Deze kleine balletjes, afkomstig van een gespecialiseerd bedrijf in Atlanta, VS, zijn een ware traktatie voor het paard, en een goede oplossing voor paarden die problemen ervaren wanneer ze het bit in de mond hebben. Wanneer het paard spanning in de mond en kaak heeft kan dit leiden tot tandenknarsen.
Tandenknarsen is vaak een uiting van ongemak.Het kan onder meer veroorzaakt worden door stress, maagzweren, pijn in de mond of juist een rijtechnische oorzaak hebben.
Als een paard onrustig is met het bit – door er bijvoorbeeld steeds op te bijten of te schudden met het hoofd – kan dat een teken zijn van gebitsproblemen. Proppen maken betekent dat een paard hooi kauwt, er een balletje van maakt en het daarna weer uitspuugt.
Oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen
Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
De meestgebruikte methode om tandenknarsen te voorkomen is een speciaal bitje dat de boven- en onderkaak gescheiden houdt. Zo kunt u niet meer met uw tanden en kiezen over elkaar schuiven, wat slijtage voorkomt.
Bij tandenknarsen is er sprake van het zeer hard heen en weer schuiven van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Bij tandenklémmen bijt u de tanden hard dicht. Daarbij is er geen sprake van het over elkaar schuiven.
Hoewel een mouthguard van de tandarts meestal een goede fit heeft, kan het ongeveer 3 weken duren voordat het klaar is en variëren de kosten tussen de €250 en €350. Net als de custom fit van AE Dentals en het bitje van Dentek, wordt ook het knarsbitje van DentalShop op maat gemaakt.
Omdat de echte oorzaak moeilijk te behandelen is kun je voor een tandenknarsen bitje gaan. Dit is een speciaal bitje dat je tijdens de slaap draagt. Het bitje beschermt je tanden en kiezen tegen beschadigingen. Je hoeft het tandenknarsen bitje overigens niet elke nacht te dragen.
Wat kun je doen tegen gespannen kaken? Het helpt, obviously, om je kaken te ontspannen. Dat kun je doen door de kaak een paar keer per dag losjes heen en weer te bewegen. Het is ook het belangrijk om de oorzaak van de spanning te achterhalen, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan.
In haar antwoorden schrijft de minister dat de jury tijdens wedstrijden beoordeelt of het bit geen pijn veroorzaakt. Maar uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat die paarden wel degelijk pijn lijden en verwondingen oplopen door het bit.
Maar dat is niet het ergste! Het betekent vooral dat je paard je iets duidelijk wil maken. Tenzij een paard geen voortanden meer heeft, is het allereerst een teken van ongemak of pijn. Een open mond of uitstekende tong is dus heel onwenselijk, het betekent dat het paard ergens in zijn lijf ongemakkelijk is.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Lichaamshouding: ontspannen, de staart wordt losjes gedragen.Lichamelijke reactie: speelse, vloeiende bewegingen. Opwinding kan verbonden zijn met zowel positieve als negatieve emoties. In positieve zin is het paard opmerkzaam en nieuwsgierig.
Een stressgevoelig paard zal meer plassen en mesten. Daarnaast zal een gestrest paard eerder schrikken en snel vluchtgedrag vertonen, ook als er eigenlijk geen reden is om te vluchten. Daarnaast luistert het paard minder goed en gaat hij gedrag vertonen dat je niet van hem gewend bent, zoals bokken.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Het advies bij een gespannen kaak is dan ook om rust te nemen. Maak tijd om te ontspannen, een warm bad of een lange wandeling doet vaak goed en kruip op tijd in je bed. Slaap is het beste medicijn. Probeer te achterhalen hoe het komt dat je last hebt van kaakklemmen.
De tandarts maakt afdrukken van de onder- en bovenkaak en een wasbeet registratie. Tegenwoordig wordt een een opbeetplaat ook steeds vaker met een digitale mondscan gemaakt.
Kaakklemmen is het stevig op elkaar klemmen van de kaken, zonder te schuiven. Het kan zowel 's nachts als overdag voorkomen. Wanneer u merkt dat u uw kaken hard op elkaar klemt en u ze vervolgens ontspant, kunnen uw kaken beurs aanvoelen. Dit kan gepaard gaan met lichte kiespijn.
Iedere hockeyer in Nederland moet vanaf volgend seizoen verplicht een mondbeschermer dragen tijdens wedstrijden. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) bekendgemaakt. Deze maatregel geldt vanaf het seizoen 2015-2016 'voor alle categorieën spelers, junioren/senioren', zo staat erop de website.
Hoe lang gaat een bitje mee
Je moet een bitje vervangen bij beschadigingen, zoals scheuren, rafelige randen of doorgebeten plekken. Je moet het zeker vervangen als het niet goed meer past en ook als de onderste tanden en kiezen niet meer passen in de holtes aan de onderzijde van het bitje.
Het goed onderhouden van je gebitsbeschermer is erg belangrijk. Een bitje is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het is daarom verstandig om je bitje voor en na het dragen af te spoelen met koud water. Ook is het aan te raden om het bitje tweemaal per maand grondig te reinigen.
Tandenknarsen is het bewust of onbewust over elkaar schuiven van tanden of kiezen zo hard dat een knarsend geluid ontstaat. Als het knarsen erg is en lang blijft aanhouden, dan kan je gebit erdoor beschadigen.Er kan dan slijtage ontstaan aan de knarsende tanden.
De oorzaak van tandenknarsen is niet met zekerheid te stellen. Het centrale zenuwstelsel kan een rol spelen bij het klemmen en knarsen. Als gevolg van onbewuste hersenactiviteit worden de kauwspieren geactiveerd, waardoor delen van het gebit met grote kracht over elkaar geschoven of op elkaar geklemd worden.
De voornaamste factoren waaraan je tandenknarsen, ook wel knarsetanden genoemd, kunt herkennen is wanneer je in de ochtend wakker wordt met gevoelige tanden, als je kaakspieren overbelast zijn en wanneer je 's ochtends wakker wordt met hoofdpijn. Wanneer je samen slaapt is de kans groot dat je partner dit opmerkt.