Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd.
Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9e en de 11e dag en tussen de 11e en de 13e dag van de loopsheid.
Extra regels honden en katten
Als u honden of katten fokt, houdt u zich aan de regels hierboven. En aan deze extra regels: Een hond mag binnen 12 maanden maximaal 1 nest krijgen. Een kat mag binnen 12 maanden maximaal 2 nesten krijgen.
2.4 Aantal dekkingen: een reu mag maximaal 20 nesten per kalenderjaar voortbrengen.
Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen). Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar).
Vermijd wel intensieve training, hondenshows of zelfs gehoorzaamheidscursussen tijdens de dracht. Zulke activiteiten kunnen stress opleveren. Bovendien zou er iets met de ongeboren puppy's kunnen gebeuren bij fysiek contact met onstuimige honden.
Na een succesvolle dekking kan een teef zwanger zijn van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Als u zeker wilt weten dat uw hond drachtig is, zult u langs de dierenarts moeten gaan. Om volledige zekerheid te krijgen kan de dierenarts een echo van de buik maken.
Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen: Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben. Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een semi-transparante vloeistof afscheiden.
Het biologische aspect van hoe honden paren
Dit gedrag heeft te maken met de anatomie van zowel mannelijke als vrouwelijke honden. De penis van een mannelijke hond bevat een structuur genaamd de “knot,” die opzwelt tijdens de paring. Deze zwelling vergrendelt de penis tijdelijk in de vagina van de teef.
Gemiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Bij kleine honden is het loopsheid interval vaak korter en bij reuzenrassen wat langer. Tijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar.
Hoeveel nestjes mag een hond krijgen? Moederdieren mogen niet te vaak in een korte periode drachtig zijn. Een hond mag in een periode van 12 maanden maximaal 1 nest krijgen.
Teefjes mogen vanaf 18 maanden leeftijd hun eerste nestje krijgen. Een teefje mag maximaal één nestje per 12 maanden krijgen. Een teefje mag maximaal 5 nestjes krijgen in totaal. Teefjes worden gemiddeld 2x per jaar loops.
Voor honden is dat 1 nestje per 12 maanden.Katten mogen per 12 maanden 2 nestjes werpen en maximaal 3 in een periode van 24 maanden.
Dubbele dekking betekent letterlijk dat je op verschillende polissen voor hetzelfde risico bent gedekt. Die dubbele dekking zit meestal in de aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld als je een inzittendenverzekering afsluit voor je auto, terwijl passagiers al onder de WA-dekking vallen.
Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.
De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken.De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten. Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties.
De reu ejaculeert in drie frakties; een voorfraktie die dient als reiniging, de tweede spermarijke fraktie, en de derde en grootste prostaatfraktie. Respectievelijk zijn deze 4ml, 2 ml en 15 ml voor een reu van gemiddelde grootte.
Vanaf dag 21 kan je dierenarts zwangerschap bij je hond herkennen met een echografie of een hormoontest.Ook kan je bij sommige honden al vanaf dag 1 merken of ze zwanger zijn, bijvoorbeeld omdat ze ochtendmisselijkheid hebben.
Houd je hond goed in de gaten tijdens de bevalling en neem contact op met je dierenarts als ze langer rust dan twee uur. Het is normaal dat een deel van de puppy's met de staart eerst wordt geboren, dus schrik niet als dat gebeurt.
Symptomen van een drachtige hond
Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting. 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding. Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht. Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet.
De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal.
De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
Drachtige teven kunnen een miskraam krijgen of bevallen van dode of zwakke pups. Een wekenlang aanhoudende vaginale uitvloeiing na de miskraam of partus is ook één van de verschijnselen van brucellose bij de teef.
Oké, je hond of kat zal niet begrijpen dat er over negen maanden een nieuw gezinslid bijkomt. Maar hij heeft wel door dat er iets gaande is. Door zwangerschapshormonen veranderen je stemming, houding, gedrag en geur en dat merkt hij op. Vaak al voordat de zwangerschapstest uit de verpakking is gehaald.
De dekking
Tijdens een succesvolle dekking komen teef en reu tijdelijk aan elkaar vast te zitten, waarbij de reu de penis niet uit de teef kan verwijderen. Ze zitten dan echt aan elkaar vast en dit duurt meestal meerdere minuten.