Steen kan kapotvriezen met het risico dat er schilfers in je eten komen. De smaak wordt alleen maar beter. De koelkast is net iets te lang.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Je kunt afgekoelde aardappelgratin ook in stukken snijden, in goed afsluitbare bakjes of diepvrieszakjes invriezen en zo ongeveer 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje of zakje waarin je de gratin invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat het bakje of zakje barst.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Dat wisten wij niet! Eten kan vaak nog een extra ronde mee als we het bewaren in de koelkast of vriezer. In een bakje of aluminiumfolie, bijvoorbeeld. Toch kunnen we de rol aluminiumfolie voortaan beter achterwege laten.
Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.
Brood invriezen in een katoenen zak
Als je brood wilt invriezen, kies je best voor een katoenen broodzak. Een ongesneden brood blijft uiteraard het langst vers. Ontdooi je je boterhammen graag per stuk, dan kun je ook een gesneden brood in je diepvries stoppen.
Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt. Bij het ontdooien van producten in de magnetron dient de verpakking hiervoor wel geschikt te zijn.
Eerst de lasagne laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Je kunt ervoor kiezen om het gerecht in porties per persoon in te vriezen, of per maaltijd voor het gehele gezin. Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie.
Kun je appeltaart in bakblik, vershoudfolie of aluminiumfolie in de vriezer bewaren? Zeker! Wij adviseren om bakblik achterwegen te laten. Wanneer je de appeltaart in stukken hebt gesneden kun je ze het beste apart in huishoudfolie wikkelen om ze vervolgens in luchtdichte plastic verpakking in de vriezer te plaatsen.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden. Het is in dit geval dus het beste om deze roerbakgroenten te verwerken in een saus of als soepgroenten.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.
Instructies. De nasi, de bami of de nasi goreng af laten koelen tot op kamertemperatuur. Doe de nasi in porties in een diepvriesbak of diepvrieszak.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van aluminiumfolie om zure en zoute levensmiddelen, denk aan haring, augurken, tomatenpuree of zuur fruit, in te bewaren of afdekken dan ook af.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Hutspot kun je ongeveer twee maanden in bevroren toestand bewaren in de vriezer. In de koelkast kun je hutspot afgedekt nog twee tot drie dagen bewaren.
Ingevroren aardappelpuree kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Verse, net gemaakte, aardappelpuree kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast.