Een gipsspalk of gips gemaakt van semi-rigide kunststof wordt meestal met een verbandschaar verwijderd. Bij gipsen circulair wordt een oscillerende gipszaag gebruikt. Het zaagvlak maakt een trillende in plaats van een ronddraaiende beweging, waardoor het gips op een veilige manier kan worden verwijderd.
Probeer in geen geval zelf het gips te verwijderen. De gipsverbandmeester zal het gips met een speciale zaag verwijderen. Deze trilt het gips kapot, zonder de huid te beschadigen.
Vlekken van gips kan je verpulveren door er met een hamertje op te kloppen. Borstel of zuig hierna de vlek zo veel mogelijk weg. Om kalk op te lossen kan je gebruik maken van azijn. Gebruik azijn echter nooit op kalkhoudende steen, maar natuurlijk wel op bijvoorbeeld hout of formica.
Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt. De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water.
Dit hangt af van de soort breuk. Bij een twijgbreuk is 1 tot 2 weken voldoende. Bij een uitgebreidere breuk is 4 weken meestal voldoende. Als de breuk zover is genezen dat gips niet meer nodig is, dan is het raadzaam nog minimaal 2 weken te wachten voordat sport of gymnastiek wordt hervat.
U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u uw pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Na ongeveer drie maanden kunt u uw pols weer volledig normaal en pijnvrij gebruiken.
Pijn. Gips heeft een pijnstillende werking, maar neemt de pijn in de eerste periode nooit helemaal weg. Daarom is het belangrijk om het aangedane lichaamdeel hoog te houden en rust te geven. Zonodig kunt u verdeeld over de dag paracetamol nemen.
Jeuk wordt meestal veroorzaakt door vocht tussen de huid en het gipsverband. Je kan dit bestrijden door de ruimte tussen de huid en het gips voorzichtig droog föhnen. Pas op! Niet te warm in verband met verbranding!
Na verloop van tijd zit het 'losser'. Dat komt enerzijds doordat de zwelling afneemt en anderzijds omdat de spieren al snel in omvang verminderen. Dat herstelt als u genezen bent. Overigens is het mogelijk dat, als u 1 tot 2 dagen geleden nieuw gips heeft gekregen, het gips weer steviger aansluit om uw lichaam.
Een gipsspalk mag u niet belasten, omdat de spalk kan breken. U mag dus niet lopen of staan zonder krukken. Krukken kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. Krukken die u heeft meegekregen op de Spoedeisende Hulp, kunt u weer inleveren bij de Thuiszorgwinkel.
Re: Gips uit mal krijgen
De bak goed insmeren met vaseline. Niet dik, maar een mooie dunne egale laag. Na uitharding omdraaien en soms moet je dan heel voorzichtig tikken. Zorg wel dat de bak aan de buitenkant "gestut" wordt, als je hem vol giet met gips kan die iets buigen aan de lange zijkanten.
Gips (genoemd naar het Griekse "koken") is een mineraal dat grotendeels uit het zout calciumsulfaat (CaSO4) bestaat, een verbinding van calcium en sulfaat in kristalvorm.
Gips is, naast cement en kalk, één van de drie voornaamste bindmiddelen in de bouw, maar het is geen hydraulische stof want het kan na verharden weer in water oplossen.
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
Flexibel gips rolt sneller af en hardt sneller uit dan traditioneel gips. Het wordt als een nat verband aangebracht. De uitharding duurt maar 30 minuten. Het gips moet 2 tot 6 weken blijven zitten en tussentijds verwisseld worden.
Bij GIPSGIGANT.NL kunt u eenvoudig en zeer veilig hoge kwaliteit gipsverband tegen een lage prijs kopen. Voor de professional kan gipsverband goedkoop zijn zonder aan kwaliteit in te hoeven leveren. Even niet professioneel maar puur voor vermaak en ontspanning... een leuke hobby kan óók best voordelig zijn!
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Het gips mag niet nat worden. Ook met een kunststofgips kunt u niet douchen of zwemmen. Hoewel de kunststof waterbestendig is, nemen de watten die er onder zitten wel water op. Dit kan leiden tot irritaties van de huid, andere huidcomplicaties en stank.
Er is eigenlijk geen behandeling nodig Niet alle botbreuken hebben een behandeling nodig in de zin van gips of operatie, (bijvoorbeeld gebroken ribben of vingertoppen) omdat ze na verloop van tijd spontaan genezen.
In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.
Bij een gips om het been
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
Gips ademt, neemt vocht op en is goed te vormen. Door het gips op de juiste manier aan te leggen komt er minder druk op de wond en krijgt deze meer rust. Hierdoor kan de genezing vaak beter en sneller verlopen.
Het gewicht van de gipsplaten varieert en we gaan in het kort in op het gewicht van gipsplaat 9,5 en 12,5 mm. Het gewicht van de 9,5 mm gipsplaten ronde kant (rk) per m2 is enigszins afhankelijk van de afmeting en merk, maar varieert van 6,6 kg/m2 tot ongeveer 9 kg/m2 voor de gipsplaten RK met de afmeting 480 x 60 cm.
Als u loopgips heeft en dit mag belasten, beperk uw mobiliteit dan tot in- en rond het huis. Loop dus geen lange afstanden met uw gips. U mag nooit op een spalk steunen of deze belasten. In de eerste week krijgt u een mitella om uw arm zoveel mogelijk rust te geven.
U mag met gips om uw been en arm niet autorijden, fietsen of een scooter besturen. Dit kan verzekeringstechnisch gevolgen voor u hebben.