In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht.Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet.Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Dankzij de rituele slacht is het vlees halal (rein) en kunnen zij het vlees eten. Ook moslims eten geen varken. Voor de rituele slacht dienen zij voor een reine slachtplaats te zorgen en is het van belang dat de slachter zorg draagt voor het welzijn van het dier.
Wetgeving omtrent ritueel slachten. De juridische status van ritueel slachten varieert naar land of regio. In bijvoorbeeld Nederland is onverdoofd (ook wel bedwelmd) ritueel slachten toegestaan, terwijl in Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland ritueel slachten bij wet verboden is.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht voor het doden bewusteloos worden gemaakt. Dat noemen we bedwelmen. Een uitzondering op de regel is gemaakt voor slachten volgens de joodse of islamitische ritus.
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en niet bij bijvoorbeeld varken, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Een dier dat ritueel wordt geslacht, lijdt daardoor 1 tot meer dan 3 minuten pijn. Als de halsslagaders meteen goed worden doorgesneden heeft het dier nog zo'n 80 seconden gevoel. Als de slachter vaker moet snijden kan de pijn tot zeker drie minuten aanhouden.
De Koran verbiedt beslist het eten van varkensvlees, evenals het bloed en vlees van dode dieren en dat van dieren die zijn geofferd zonder naleving van de islamitische religie. Het is vereist om de naam van Allah uit te spreken over elk dier tijdens zijn rituele slachting.
Ritueel (onbedwelmd) slachten, slachten zonder verdoving vooraf, mag alleen: in een erkend slachthuis, u kunt erkenning aanvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als een toezichthouder van de NVWA aanwezig is.
Moslims mogen wel vlees eten van runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee.Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.
Voordat een dier geslacht wordt, spreekt de slachter een specifieke spreukuit: "Bismillah, Allah-u akbar". Hiermee wordt het dier in naam van Allah geslacht, als uiting van dankbaarheid aan God (en dus niet als slacht-offer zoals in de oude religies);
Voordat het dier geslacht wordt, spreekt de slachter de woorden 'bismillah, Allahoe akbar' (in naam van god, god is de grootste) uit. En: met een scherp mes worden in één beweging de halsslagader en de luchtpijp doorgesneden.
Slachten is niet het enige ritueel
Mensen die in het ziekenhuis liggen of eenzaam zijn, wordt in die periode een bezoekje gebracht. De moslims zeggen ook vaak 'allahoe akbar' tijdens het Offerfeest. Het is een zin die God verheerlijkt en letterlijk 'God is groot' betekent.
Ritueel gedrag bij dieren berust op het geven van signalen die als sleutelprikkels dienen. Rituelen zijn belangrijk bij ontmoetingen van soortgenoten. Door rituelen komen ze erachter of ze vriend of vijand zijn en of ze hoger of lager in de rangorde van de groep staan.
Vlees dient aan bepaalde eisen te voldoen om halal te kunnen zijn, zoals eisen aan de wijze van slachten. Dit houdt onder meer in dat het dier door een belijdende moslim met een scherp mes gesneden moet worden, met halssnede in een vloeiende beweging. Dit wil niet zeggen dat het dier volledig bij bewustzijn is.
Om God te danken slacht elk gezin dat het kan betalen met het Offerfeest een dier. Meestal een schaap of geit, maar een koe of zelfs een kameel mag ook. Van het vlees maak je feestgerechten. Maar je deelt het vooral ook met anderen: vrienden, buren en armen.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
De hanen worden op een leeftijd van 13-15 weken geslacht. Deze slachtleeftijd heeft een reden. De haantjes gaan op een leeftijd van ongeveer 15-16 weken puberen en door de hormonale verandering wordt het vlees dan minder mals.
In Finland, Zweden, Denemarken, Slovenië en België (Vlaanderen en Wallonië) geldt een wettelijk verbod op onverdoofd slachten, inclusief voor rituele slachtingen.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Volgens Carol O'Neil, professor voeding en voedingswetenschappen aan het Louisiana State University Agricultural Center, zijn er echter geen studies die dat bevestigen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat de voedingswaarde van voedsel evalueert, maakt geen onderscheid tussen halal vlees en ander vlees.
Halal assortiment van Jumbo
Voor Jumbo geldt net zo goed als voor de Albert Heijn dat je er prima terecht kunt voor je halal boodschappen. Ook daar is een ruim assortiment van Wahid halal producten verkrijgbaar, zoals kipfilet, rundergehakt, gekruide shoarma, biefburgers, hotwings en kip TV sticks.
Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag.
Immers: een dier met weinig stress bij het slachten levert de beste vleeskwaliteit. De wet schrijft voor dat dieren moeten worden verdoofd voor ze worden geslacht. De wet zegt ook dat de verdoving direct bewusteloosheid en/of zo min mogelijk angst, pijn en stress bij de dieren moet veroorzaken.
Als je de varkens niét wil laten slachten, kunnen ze 10 tot 15 jaar oud worden. Sterft je varken een natuurlijke dood, dan moet het worden opgehaald door een erkend bedrijf. Slachten doe je niet zelf – dat is verboden.Slachten moet gebeuren door iemand met verstand van zaken, zodat de varkens niet onnodig lijden.