Italiaanse koffie: de verschillende keuzes. Caffè espresso: Een 'normale' koffie bereidt met warm water. De kwaliteit hangt af van de koffiebonen en de manier waarop het bereidt wordt.
Wil je een normale koffie bestel dan een Americano. Een americano is eigenlijk een espresso met extra water.
Het kan heel simpel: Buongiorno, un caffè (..) per favore. Wanneer je het wat netter wilt zeggen, kun je de condizionale van volere gebruiken (ik zou willen): Buongiorno, vorrei un caffè (..) per favore. Italianen ontbijten niet zo uitgebreid als wij dat doen, vaak bestellen ze bij de bar naast hun koffie iets zoets.
Italianen drinken deze koffie zelden, is echt in het leven geroepen voor toeristen. De Lungo is een sterkere variant. Wordt geserveerd in een groter kopje, dit is koffie waar meer water (40ml)doorheen is gelopen. Komt het meest in de buurt van een 'gewoon' kopje koffie.
Cortado: een espresso met warme melk. Caffè panna: een espresso met slagroom. Caffè lungo: een grote espresso die langer doorloopt.
Dus gewone koffie wordt gezet met een dripper waarbij je zelf warm water opgiet of met koffiezetapparaat dat het water verwarmd en automatisch deze op de gemalen koffie in de filterdrager opgiet. De koffie dient gemalen te zijn in de zogenaamde 'filtermaling' of 'snelfiltermaling'.
Smaak neutraliseren
Het glaasje water heeft alles te maken met het proeven van koffie. Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
In de meeste cafés en koffiebars is een flat white niets anders dan een kleine latte met iets minder melk. Net zoals bij een caffè latte gebruik je een dubbele espresso. De flat white wordt op twee manieren geserveerd: met vrijwel geen schuim of net met een hele toef schuim.
Neem je een caffè al bar, dus staand aan de bar, dan kost dit je tussen de €0,80 en €1,20 voor een espresso.
Zonder twijfel is de café con leche in Spanje de meest gedronken koffievariant en wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, het is namelijk een grote kop koffie met warme melk.
Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
Genieten! Laten we het er maar op houden dat cappuccino een Italiaanse drank is waarvan de oorsprong in Wenen ligt. In ieder geval moeten we maar blij zijn dat deze heerlijke drank ooit is uitgevonden en dat wij er nog steeds van kunnen genieten.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje.De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Cappuccino drink je alleen voor het ontbijt
In de ochtend beginnen de Italianen de dag met een cappuccino, je drinkt het vóór het ontbijt, daarna eten ze bij voorkeur iets zoets. Voordat de Italiaan echt aan het werk gaat, neemt hij nog snel een espresso staande in een koffiebar.
Het gaat allemaal om de bereiding. Koffie en espresso bestaan allebei uit koffiebonen en heet water. Maar espresso wordt onder hogere druk gezet: het water wordt binnen 30 seconden door de gemalen koffie geperst. Voor gewone koffie wordt heet water juist langzaam door de gemalen koffie gefilterd.
Want licht geroosterde filterbonen in een espressoapparaat leveren erg zure koffie. En koffie zetten van espressobonen in je Chemex of V60, geeft vooral een erg bitter resultaat. Iew! Dat moet je niet willen.
Barista koffie voor de thuisbarista
Als thuisbarista is het een hele kunst om een perfecte espresso te zetten. Versgebrande bonen en de kwaliteit van deze bonen spelen hierbij een grote rol. De bonen bij Barista-Essentials zijn altijd vers gebrand en van de hoogste kwaliteit, namelijk specialty koffie.
Als we kijken naar welke koffie in Nederland het meest gedronken wordt staat zwarte koffie op nummer één.
"De lekkerste koffie krijg je als je werkt met versgemalen bonen. Je kent het vast van een pak koffie dat je opentrekt: het ruikt even heerlijk, maar de geur vervliegt snel." Supermarktkoffie is daarnaast vaak donker gebrand, zegt Braakman.
Mokka: Als je een espresso wilt, bestel je in Wenen een Mokka. Je krijgt dan een klein kopje sterke espresso. Soms staat deze koffie ook op de kaart als Kleiner Brauner.