Voorlopige en definitieve koopovereenkomst Is het concept van de overeenkomst opgesteld, dan zal de verkoopmakelaar deze mailen naar de kopende en de verkopende partij. Zowel de koper als de verkoper heeft vervolgens twee werkdagen de tijd om akkoord te geven of eventuele wijzigingen door te geven.
Tips van Makelaarsland. Gemiddeld zit er anderhalve week tussen het maken van de mondelinge deal en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zorg er voor dat dit proces versneld wordt. Laat in je bieding meenemen dat het je wens is om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld binnen 48 uur het koopcontract te tekenen.
Tijd om te tekenen. Als de verkoper je bod accepteert, gaan jullie het voorlopig koopcontract tekenen. Het woord 'voorlopig' is een beetje verraderlijk. Je hebt wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen, maar daarna is het contract wel degelijk bindend.
De koper in gebreke stellen
Meestal staat erin dat u de koper een brief moet sturen waarin u hem erop wijst dat hij in gebreke blijft. Hij krijgt dan nog een termijn (vaak acht dagen) om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Doet hij dat niet, dan 'raakt hij in verzuim'. Meestal kunt u dan de boete opeisen.
Hoe snel het koopcontract kan worden getekend nadat je bod is geaccepteerd, is afhankelijk van de verkoopmakelaar. Soms kan dit al binnen een paar dagen. Je tekent het koopcontract meestal bij de verkoopmakelaar op kantoor.
Hoelang is mijn bod geldig? Je kan zelf de termijn waarin je bod geldig is beperken door er een einddatum op te kleven. Als je dit niet doet blijft je bod in principe geldig (zelfs als de verkoper het pas na maanden goedkeurt).
Na het ondertekenen van het compromis heeft de eigenaar 4 maanden de tijd om de akte te verlijden bij de notaris.
U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.
De koper trekt zich terug binnen de wettelijke bedenktijd
Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft. Op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract gaat deze wettelijke bedenktijd in.
De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers. De koper kan zich ook niet meer terugtrekken. Het bod en de aanvaarding moeten niet schriftelijk gebeuren, maar om bewijsredenen is dit wel aan te raden.
De bedenktijd na een bod op een huis houdt hier echter niet op. Zodra je het koopcontract ondertekent hebt, krijg je als koper nog drie dagen bedenktijd. Het termijn moet minimaal twee werkdagen bevatten. Binnen deze bedenktijd kun je de koop ook nog ongedaan maken.
Bieden op een huis onder bod
Ook al is de verkoper in onderhandeling, andere geïnteresseerden mogen nog steeds bieden op het huis. Zelfs als koper en verkoper al een mondelinge overeenkomst hebben bereikt. De koop is pas definitief als beiden hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet.
De verkoper is de eerste die zijn handtekening zet. Als laatste zet de koper zijn handtekening onder het contract en is de koop op dat moment rond. De makelaar stuurt dit contract naar de notaris, zodat er een akte van levering opgesteld kan worden.
Voor de officiële overdracht plaats vindt, wordt de woning nog een laatste keer geïnspecteerd. Als verkopende partij dien je hierbij aanwezig te zijn. Als alles volgens plan gaat, vindt de officiële overdracht plaats bij de notaris. Als je het fijn vindt kan de makelaar ook bij de overdracht aanwezig zijn.
In het koopcontract bepaal je samen met de koper een datum waarop aan de ontbindende voorwaarden moet worden voldaan. Is dat allemaal gelukt? Dan wordt de woning officieel overgedragen, meestal minimaal 6 weken na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
Dit betekent dat de woning is verkocht, maar dat er nog wel bepaalde voorwaarden zijn gesteld waaraan nog moet worden voldaan. De koper heeft bijvoorbeeld nog even de tijd nodig om de financiering te regelen of een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2022 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen.
Je kunt de koopovereenkomst alleen ontbinden als de koper in verzuim verkeert. Pas dan kun je ook aanspraak maken op een eventuele boete of op een schadevergoeding. Meestal moet je de koper daarom eerst een ingebrekestelling sturen. Daarmee geef je hem een kans om zijn verplichtingen alsnog na te komen.
“Een bod op mail, per sms, zelfs een mondeling bod, kan bindend zijn”, zegt notaris Carol Bohyn woordvoerder Notaris.be. "Kopers zijn zich daar niet altijd van bewust. Op het moment dat de verkoper je laat weten dat hij je bod aanvaardt, is de verkoop juridisch gesloten.
Is een bod eenmaal uitgebracht en geaccepteerd door de verkoper, dan wordt dit immers als een bindende overeenkomst gezien. Het maakt overigens niet uit of dit mondeling of schriftelijk is gebeurd.
Het biedlogboek is alleen achteraf in te zien voor kandidaat-kopers en koper. Op dit moment kan dat alleen bij makelaars van de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.
Bod gedaan op huis wanneer reactie
De verkoper van het huis bepaalt of ze jouw bod accepteren. Meestal krijg je binnen twee werkdagen reactie. Wil je ondertussen niet stil zitten? Je kunt je in dat geval alvast voorbereiden op de hypotheekaanvraag!
Als koper heb je na het tekenen van het voorlopig koopcontract een wettelijke bedenktermijn van 3 dagen. Ook tussen het accepteren van het bod en het tekenen van het voorlopig koopcontract zit een bepaalde tijd. In de wet is bepaald dat de koop van een woning altijd schriftelijk moet gebeuren.
Dus heb je spijt van je bod op een huis, dan kun je tot die tijd nog onder de koop van de woning uit en je bod terugtrekken. Wanneer je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen in je bod, dan kun je je bod nog intrekken als er niet aan de gestelde voorwaarden kan worden voldaan.