Het gaat om ouderen die overdag thuis blijven maar van wie de naasten het toezicht en de zorg 's nachts niet kunnen verzekeren. De nachtopvang zorgt ervoor dat ouderen thuis kunnen blijven wonen en de mantelzorgers krijgen een adempauze.
In een verzorgingshuis vindt u zorg en huisvesting wanneer u niet langer zelfstandig kunt blijven wonen. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn wanneer u moet revalideren na ziekte of een ongeluk. U wordt geholpen bij de persoonlijke verzorging, eten en naar bed gaan.
De dagopvang valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Daarom komt uw aanvraag uiteindelijk altijd bij de gemeente terecht. Voor dagopvang vanuit de Wmo betaalt u een vaste bijdrage van 19 euro per maand.
Ouderenzorg, ook wel bejaardenzorg, is een breed begrip. Het omvat alle vormen van zorg die gericht is op ouderen. Dit is onder andere zorg, hulpverlening en dienstverlening. Dit kan gaan om verzorging, verpleging, thuiszorg, begeleiding, dagbesteding of intensieve zorg.
De informatievoorziening is in veel gevallen onduidelijk en het ontbreekt aan afstemming en samenwerking tussen hulp- en zorgverleners. Het gebrek aan kennis en tekort aan personeel zorgt er voor dat ouderen op de spoedeisende hulp terecht komen als er iets gebeurt.
Welbevinden als focus van zorg
Dat vraagt om een andere aanpak: liefdevolle zorg en de juiste aandacht voor wie de cliënt is, zijn leefstijl en zijn sociale en fysieke omgeving. Welbevinden zou de primaire focus van zorg moeten zijn.
allereerst: plezier beleven. verbeteren en/of in stand houden van de (fijne of grove) motoriek. sociale contacten onderhouden. in stand houden of trainen van de concentratie.
Dagopvang is bedoeld voor ouderen die thuis wonen en extra ondersteuning nodig hebben. Er is professionele begeleiding aanwezig en zorg als dat nodig is. Dagopvang is hetzelfde als dagbesteding. Beide woorden worden gebruikt.
Net als bij de generatie jongeren kent de oudere doelgroep enorm veel diversiteit op basis van hun wensen, behoeften en waarden. Ook is er, door o.a. gezondere levensstijl en de toenemende gemiddelde leeftijd een levensfase bijgekomen voor de 65-plusser van nu, waarin ze nog flink van het leven genieten.
Het ouderenbeleid, ook wel eens 55+ beleid genoemd, draait om de beleidsvoering rondom oudere medewerkers binnen uw bedrijf. Wanneer de pensioenleeftijd nadert verwachten veel werknemers dat hun werkgever meedenkt en begeleidt, zonder dat ze dit expliciet zullen uitspreken.
Het is je roeping
Veel verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en andere zorgverleners geven aan dat ze hun beroep als roeping zien. Het zorgzame aspect, omgaan met mensen en het redden van mensenlevens is voor velen de reden waarom zij in de zorg zijn gaan werken.
' 'Ageing in place' heeft inderdaad een aantal voordelen op sociaal en contextueel vlak. Woning en woonomgeving zijn belangrijk omdat het 'the place to be' is voor familie, vrienden, buren en de vrije tijd. Het is de plaats waar mensen zich verbonden voelen met hun leefgemeenschap, in goede en kwade dagen.
Voordelen van langer thuis wonen
Zelfstandigheid, zoals u gewend bent. U hoeft geen afscheid te nemen van uw vertrouwde omgeving, buren en vrienden. Sociale contacten zijn makkelijker te onderhouden in de buurt die u kent. U heeft zelf de regie over uw woning en eventuele aanpassingen daarin.
Zonder indicatie moet u het als familie doen met de thuiszorg en de thuishulp, bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp via de gemeente. Vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) geeft de gemeente ook andere vormen van ondersteuning, zoals hulp bij de administratie of een plek in de dagopvang.
Voor dagbesteding betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. Dagbesteding valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U regelt dagbesteding bij uw gemeente. U ontvangt per 4 weken een factuur van het CAK.
U wordt hulpbehoevend, uw geheugen gaat achteruit, bewegen gaat minder goed en het onderhouden van sociale contacten wordt moeilijker. Het is zeker niet vreemd als u zich thuis niet meer helemaal zelf kunt redden. Daarom biedt Vivent dagbesteding aan waar u samen met anderen met dementie aan kunt deelnemen.
Is dagbesteding verplicht? Nee, dagbesteding is niet verplicht. Wilt u de dag anders invullen? Dan kunt u dat het beste bespreken met uw behandelaar of een begeleider.
Bewegen vertraagt botontkalking, je hebt minder kans op een botbreuk. Door te bewegen blijf je lenig en soepel en heb je minder kans om te vallen. Bewegen is goed voor je brein en je geheugen. Door te bewegen blijft je conditie op peil en blijven je spieren sterker.
Geef antwoord op vragen of twijfels die bij ouderen leven. Bied maatwerk: bedenk samen met ouderen creatieve oplossingen voor eventuele obstakels. Kleinschalige activiteiten werken vaak goed. Ook moet je activiteit liefst interactief zijn en niet te lang duren.
Wensen en behoeften ouderen
De wensen en behoeften van ouderen liggen op verschillende levensdomeinen en zijn heel divers. Ouderen vinden het belangrijk om mobiel te blijven zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen, onafhankelijk kunnen blijven en (sociale) activiteiten kunnen blijven ondernemen.
Het zorgleefplan is geordend volgens vier levensdomeinen. - Woon- en leefomstandigheden; - Participatie; - Mentaal welbevinden; - Lichamelijk welbevinden en gezondheid.
Kwaliteit van leven betekent voor ouderen dat ze kunnen doen wat ze fijn vinden en wat hun leven betekenis geeft, zoals naar buiten gaan of met de kleinkinderen spelen. Gezondheid is daar een voorwaarde voor. In een gesprek vanuit vertrouwen kunnen ouderen duidelijk maken wat ze belangrijk vinden.