Als jij twee noten op hebt en niets mufs hebt geproefd hoef jij je eigen geen zorgen te maken. Echt beschimmelde noten bevatten mycotoxinen, gifstoffen welke gevormd worden door schimmels, maar de kans in nihil, dat het jou overkomen is. Als er echt mycotoxinen waren geweest, was je allang ziek geweest.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Koop goede noten
Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als je twijfelt.
Een normale temperatuur in huis is voldoende om de noten minimaal 6 maanden tot 9 maanden goed te houden. Wilt u de noten echt langer bewaren, dat kan! Ons advies is om dan de noten eventueel afgesloten in de koelkast te bewaren of in een berging of schuur.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Als je noten op kamertemperatuur bewaard, bijvoorbeeld in een keukenkastje, kunnen deze 6 tot 9 maanden goed blijven. Bij een open verpakking is dit 2 – 4 weken. Mocht je noten langer willen bewaren, kun je ze het beste in een vriezer, koelkast of koude berging of schuur plaatsen.
Bij een allergie krijgt u meteen na het eten van iets, zoals pinda's of ei, verschillende klachten: bultjes én buikpijn bijvoorbeeld. Een bloedtest of huidpriktest is meestal niet nodig. Soms stuurt de huisarts u wel door naar het ziekenhuis voor onderzoek. Bijvoorbeeld als u ernstige klachten heeft gehad.
Noten, zaden en granen hebben een hoog nikkel gehalte en kunnen inwendige klachten veroorzaakt. Dit is tevens het geval bij een latexallergie. Dit wordt ook wel kruisreacties genoemd.
Als een kind allergisch is, treden vaak bij doseringen rond een tiental milligrammen (een kwart tot driekwart cashewnoot) de eerste klachten op, meestal buikpijn en geïrriteerde mondslijmvliezen. Het onderzoek wordt samen met ziekenhuizen in Groningen en Voorburg uitgevoerd.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De amandelen zijn ranzig, taai of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ongebrande en onbewerkte noten
De ongebrande variant dient u daarom, goed afgesloten in bijv. een plastic bewaardoosje, in de koelkast te bewaren. Zo is de kans op het naar buiten treden van de olie minimaal, men noemt dit ook wel ranzig worden van de noten.
Paranoten
Dit zijn de enige noten die vreemd genoeg radioactief zijn, ze bevatten de stof radium. De hoeveelheid die ze bevatten is wel tot 1000 keer hoger dan andere voedingsmiddelen, maar nog te laag om echt schade toe te brengen. Ook bevatten deze noten seleen die tot vergiftiging kan leiden in een hoge dosis.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Oorzaken stinkende ontlasting
Een sterke geur wordt in veel gevallen veroorzaakt door: Slecht verteren van eiwitten. Darmparasieten. Een slechte vertering en een gebrekkige opname van voedingsstoffen.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Als iemand langdurig kampt met obstipatie (verstopping), kan er overloopdiarree ontstaan. Dunne ontlasting stroomt dan langs de ingedikte ontlasting heen. Vaak omschrijft men dit als potlood-dunne ontlasting. De behandeling van overloopdiarree is het aanpakken van de obstipatie.
Waarom is een pinda-allergie zo dodelijk vergeleken met andere allergieën? Een allergie voor pinda's is zo'n beetje de dodelijkste voedselallergie die je kunt hebben.
Symptomen voedselallergie
Meestal treedt een allergische reactie op voedsel snel op, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel. De klachten die optreden bij voedselallergie zijn per persoon verschillend, iedereen heeft zijn eigen specifieke klachten.
Bij oraal allergiesyndroom (OAS) treden klachten op in mond en keel: meestal binnen enkele minuten. Anafylaxie, forse algemene reacties in het hele lichaam, uit zich als: eerst tintelingen in mond, keel, wangen of tong. lokale netelroos (urticaria)
Gemiddeld kan je noten ongeveer een jaar bewaren. Noten in dop zijn het langst houdbaar. Als noten bewerkt worden, bijvoorbeeld door branden, roosteren of zouten, wordt de houdbaarheid korter. Pinda's kunnen zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar zijn gevoelig voor hoge en vochtige temperaturen.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het enige wat je hoeft te doen is de noten op een magnetronbestendig bord leggen en er een theelepeltje neutrale olie doorheen roeren. Zorg ervoor dat je ze goed over het bord verspreidt. Rooster de noten vervolgens in de magnetron in intervallen van 1 minuut.