Lichaamsuitsteeksels zoals oren en poten waren zo klein mogelijk om zo min mogelijk warmte te verliezen. Warmte vasthouden deed de poolvos met zijn dikke vacht.De vacht bestaat voor 70% uit donshaar, dat isolerend werkt. De vacht is 's winters sneeuwwit en werkt als een perfecte schutkleur op besneeuwde vlakten.
De poolvos heeft een dikke vacht nodig, want in zijn leefgebied is het erg koud. Het dier leeft namelijk binnen de poolcirkel. Zijn warme jas en lange staart beschermen hem tegen temperaturen tot wel vijftig graden onder nul. Wordt het hem echt te koud, dan graaft hij zichzelf in in zijn hol.
Bij het jagen moet de poolvos door een dikke laag sneeuw heen. Om dat voor elkaar te krijgen springt hij hoog in de lucht en duikt hij met zijn hoofd voorop de sneeuw in. Indien er geen voedsel beschikbaar is, is de poolvos in staat om zijn stofwisseling met de helft te reduceren en nog steeds actief blijven.
Deze dieren helpen het volgende jaar mee met de opvoeding van de jongen. De poolvos is geslachtsrijp na tien maanden. Het dier wordt maximaal elf jaar in het wild, en vijftien in gevangenschap. Het sterftecijfer onder jongen is hoog, behalve in jaren met veel lemmingen.
Afhankelijk van het gebied waar de poolvos voorkomt heeft hij zijn vijanden. In de hoogarctische gebieden is dit de ijsbeer. In de subarctische gebieden zijn het de wolf en de grizzlybeer. In sommige gebieden lopen jonge poolvossen ook nog de kans om gepakt te worden door steenarenden.
De poolvos is zeer geliefd, vooral onder bontdragers. De prachtige witte haren van het dier maken een mooie jas of bontkraag, zo vinden ook de ontwerpers van internationale topmerken. Een modeartikel gaat de toonbank over voor zo'n €200,-.
Roofdier Poolvossen eten het liefst vlees. Ze jagen op kleine zoogdieren, vogels, vissen of eten aas. Kleine geiten en schapen zullen ze ook niet met rust laten. Maar er staan ook insecten, zeewier en bessen op hun menu.
De eerste vosachtige in Eurazië was Vulpes alopecoides. De splitsing tussen wolven en vossen vond ongeveer vijf miljoen jaar geleden plaats in Noord-Amerika. Pas aan het einde van de laatste ijstijd verbreidt de poolvos zich vanuit Noord-Amerika naar Europa.
Uiterlijk. De woestijnvos is de kleinste van alle niet gedomesticeerde hondachtigen, met de grootste oren van alle vossen, tot 15 cm lang. De oren worden gebruikt voor het op het gehoor lokaliseren van prooi en kunnen door hun grote oppervlak warmte helpen afstaan.
Leefwijze en voedsel
Vossen zijn opportunisten: ze leven van wat zich ter plaatse het gemakkelijkst laat verschalken. Kleine knaagdieren (vooral woelmuisen) en haasachtigen (haas, konijn) vormen het hoofdmenu. Maar ook vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval wordt gegeten.
Ze eten kleine dieren zoals konijnen en hazen, maar ook insecten en fruit.
Van kameleons tot inktvissen: deze dieren kunnen de kleur van hun uiterlijk aanpassen om zich voor roofdieren te verschuilen, rivalen te intimideren of partners te lokken.
Verspreiding. Deze haasachtige leeft boven de boomgrens op de toendra in koude gebieden, voornamelijk in Noord-Amerika (Canada) maar ook in Groenland. Hij is daar algemeen en volkomen bestand tegen de strenge winters in zijn open, boomloze habitat.
Verspreiding en leefgebied
Tegenwoordig komt de veelvraat vooral in arctische gebieden voor, zoals Alaska, Noord-Canada, Siberië, Noord-Rusland en Scandinavië. Voordat de Europeanen hun nederzettingen in Noord-Amerika stichtten, kwam het dier zelfs tot in Californië voor.
Verspreiding en leefgebied
Hun leefgebied strekt zich uit van het noorden van Noord-Amerika en Groenland tot de arctische archipel en het noorden van Rusland, het dier komt na herintroductie in de jaren 1940 ook voor in Noorwegen en sinds 1974 ook weer in Noord-Siberië.
Afmetingen: Kop-romplengte: 50 – 80 cm Staart: 33 – 50 cm (ongeveer 1/3 lichaamslengte) Gewicht: 3.5 – 14 kg Het mannetje (rekel) is groter dan het vrouwtje (moer) en vossen in het noorden van Europa zijn iets groter dan die in het zuiden.
Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
Voor de hoogte van de omheining reken je ca. 2 meter. Een vos kan gemakkelijk over een obstakel van anderhalve meter hoog springen. Sluit de bovenkant van de ren volledig af met een dak, een net of met traliewerk.
Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren. Hun gezwollen geslachtsorganen maken het onmogelijk om van elkaar los te komen.
Een vos kiest doorgaans de gemakkelijkste weg naar zijn prooi. Eens in een hoenderhok, doodt hij vaak alle aanwezige dieren. Na een smakelijke maaltijd laat hij het gros onaangeroerd achter.