Zijn uw planten toch besmet geraakt? Knip dan de aangetaste delen weg of verwijder de hele plant in ernstige gevallen.Vernietig dit plantenafval door het bijvoorbeeld te verbranden. In ons tuincentrum zijn diverse bestrijdingsmiddelen te krijgen die goed helpen tegen allerlei soorten plantenziektes.
Naast taxuskevers, kun je ook last hebben van bladhaantjes, een andere veelvoorkomende keversoort. Deze kevertjes zijn ongeveer 1 cm groot en maken grote ronde gaten en groeven in de bladeren. De larven van deze kevers zuigen het plantensap uit de onderzijde van de bladeren.
Gaten in het blad ontstaan niet zomaar. Sommige plantenziektes veroorzaken problemen met het blad. Het blad kan geel gaan kleuren, scheuren of er kunnen gaten in ontstaan. Toch is vrijwel altijd de oorzaak van gat in het blad, de slak.
Door deze ziekte kunnen delen van het blad afsterven. Je kunt de hagelschotziekte voorkomen door de grond de bemesten met fosfor of te bedekken met bodembedekkers. Zorg ook voor een goede waterafvoer, zodat de wortels niet gaan rotten.
Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze. Buiten het feit dat je dit soort middelen wettelijk gezien niet mag gebruiken ter bestrijding van slakken, is het ook zeker niet nodig om slakken zo te pijnigen.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen. Maar het is het proberen waard! Wat bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken zijn eierschalen.
Inhoudsopgave. De schimmel infecteert de uitlopende jonge blaadjes van de kers bij de bladbasis. Dit veroorzaakt de vorming van bruinrode, scherp afgetekende vlekken op de bladeren, vaak omringd door een geel of rood gebied. Het bladweefsel breekt los en laat gaten achter die lijken veroorzaakt door een hagelschot.
Gaten met een functie
Zo zorgt de vorm van het blad er onder andere voor dat het regenwater niet op de andere planten terecht komt. Bij een dicht blad stroomt dit namelijk van de plant af, maar door de gaten van de Monstera komt het regenwater bij de eigen wortels terecht.
De meeste herfstbladeren doen er een jaar of anderhalf jaar over om te verteren. Uitzondering zijn eikenblad, beukenblad en plataanblad, die verteren erg langzaam en doen er twee tot drie jaar over. Afgesloten vuilniszakken zijn een goede plek waar bladeren kunnen composteren.
Eén derde. Om de plant te redden, verwijder je alle bladeren en takken die bruin zijn. Juist door deze restjes weg te halen, stimuleer je de plant om weer verder te groeien. Wanneer je aan het knippen bent, houd je de volgende regel in je achterhoofd: knip nóóit meer af dan één derde van de plant.
Vraatschade aan bladeren kunnen veroorzaakt worden door rupsen, taxuskever en/of naaktslakken. Het is belangrijk te weten welk beestje de vreterij veroorzaakt. Als je dat weet kun je kijken of een bestrijding nodig is en hoe je dat het beste kunt doen.
Zaagwesp. Zaagwespen, ook wel bekend als bladwespen, zijn wespen die in staat zijn om de bladeren van planten zwaar te beschadigen.
Vraatzuchtige rupsen, bladluizen, slakken, vliegen, motten, kevers en larven hebben allemaal hun favoriete planten waar ze zich gulzig mee voeden. Zonder ingrijpen krijg je vroeg of laat te maken met zieke planten of een verzwakt gazon.
Anthracnose kan zeer veel schade veroorzaken. Het aangetaste gras moet worden behandeld met een fungicide om te voorkomen dat het speeloppervlak wordt verstoord, met name in het najaar.
De symptomen van bladvlekkenziekte kunnen variëren afhankelijk van de specifieke ziekteverwekker, maar ze omvatten meestal onregelmatig gevormde vlekken of vlekjes op de bladeren.Deze kunnen variëren in kleur van bruin, geel, rood, zwart of zelfs wit.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Allemaal dol op koffie
Zeker groenten zoals aardappels, pastinaak, rabarber, rucola, selderij en andijvie krijgen er graag een extra boost van. Ook maïs, paprika, tomaten en pompoen houden van een schepje koffieprut.
Koffieprut is geen mest
'Dit soort restjes bevatten wel organische verbindingen, maar die moeten eerst door bacteriën om worden gezet voordat planten ze goed kunnen opnemen. Gooi het liever in de compostbak. Dat doen wij hier ook. '
Zuurminnende planten
Belangrijk om te weten is dat koffiedik aan de zure kant is. Sommige planten houden daar erg van, zoals hortensia's, azalea's en rododendrons. Ook het gras en de moestuin weten er wel raad mee.