Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort kan bij pasgeboren baby's bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen kunnen ernstig zijn, vooral als ze in de hersenen ontstaan.
Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Het nieuwe protocol van het RIVM raadt dus aan om vitamine K via een injectie te geven, in plaats van via de mond. Want, bij baby's met een bepaald probleem (cholestase of galgangatresie), zou het geven van vitamine K via de mond minder effectief zijn dan via een injectie.
Het is vanaf de geboorte tot aan 3 maanden na de geboorte belangrijk om je baby extra vitamine K te geven omdat deze vitamine de bloedstolling ondersteunt. Het is vanaf de geboorte tot aan 3 maanden na de geboorte belangrijk om je baby extra vitamine K te geven omdat deze vitamine de bloedstolling ondersteunt.
Als het lichaam te weinig vitamine K heeft, kunnen er niet genoeg stollingsstoffen aangemaakt worden en kan een geknapt bloedvaatje leiden tot een bloeding. De meeste bloedingen die ontstaan als gevolg van een tekort aan vitamine K, ontstaan bij baby's tussen de 8e dag en de 12e week na de geboorte.
Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor.
Pas na 3 maanden maken baby's zelf vitamine K aan. Geef je volledige borstvoeding? Dan moet je vanaf dag 8 na de geboorte tot je baby 3 maanden is, elke dag vitamine K druppels geven.
Vitamine K vind je voornamelijk in groene groenten zoals broccoli, spinazie, spruitjes en boerenkool. Daarnaast vind je vitamine K in dierlijke producten zoals boter, kaas, kippenborst en orgaanvlees. Ook fruit bevat kleine hoeveelheden vitamine K.
Vitamine K, oftewel fylochinon, is nodig voor een goede bloedstolling en ook ter ondersteuning van sterke botten. Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en diverse soorten vitamine K2. Beide vitamines hebben dezelfde werking. Alleen vitamine K2 verdwijnt minder snel uit ons lichaam.
Het is belangrijk te weten dat vitamine K niet onmiddellijk werkt. Het wordt door de lever gebruikt om de stolling te verbeteren en dit betekent dat het pas na enige tijd werkt. Het effect op de INR zal pas na enkele uren op gang komen en in de praktijk is dit effect maximaal 24u na de inname van de vitamine K.
We deden uitgebreid onderzoek en volgens ons zijn de vitamine K&D van Laveen en Orthica de beste keuzes. Orthica K&D bevat alleen vitamine K1, vitamine D3 én katoenzaadolie. Verder niets! De vitamine D is gewonnen uit schapenwolvet en dus niet veganistisch.
U heeft vitamine K nodig voor het aanmaken van een aantal stollingseiwitten. Deze stollingseiwitten zorgen ervoor dat bloed kan stollen. Vitamine K-remmers zorgen er dus voor dat uw lichaam minder stollingseiwitten kan aanmaken.
Vitamine K: 150 microgram per dag
Geef dit de eerste 12 weken. Geef het alleen als je minder dan 500 milliliter kunstvoeding per dag geeft.
Een vitamine K tekort bij volwassen kan voorkomen bij langdurig medicijngebruik, zoals antibiotica. Lees meer over de oorzaken en symptomen van een vitamine K tekort bij volwassenen. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij een langdurig hoge inname van vitamine K.
Alle zuigelingen krijgen vitamine K toegediend na de geboorte. Dat is nodig, omdat een tekort aan deze vitamine kan leiden tot bloedingen, die ernstige, soms levenslange, gevolgen kunnen hebben. Toediening gebeurt nu oraal.
Hoeveel vitamine K zit er in een ei? Eiwit bevat geen vitamine K, maar eigeel wel. In 100 gram eidooier zit 2,1 microgram vitamine K. Een eidooier weegt zo'n 20-25 gram, wat betekent dat een eitje eten je 0,42-0,53 microgram vitamine K oplevert.
Optimale niveaus van vitamine D en K zorgen voor een betere elasticiteit van bloedvaten en hebben een positief effect op de bloeddruk. Hierdoor is het risico op hart- en vaatziekten en op een hartinfarct kleiner. Bij een onbalans van vitamine D en K kan calcium neerslaan in de vaten.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
In het kort. De dagelijkse behoefte aan vitamine D tijdens de borstvoeding van de gezonde moeder is 400 IE (10 microgram) per dag. Bij een tekort aan vitamine D gaat tijdens de borstvoeding de voorkeur uit naar dagelijkse toediening van colecalciferol (vitamine D3).
Een tekort aan vitamine K kan bij pasgeboren baby's bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen kunnen ernstig zijn, vooral als ze in de hersenen ontstaan. Om een tekort te voorkomen, krijgen baby's direct na de geboorte druppels met vitamine K uit een flesje.
Vitamine K en D zijn te koop bij de apotheek, de drogist of online. Koop ze in druppelvorm, want een pasgeboren baby kan geen tabletjes doorslikken. Volg de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking en bied je kindje de druppels bij voorkeur aan op een plastic lepeltje.
Van maart tot november is in ons land de zonkracht tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het niet onverstandig om in november te beginnen met het slikken van supplementen. Een supplement van 10 microgram per dag is in de meeste gevallen voldoende.
Davitamon haalt veertien partijen van voedingssupplementen terug. De reden hiervan is dat deze producten mogelijk een stof bevatten genaamd ethyleenoxide. Bij langdurig gebruik kan deze stof gezondheidsproblemen opleveren.