De nieuwsgierige friet- of patatbakker die de ingrediëntenlijst van airfryer friet erbij pakt, ziet dat deze een stuk langer is dan het oog doet vermoeden: gemodificeerd zetmeel, rijstebloem, dextrine, rijsmiddelen, maltodextrine en verdikkingsmiddel. Vooral het gemodificeerde zetmeel is belangrijk.
De patat voor de airfryer en oven wordt gecoat en dat extra laagje, met onder andere zetmeel, zorgt ervoor dat de friet ook zonder olie krokant kan worden gebakken en langer warm blijft.
Bevroren ovenfriet of airfryer friet moet 18 minuten op 200 ºC. Maar ook gewone friet voor in de frituur kan in de airfryer.
Smaken verschillen
De patat uit de frituurpan was iets vetter, wat sommigen juist een lekkere smaakmaker vinden, terwijl anderen liever voor de drogere variant gaan. Wel waren ze het allemaal erover eens dat de friet uit de airfryer een stuk lekkerder was dan die uit een gewone oven.
Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.
Is koken met een airfryer gezond? Met een airfryer bak je met hete lucht in plaats van met vet.Daardoor heb je weinig tot geen olie nodig om te bakken, en dat maakt het gerecht gezonder. Bovendien blijven vitamines en gezonde voedingsstoffen goed behouden wanneer je het gerecht bereidt met hete lucht.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet . En sommige producten worden zo aangepast, bijvoorbeeld om de knapperigheid te bevorderen, dat het aantal calorieën zelfs hoger kan zijn dan bij een reguliere variant.
Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kunt u zonder olie in de Airfryer plaatsen. Mocht het nodig zijn om olie toe te voegen, gebruik dan zo min mogelijk olie en bestrijk de etenswaren voordat u ze in de Airfryer doet.
Bak de bevroren frikandellen ca. 6 minuten in een voorverwarmde airfryer. Zorg dat de frikandellen niet op elkaar liggen. Afhankelijk van het apparaat kan de bereidingstijd variëren.
Doe de verse friet in het mandje en bak 10 minuten voor op 120 graden in de voorverwarmde airfryer. Zonder olie. Meng de halfgare friet met de olie in een kom. Doe de frietjes opnieuw in de airfryer en bak ze krokant op 180*C.
Gewone frituur kroketten bak je in de Airfryer op 200 graden 8 – 10 minuten. Er zijn verschillende merken diepvries frituur kroketten, welke allemaal in de Airfryer kunnen. Je hebt de goedkope Albert Heijn Basic kroketten of de Jumbo huismerk kroketten. Deze zijn een stuk goedkoper.
Prestaties: Een van de voordelen van de airfryer is de gelijkmatige warmteverdeling in het frituurmandje, wat betekent dat jouw voedsel bijzonder gelijkmatig en efficiënt gaar wordt. Bovendien is een heteluchtfriteuse minder belastend voor het milieu dan een conventionele friteuse: minder olie; minder vetverwijdering.
In de Philips Airfryer L serie past maximaal 770 gram friet, in de Philips Airfryer XL past maximaal 1270 gram en in de Philips Airfryer XXL past maximaal 1400 gram. Maar bij andere merken staat 'XXL' voor een andere hoeveelheid, variërend van 600 tot 1733 gram.
Tips bij het gebruik van de airfryer
Voeg nooit olie toe aan de airfryer zelf. Je kunt verse producten, zoals aardappeltjes, groenten of een stukje vlees, van te voren bestrijken met een eetlepel vloeibare olie. Gebruik bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie. Voeg eventueel ook wat kruiden.
6 min. Ontdooid ca. 4 min. Bereidingswijze is gebaseerd op een Philips Airfryer XL.
Voeg alleen olie toe aan de etenswaren en niet rechtstreeks in de pan van uw Airfryer. Voorgefrituurde etenswaren zoals diepvriesfrites, kipnuggets, loempia's, enz. hebben geen extra olie nodig. Gebruik geen koudgeperste olie omdat deze verbrandt bij een hoge temperatuur.
Een veelvoorkomend misverstand is dat je helemaal geen olie hoeft te gebruiken in een airfryer. Maar een beetje olie is wel degelijk nodig voor het beste resultaat. De olie zorgt voor een krokant laagje en voorkomt dat het voedsel aanbakt. Besprenkel je eten voor het bakken met 1-2 eetlepels olie.
Veilig bakken en frituren
Je gebruikt in een airfryer namelijk geen vet of olie. Hete olie kan brandwonden en keukenbrandjes veroorzaken. Maar ook aan hete lucht kun je je flink branden.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten.Friet bevat ook veel vet.Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
De Inventum GF500HLD, een XXL airfryer, combineert stijl en functionaliteit met zijn roestvrijstalen afwerking en digitaal display. Deze heteluchtfriteuse, bekroond als 'Beste Koop' door de Consumentenbond in oktober 2021 en als 'Best Reviewed' op Kieskeurig.nl in februari 2023, levert uitstekende prestaties.
De MontAna Airfryer is de enige betaalbare gifvrije airfryer. De bak bestaat namelijk uit keramiek in plaats van teflon en het plastic dat gebruikt is, is BPA vrij. De XXL airfryer heeft een inhoud van 5,5 liter en gebruikt 1800 Watt.
Het verschil tussen een airfryer en heteluchtoven
Het grote verschil tussen een airfryer en heteluchtoven is dat je de airfryer niet hoeft voor te verwarmen en de oven wel. Niet alleen kan de airfryer de lucht met een druk op de knop verwarmen, de hoeveelheid lucht is ook vele malen kleiner dan die van een oven.