In principe kun je wel wandelen met hielspoor maar het hangt er vooral vanaf hoe ernstig je klachten zijn. Het is zeker aan te raden om in beweging te blijven en aanvullend hielspooroefeningen te doen om de bloedsomloop te verbeteren – zonder de voet te belasten.
Blijf bewegen, maar sta of loop niet heel erg lang. Hielspoor gaat meestal vanzelf over. Dit kan een aantal maanden tot een jaar duren.
Denk dan aan rust nemen, rekoefeningen doen en goede schoenen dragen. Ook simpele middelen als de Strassburg Sock en inlegzooltjes helpen vaak. Anders moet je naar een arts. Die kan je adviseren over fysiotherapie, shockwave of zelfs injecties en operaties.
Het is van belang dat u niet te lang doorloopt met hielspoor: hoe sneller u er wat aandoet, des te groter de kans op genezing. Mensen die 12 maanden of langer last van hielpijn hebben, zonder op zoek te gaan naar behandeling, lopen het risico van chronische plantar fasciitis.
Je kunt bijvoorbeeld je hiel intapen of compressiekousen dragen om de druk te verlichten. Ook zijn er bepaalde oefeningen waarmee je de pijn in je hiel een heel stuk verzacht. Tot slot kan een fysiotherapeut de last die veroorzaakt wordt door hielspoor voor een deel behandelen door deze weg te masseren.
Vermijd lopen op blote voeten
Vermijd zo mogelijk het lopen op blote voeten op harde ondergrond en op teenslippers zonder goed voetbed. Daarnaast is het belangrijk dat je goede schoenen draagt en deze ook afwisselt (draag in je schoenen eventueel een hielspoorzooltje).
Bij een peesontsteking en hielspoor kunt u een stekende pijn in de hiel bij rust en activiteit ervaren.
Schoenen uit de Roll Moc-, UP²-, W-Next- of de Sharky-lijnen van Wolky zijn bijvoorbeeld heel geschikt als schoen voor hielspoor, voor zowel dames en heren. Deze schoenen zitten comfortabel, hebben een goed voetbed, bieden ondersteuning en verlichten de pijn.
Er zijn veel manieren om hielspoor te behandelen. Fysiotherapeuten kunnen onder andere dry needling, massages en shockwave-therapie inzetten. Deze behandelingen stimuleren o.a. de doorbloeding, waardoor de peesplaat sneller kan genezen.
Door goede schoenen voor hielspoor te dragen met schokdemping bij de hak vermindert de pijn en tegelijkertijd neemt ook de spanning op de betreffende pees af. Zo wordt de oorzaak weggenomen. Kies Wolky-schoenen met een zachte verende zool zoals bijvoorbeeld de Roll Moc-, UP²-, Wally- of de Blocks-lijn.
Reuma, diabetes, overgewicht, stofwisselingsziekten en hormonale dysbalansen beïnvloeden de prognose voor hielspoor negatief. Ook dagelijkse stress zorgt voor hormonale dysbalans, waardoor het herstel wordt belemmerd. Choleterolverlagers, ontstekingsremmers en antibiotica hebben mogelijk ook invloed op het herstel.
Gebruik nachtspalk
Een nachtspalk houdt de voet in 90 graden ten opzichte van het onderbeen, zodat de vezels van de peesplaat opgerekt blijven gedurende de nacht. Dit vergemakkelijkt het opstarten na nachtrust.
Warmte zal de pezen onder uw voet ontspannen en kan er tevens voor zorgen dat de pijn afneemt.
Neem 3 tot 4 keer per dag paracetamol in; dit werkt vaak goed bij deze klachten en heeft weinig bijwerkingen. Anders kunt u NSAID's zoals naproxen, ibuprofen en diclofenac nemen tegen de pijnklachten. Deze pijnstillers hebben wel bijwerkingen. Overleg altijd met uw huisarts welke medicatie u mag slikken.
Belangrijkste symptomen van hielspoor:
Hielpijn: Hevige pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen na rust. Pijn s ochtends: Pijn en stijfheid zijn vaak het ergst s ochtends bij het opstaan. Pijn bij staan en lopen: De pijn kan toenemen bij langdurig staan of lopen.
Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak van hielklachten, meer dan 10% van de mensen heeft ooit wel een last gehad van hielspoor. Gelukkig is het in de meeste gevallen goed te behandelen.
Het heeft een sterk ontgiftende en ontzurende werking en het helpt bij pijnlijke spieren en pezen. Neem een week lang dagelijks een voetenbadje met epsomzout en laat het zijn werk doen. Het zal hielspoor niet genezen maar de pijn wellicht verlichten.
Hielspoor (Fasciitis Plantaris) is een chronische aandoening onder de hak van de voet en veroorzaakt vaak hielpijn bij volwassenen. De aandoening ontstaat op de plaats waar de pees aanhecht op het hielbot en komt doordat het bindweefsel van de peesplaat van uw voetzool verslechtert.
Een goede manier om de peesplaat te masseren is met een tennisballetje.Leg het balletje op de grond en beweeg uw voet over het balletje heen. De bedoeling is dat u hiermee het gehele verloop van de peesplaat meepakt, dus zowel de holte van de voet als de onderzijde van de hiel.
Soms is de pijn te heftig of de schade die je oploopt te groot en moet je gewoon kijken of je geen andere sporten kunt kiezen. Je zult dan moeten stoppen met bijvoorbeeld hardlopen of voetbal. Vaak worden fietsen en zwemmen aangeraden.
Dankzij het lichte gewicht en de flexibiliteit van Skechers dragen ze fijn en zijn ze ook geschikt om op te sporten. De bovenwerken van ademend mesh zorgen ervoor dat je voeten kunnen ademen en voorkomen zweetvoeten en nare luchtjes.
Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen en de pijn kan uitstralen naar de achillespees. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.
Trauma: soms kan hielspoor van het ene moment op het andere ontstaan, bijvoorbeeld als je met de hiel op een scherp steentje stapt. Geen demping in de schoenen. Overgewicht (soms door zwangerschap)
Hielspoor en peesplaatontsteking oefeningen stimuleren de doorbloeding en versterken en stretchen de spieren. Hierdoor kan de hielpijn verlichten. Deze oefeningen kunt u makkelijk zelf thuis doen. Voor het beste resultaat moet u de oefeningen dagelijks uitvoeren; het liefst twee of drie keer per dag.
Hielspoor begint vaak met een peesplaatontsteking. Wanneer er scheurtjes in de pezen zijn ontstaan dan probeert het lichaam dit zelf te genezen. Als dit genezingsproces lang duurt dan kan hierdoor verkalking optreden. Door de verkalking probeert het lichaam de aanhechting van het bot met de pees te verstevigen.