Wanneer er toch grotere luchtbellen ontstaan dan kunt u deze het beste even doorprikken met een Stanleymes om de lucht weg te laten lopen. Dit doet u met een scherp Stanleymes. Daarna drukt u het behang weer aan met een behangborstel.
Behang heeft, afhankelijk van de temperatuur, ongeveer een week nodig om goed door te drogen. Probeer het drogingproces niet te versnellen door het raam open te zetten hierdoor kunnen de naden open gaan staan. Het is ook niet verstandig de verwarming hoger te zetten.
Je kan met een plamuurmes het behang voorzichtig losmaken. Maak de behangerslijm op dikte zoals op de verpakking wordt geadviseerd voor het desbetreffende type behang. Daarna smeer je lijm achter de loszittende stukken. Met een vochtige doek of met behangroller strijk je het behang weer recht.
Als het tasso-papier absoluut verwijderd moet worden, is afplamuren de enige oplossing. Een andere mogelijkheid is na het wegwerken van de kabels de beschadigde plekken opnieuw met tasso-papier te overplakken en te verven.
Gebruik eerst het eerste plamuurmes om het blaasje wat losser te maken en doe dan op het tweede plamuurmes wat behanglijm om achter het behang te smeren. Zodra dit gedaan is aan beide zijden van de snee, kan het behang weer tegen de muur gedrukt worden.
Verder is het goed om te weten dat je bijna ieder type behang wel kunt verven, behalve afwasbaar behang en vinylbehang. Afwasbaar behang heeft een kunststof toplaag, waardoor de verf niet goed hecht. Bij vinylbehang kan de muurverf na een tijdje gaan kleven. Dit komt door de weekmakers die in het vinyl zitten.
Schoonmaken met afwasmiddel en water of iets dergelijks en naspoelen met water. Verwijder eventuele losse verf. Als er grote gaten zijn, vul deze en laat het drogen voordat je het oppervlak schuurt tot het glad is.
Helaas, behangen is niet mogelijk. Enige optie's zijn: Eraf halen, risico: je haalt stukken stuclaag mee, dus muur dient vaak opnieuw gestuct te worden.
Door bijvoorbeeld één muur met decoratief vliesbehang te behangen, geef je je interieur een unieke blikvanger. En tot slot is er nog glasvezelbehang, ook wel tasso, genoemd. Het is een beetje een buitenbeentje, maar eigenlijk is het net hetzelfde als vliesbehang, alleen wordt dit type uit glasvezel gemaakt.
Als de verflaag en het behangpapier dus onvoldoende hechting en stabiliteit bieden, heeft het geen zin om bijkomende producten aan te brengen. Vooraleer je kan plamuren moet je het grondoppervlak goed reinigen en ontvetten. Raf De Haes raadt aan dat je het vooraf ook behandelt met een speciale hechtingsprimer.
Met grondverf ga je geen naden dekken, je maakt ze wel sneller zichtbaar. Als je eerst plamuurt, dan vul je de structuur van het vliesbehang ook op. En dan blijft dat achteraf ook zichtbaar. Een smalle naad kan je plamuren met polyfilla met verf ipv water.
- Bij vliesgedragen producten is er in principe geen droogkrimp. Sommige vliezen hebben evenwel toch de eigenschap ietwat te krimpen zeker indien ze bij droging sterk verhit worden. In de meeste gevallen zal de (zwaardere) lijm deze licht krimp opvangen.
Verwijder sterk uitstekende oneffenheden door deze weg te schuren of weg te steken met een plamuurmes. Heb je glasvezelbehang? Verwijder dan de loszittende stukken. Vul gaten, beschadigingen en naden dieper dan 2 mm met een geschikt vulmiddel.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Wat betekent 'banen storten'?
Dit betekent dat elke baan omgekeerd ten opzichte van de vorige gekleefd moet worden om een uniform resultaat te bekomen. Bij een vrije aanzet moeten de banen soms gestort gekleefd worden om eventueel lichte kleurverschillen te vermijden.
Voorstrijk behang zorgt ervoor dat de behanglijm niet te snel in de ondergrond trekt. Wanneer de muur een sterke zuigende werking heeft zal de behanglijm sneller in de ondergrond trekken. Hierdoor kan het behang zich slechter hechten. Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen.
Een voordeel van vinyl behang is dat de meeste soorten afwasbaar zijn. Bovendien is vinylbehang sterk en scheurvrij. Nadelig is dan weer het feit dat vinyl behang doorgaans duurder is dan papier- of vliesbehang. Dat heeft uiteraard met de kwaliteit en levensduur te maken.
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Je kan renovlies met hetzelfde gemak op het plafond plaatsen als op de wand! Door het vlies verdwijnen luchtbubbels onder het behang zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Ook is het vlies erg gemakkelijk door te snijden!
Laat het behang tussen de verflagen door minimaal 24 uur drogen. Schilder niet te veel over droge stukken en werk zo veel mogelijk nat-in-nat. Zo bekom je het mooiste resultaat.
Heb je op dit moment een ander type behang op de muur, en zou je graag willen switchen naar vliesbehang? In dat geval vraag je je misschien af of je het vliesbehang over het oude behang kunt plakken. Het antwoord is kort en bondig: nee, dat is (helaas) geen goed idee.
Afwasbaar behangpapier reinig je best met een milieuvriendelijk sopje dat de lijm niet aantast. Een mengsel van 1 theelepel olijfoliezeep en 500ml warm water wordt daarvoor vaak gebruikt. Het mengsel breng je dan in cirkelvormige bewegingen aan met een spons of doek.
Je kan muren overigens perfect ontvetten met een scheutje dreft. Vervolgens raden we voor de meeste soorten ondergrond ook aan om de muren nog eens onder handen te nemen met water en wat ammoniak. Zo is al het vuil zeker verwijderd.
De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stucwerk. De vuistregel is 1 dag droogtijd per 1 millimeter dikte. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt. Om de droogtijd te bevorderen zorg je voor de juiste temperatuur in het vertrek en voldoende ventilatie.