Bij smetplekken heeft u plekken op uw huid in een andere kleur dan uw normale huidskleur. Meestal zitten de plekken in de liezen, onder de borsten of op de buik. Op deze plaatsen komt uw huid vaak tegen elkaar aan (de huidplooien). Het komt meestal door een schimmel of gist.
Smetplekken zijn meestal onschuldig. Zorg dat uw huid bij de plekken goed droog is. U kunt de plekken behandelen met een speciale crème tegen gisten en schimmels.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan.
De aandoening begint als een onscherp begrensde nattende roodheid in de plooien (oksels, liezen, onder de borsten, bilnaad), al dan niet met (pijnlijke) kloofjesvorming. Er bestaat lichte jeuk. Wanneer er een bacteriële infectie erbij komt zien we pusvorming en korstjes, soms met een riekende geur.
Smetten ontstaat op plekken waar huid-op-huid contact is zoals in de huidplooien. Het ontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en onvoldoende luchtstroom langs de huid. Vrouwen en ouderen hebben meer kans op het ontstaan van smetten.
Wat kunt u doen als u last van smetten heeft
Dep daarna de huid voorzichtig maar wel goed droog. Daarna kunt u de huid heel dun insmeren met een zinkoxidesmeersel (zinkolie of 60% zinkoxide in 40% arachideolie). Dit is te koop bij drogist of apotheek.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Liesschimmel wordt veroorzaakt door een van de vele schimmels of gistsoorten die op de huid leven. Schimmels en gisten houden van vochtige, warme plekken. In de huidplooien bij de liezen kunnen ze zich dus prima uitbreiden. Soms dringen ze dieper door in de huid.
Smetten veroorzaakt een jeukende, schrale huid, die branderig aanvoelt. Soms gaan de plekken bloeden omdat de huid stukgaat. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan als er niets tegen gedaan wordt. Smetplekken kunnen ook heel onprettig gaan ruiken, doordat er geen lucht circulatie in de vochtige huidplooi kan komen.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Doen smetplekken pijn? Meestal heeft je baby niet heel veel last van de smetplekken als je er op tijd bij bent. Ze kunnen licht jeuken. Als er een schimmelinfectie bij komt kan het wel pijnlijk worden voor je baby.
Smetten in de huidplooien kenmerkt zich door de volgende objectieve symptomen: ▪ erytheem (roodheid); ▪ maceratie (verweking); ▪ natten/vochtig; ▪ dunne/glanzende huid; ▪ ontvelling/schaafwondjes/beschadiging/erosies van de huid.
Bij smetplekken heeft u plekken met kleine schilfers (velletjes) in de huidplooien. Bij een lichte huid zijn de plekken rood. Bij een getinte of donkere huid zijn de plekken meestal donkerder of lichter van kleur. U kunt ook pijnlijke scheurtjes (kloofjes) of wondjes krijgen op de plekken.
Uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) blijkt dat smetten bij 7% voorkomt van alle onderzochte cliënten in de chronische sector en de thuiszorg. In de thuiszorg is de prevalentie hoger dan in de chronische sector waar de dalende trend zich voortzet.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Een schimmelinfectie in de lies (tinea cruris) komt vooral voor bij mannen. Typisch zijn de eenzijdige circelvormige rode tot bruine ringen. Soms bevat het letsel of het deel er rond kleine zweertjes. Schimmelinfecties op de romp (tinea corporis) zien eruit als rode, schilferende, ringvormige letsels.
Er zijn vaak een aantal duidelijke symptomen van liesschimmel – zowel bij vrouwen als bij mannen. Daarom, als je de volgende symptomen in je lies opmerkt, is er een grote kans dat je liesschimmel hebt. Sterke roodheid. De duidelijkste symptomen van liesschimmel zijn jeuk, irritatie en roodheid in het gebied.
Na opening 12 maanden houdbaar.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Gebruik zinkoxideschudels of zinkoxide strooipoeder daarom niet op open wonden of wondjes.