Een maagontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie (Helicobacter pylori), maar wordt ook veroorzaakt door overmatig alcohol gebruik, pijnstillers en andere medicijnen. Een chronische maagontsteking kan leiden tot het ontstaan van een maagzweer. Klachten Een chronische maagontsteking geeft vaak geen symptomen.
Oorzaken maagontsteking
Bacteriële infectie van de maag met de bacterie Helicobacter pylori. Het drinken van teveel alcohol. Medicijnen zoals aspirine of ibuprofen veroorzaken bij bepaalde mensen maagklachten. Maagklachten komen voor wanneer het veel wordt ingenomen, over een langere periode.
Een maagontsteking ontstaat als het slijmvlies van de maag ontstoken of geïrriteerd raakt. Vaak is het maagslijmvlies ook opgezwollen. Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Een chronische gastritis treedt op wanneer de maagwand ontstoken raakt. Bacteriën, te veel alcohol of andere irriterende voedingsmiddelen consumeren, bepaalde medicijnen, chronische stress of andere problemen met het immuunsysteem kunnen leiden tot ontstekingen.
Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. De klachten kunnen uit de maag zelf komen. Maar ook uit de slokdarm of het eerste stukje darm na de maag (de twaalfvingerige darm).
Een chronische maagontsteking kan ervoor zorgen dat je maagslijmvlies blijvend dunner wordt. We spreken dan van 'atrofische gastritis'. Dat komt vooral voor bij de auto-immune vorm van chronische maagontsteking. Door atrofische gastritis kan je op lange termijn een vitamine B12-tekort ontwikkelen.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Als je klachten hebt die worden veroorzaakt door een acute maagslijmvliesontsteking kunnen een aantal leefregels en voedingsadviezen de klachten verminderen. Eet gezond en gevarieerd. Mensen met maagklachten mogen eigenlijk alles eten en drinken. Wat bij de één klachten geeft, geeft bij de ander geen problemen.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Bij maagklachten heeft u last van pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en opboeren. Ook kunt u zich misselijk voelen of een opgeblazen gevoel hebben. Maagpijn komt vaak zomaar op, vaak na het eten. De pijn is vaak fel, scherp en pijnlijk.
Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank. Stop niet met verschillende producten tegelijk.
Een acute maagvliesontsteking (gastritis) is een tijdelijke ontsteking van maagslijmvlies, het vlies dat de binnenkant van de maag bekleed. Veel voorkomende klachten hierbij zijn misselijkheid, pijn in de maagstreek, een opgeblazen gevoel en braken.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Symptomen van maagpijn
Snel een vol gevoel na het eten. Brandend maagzuur (reflux). Een opgeblazen gevoel. Misselijkheid en/of overgeven.
Als u de maagbacterie heeft, krijgt u medicijnen: 2 soorten medicijnen tegen de bacterie (antibiotica), meestal amoxicilline en claritromycine. Deze neemt u 1 week lang. een maagzuur-remmer, meestal esomeprazol.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
Heb aandacht voor je hoofd. Een goede houding start met een goede ondersteuning van het hoofd. Maak gebruik van een kussen dat je hoofd 6 tot 9 cm omhoog tilt. Op die manier wordt de spijsvertering bevordert doordat deze houding voorkomt dat het maagzuur terugvloeit naar de slokdarm.
De klachten variëren van milde griepachtige symptomen tot een ernstige longontsteking met koorts, hoesten en kortademigheid. Daarnaast kunnen maag-darmklachten en een tijdelijk verlies van smaak en reuk voorkomen. Ouderen en mensen met chronische aandoeningen hebben een hoger risico op ernstige symptomen en overlijden.
Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Hoe lang duurt een darmontsteking? Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.