De paling komt voor vanaf Marokko, het hele Middellandse Zeegebied, de Oostzee, tot in het noorden van Noorwegen. In de gehele Benelux komt paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor. De paling is nauw verwant, maar niet identiek met de Amerikaanse paling, (Anguilla rostrata).
De Europese soort (Anguilla anguilla) komt voor in geheel Europa. Van het uiterste puntje van Noorwegen tot de kust van Marokko en van de Middellandse Zee, Zwarte Zee tot aan de Oostzee. In Nederland en België komt de paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor, mits bereikbaar voor jonge paling (glasaal).
De smakelijke IJsselmeerpaling is een typisch Hollandse delicatesse, maar de aanvoer is niet groot. De meeste paling die in Nederland wordt geconsumeerd is gekweekt of geïmporteerd. Het meest bekende product is gerookte paling.
De Europese aal, beter bekend als de paling, is een straalvinnige vis die in vrijwel alle oppervlaktewateren van Nederland en België voorkomt. De vis is te vinden vanaf Marokko tot in het noorden van Noorwegen en heeft een voorkeur voor beschutte plaatsen met modderbodems en zuurstofrijk water.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram) eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine. eet tijdens zwangerschap of borstvoeding maximaal 2 porties vette vis en vermijd roofvis.
In Nederland kost een kilo paling zo'n €30 per kilo, gerookt en wel. Voor die prijs kun je ze best kant en klaar legaal op het vliegtuig zetten.
Verspreiding en soorten paling
De paling komt voor vanaf Marokko, het hele Middellandse Zeegebied, de Oostzee, tot in het noorden van Noorwegen. In de gehele Benelux komt paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor. De paling is nauw verwant, maar niet identiek met de Amerikaanse paling, (Anguilla rostrata).
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Volgens de richtlijnen is zelfgekweekte paling niet halal.
Iconen. Molens, tulpen en Delfts Blauw. Het zijn zomaar drie zaken die (de rest van) de wereld als typisch Nederlands omschrijft.
De paling, ook wel aal of vollediger Europese aal (Anguilla anguilla), is een straalvinnige vis die behoort tot de familie echte palingen (Anguillidae). De paling is een typische trekvis, die opgroeit in de zoete binnenwateren van Europa en zich voortplant in de Sargassozee in het Caraïbisch gebied.
IJsselmeerpaling is wilde paling die uitsluitend gevangen wordt op het IJsselmeer. Vanwege strikte regels wordt deze minder gevangen dan vroeger, daarbij is het een seizoensproduct. In de winter graaft de paling zich namelijk altijd in en houdt als het ware een winterslaap.
De wilde aal uit Ierland is een seizoensproduct en volgens veel kenners de lekkerste paling die er te vinden is. De wilde Ieren hebben een zachte en pure smaak en zijn daarom zeer goed om te roken. De Ierse aal wordt door Palingshop.nl schoongemaakt en eventueel gepekeld.
De zomer is goed voor paling. Warme temperaturen en broeierig weer daar houd de paling van.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Op de eerste plaats staat Italië, die zijn succes te danken heeft aan de gezonde eigenschappen van een mediterraan dieet. Veel Aziatische en Scandinavische landen staan echter ook hoog aangeschreven. In dit artikel bekijken we enkele van de gezondste etensstijlen van over de hele wereld en wat we er van kunnen leren.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
Over het eten van paling wordt de laatste jaren nogal eens wat twijfel gezaaid; de palingstand zou zo laag zijn dat paling eten niet meer verantwoord is. Paling wordt volgens sommigen zelfs met uitsterven bedreigd. Niets is minder waar! Het eten van paling mag vandaag de dag écht verantwoord worden genoemd.
De vis, die in een waterput in het Zuid-Zweedse Brantevik leefde, was volgens de overlevering zeker 155 jaar oud, zo meldde de Zweedse radio. Een jongen had het dier in 1859 in de put gegooid. Volgens Spakenburg Paling BV aan de Haringweg in Spakenburg was de oudste in Nederland gevangen paling 85 jaar.
Paling in 't groen is een oer-Vlaams gerecht. Het komt uit de Scheldestreek, waar veel paling wordt gevangen. De paling wordt gestoofd in boter en witte wijn en geserveerd in een groene saus.
In een pondje paling zitten circa 4 a 5 gerookte palingen.
€ 35,00. BTW) De paling wordt gevangen in Europa, er kan nog een vis haakje in zitten.
Gevroren is de gerookte paling 6 maanden houdbaar.