De niezende kat. Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat.
Bij meeste oorzaken van niezen kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je kat op tijd laten behandelen door een dierenarts. Wel is het heel verstandig je kat laten vaccineren tegen niesziekte. Ook als je kat nooit buiten komt.
Het is erg belangrijk om een onderscheid te maken tussen katten die acuut niezen, en katten die chronisch niezen. Een kat die acuut niest niest sinds een paar dagen tot hooguit twee weken. Chronisch niezende katten niezen ofwel langer dan twee weken of hebben steeds weer terugkerende verkoudheidsklachten.
Elke kat niest wel eens. Maar wanneer wordt het niezen abnormaal? Wanneer uw kat vaak blijft niezen, er abnormale uitvloeiing aanwezig is (etter, bloed) of de kat algemeen ziek wordt is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.
Symptomen van niesziekte zijn niezen, neusuitvloeiing, ontsteking van de oogslijmvliezen (conjunctivitis), ooguitvloeiing, gebrek aan eetlust, koorts en sloomheid. Soms ontstaan er ook zweertjes in de bek en aan de ogen en speekselt de kat overmatig.
Stress is altijd een aanslag op de weerstand van de kat. En dan heb je kans dat hij even een paar keer niest na zijn verblijf in het pension, met twee keer de wisseling van omgeving.
Als je de griep hebt of verkouden bent, moet je je niet al te veel zorgen maken of je het virus kunt overdragen op je kat. Volgens het Smithsonian Magazine zijn er gevallen bekend waar huisdiereigenaren het H1N1 virus hebben overgedragen op hun kat. En katten kunnen het virus ook overbrengen op mensen.
De niezende kat. Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat.
Omdat niesziekte dus ook via indirect contact kan worden verspreid, kunnen binnenkatten het virus ook krijgen. Daarom adviseren wij om uw kat dan ook regelmatig te laten enten tegen niesziekte.
De niesziekte is niet besmettelijk voor mensen. Er is één heel kleine uitzondering: de Bordetella Bronchiseptica. Dit komt alleen voor bij katten die leven in grote groepen en is besmettelijk voor mensen met een slechte weerstand. Ook uw hond is niet vatbaar voor de niesziekte van katten.
Niesziekte bij de kat is een infectie die heel wisselend kan verlopen en in 90% van de gevallen veroorzaakt wordt door twee virussen, het feline Herpesvirus of het Calicivirus. Deze virussen zijn niet overdraagbaar op mensen of andere dieren. Soms zijn er ook bacteriën aanwezig, vooral Chlamydia speelt een rol.
Gemiddeld moeten de nagels twee tot drie keer per jaar geknipt worden. Controleer de nagels van uw kat regelmatig.
Als je kat tijdens het slapen een luid ademgeluid geeft, snurkt ze. Dit geluid wordt meestal veroorzaakt door trillingen die ontstaan door een vernauwing van de bovenste ademwegen.
Als stomen onder handdoek niet gaat. Eucalyptus op zakdoek druppelen, mag best genereus (as in bijna doorweekte zakdoek) en zakdoek op/voor neus kat houden. Met het nodige geaai en lieve woordjes lukt het zo vaak wel bij katten.
Hoe vaak moet mijn kat worden ingeënt ? Wij adviseren in principe om in Nederland alle katten (binnen en buitenkatten) ieder jaar tegen niesziekte, één keer in de drie jaar tegen kattenziekte te laten vaccineren.
Waarom een kattenneus meestal vochtig is
Die zorgen ervoor dat de ingeademde lucht wordt bevochtigd, maar ook dat de huidcellen van de neus voldoende vocht krijgen. Daarom voelt een kattenneus meestal vochtig aan. Een dun laagje slijm op de neus van de kat zorgt er bovendien voor dat ze beter kan ruiken.
Zo'n her-infectie duurt vaak maar 3-5 dagen, omdat er snel een immuunrespons is. Het feline calicivirus blijft in 10-40% van de gevallen aanwezig in de keelamandelen, nadat de kat de niesziekte overwonnen lijkt te hebben. En zo kan de kat zichzelf weer besmetten en ook andere katten.
U kunt proberen de neus van uw kat te spoelen: Dit kan met een zoutoplossing voor baby's of met een fysiologische zoutoplossing die u met een spuitje in een neusgat spuit. Niet alle katten zullen dit spoelen accepteren.
Uit experimentele onderzoeken waarbij dieren opzettelijk zijn besmet met het virus, is gebleken dat katten, fretten, konijnen en hamsters geïnfecteerd kunnen raken. Hamsters blijken ook natuurlijk besmet te kunnen raken.
In het bijzonder is de staart van de wilde kat aanzienlijk langer en dikker dan de staart van een huiskat. Een ander verschil is de vacht: wilde katten hebben over het algemeen een dikkere, grijsbruine vacht met een typisch gestreept patroon. Dit is het belangrijkste verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat.
Nee, er zijn geen gevallen bekend waarbij het baasje zijn of haar verkoudheid of griepje aan een huisdier heeft overgedragen. Honden en katten kunnen wel degelijk verkouden worden, maar dit komt door heel andere virussen dan de ellendelingen die ons een snotneus bezorgen.
Signalen waarmee je kat laat weten dat hij niet geheel gelukkig is, kunnen zijn: Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.