortademigheid.
Te weinig schildklierhormoon leidt ook tot hartfunctiestoornissen, omdat de energievoorziening van het hart onvoldoende is, maar bovendien wordt het weefsel van het hart en bloedvaten stijver, waardoor de hartfunctie minder wordt en de bloeddruk kan oplopen.
De klachten
drukkend gevoel in de hals. Soms ontstaat er heesheid. Het kan ook zijn dat u de verdikking in uw hals er storend uit vindt zien. Bij een versnelde werking van de schildklier zullen er ook klachten ontstaan zoals vermoeidheid, gejaagdheid en hartkloppingen.
De straling van radioactief jodium kan ervoor zorgen dat uw schildklier langzamer gaat werken. Ook kan de straling ervoor zorgen dat een vergrote schildklier met meerdere knobbels kleiner wordt. Dit komt omdat de straling van het radioactief jodium een deel van de schildkliercellen vernietigt.
Met struma of krop wordt een zichtbare of voelbare vergroting van de schildklier bedoeld. Struma komt zowel voor bij een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) als bij een snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). De werking van de schildklier kan ook normaal zijn.
Typische klachten/symptomen zijn: een gezwollen en pijnlijke schildklier. pijn die uitstraalt naar de kaakhoeken en/of naar één of beide oren. koorts.
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.
Om je schildklier gezond en in balans te houden, is het belangrijk dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met name vitamine A, B6, B12, C, D, eiwitten, CoQ10, zink, ijzer en magnesium zijn belangrijk.
Belangrijk om te weten over thiamazol
Bij te veel schildklierhormoon. Teveel van dit hormoon veroorzaakt hartkloppingen, een gejaagd gevoel, transpireren, diarree en vermagering. Binnen 6 weken merkt u dat uw klachten verminderen. Meestal moet u thiamazol minstens een jaar gebruiken.
Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Het maakt niet uit of het tekort ontstaan is door de ziekte van Hashimoto, door een schildklieroperatie of door behandeling met radioactief jodium, de behandeling is hetzelfde. Je moet je hele leven schildklierhormoon gebruiken.