Hoe vaak smeren? Elke 2 uur smeren is echt een must.
"De zonkracht of uv-index heeft ook invloed op de snelheid waarmee je verbrandt. Nu in het voorjaar verbrand je bovendien sneller, omdat je nog geen 'zonuren' hebt opgebouwd: je huid is nog niet gewend aan de zon en heeft minder natuurlijke bescherming. In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren."
Herhaal het insmeren zodra u in de zon komt. Blijft u voor langere tijd in de zon, smeer dan minstens elke 2 uur opnieuw. Ook als er op het product staat “1x per dag smeren is voldoende”, moet u het smeren om de 2 uur herhalen. Smeer vaker wanneer de huid met zand of water in contact komt.
Elke dag insmeren geldt voor alle huidskleuren
Het is echt een misverstand dat alleen mensen met een lichte huid zich zouden moeten insmeren. Natuurlijk is een huid met meer pigment iets beter beschermd tegen de stralen van de zon, want dat is namelijk de functie van pigment: het beschermt ons tegen de zon.
Dat is een belangrijke vraag, met een eenvoudig antwoord: vaak! De factor die op je busje of tube zonnecrème staat beschermt je enkel zoveel tijdens de eerste 2 uur. Nadien vermindert de graad van bescherming drastisch. Het is dus belangrijk om elke 2 uur opnieuw te smeren.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Bij voorkeur gebruik je elke ochtend na het reinigen een dagcrème. Crèmes met SPF bieden op de meeste dagen voldoende bescherming tegen uv-straling, maar op zonnige dagen is een zonnebrandmiddel naast (of in plaats van) een dagcrème aan te raden.
Dagcrème is een crème die bedoeld is om op je gezicht te smeren. Om deze reden hebben dagcrèmes een wat andere textuur dan bijvoorbeeld een bodylotion. Maar wat betreft ingrediënten hoeft een dagcrème echt niét te verschillen van een bodylotion. Huid is huid.
' 2 Kan de huid van donkere mensen verbranden door de zon? 'De donkere huid is van nature beter beschermd tegen de schadelijke ultraviolette stralen die zorgen voor een verbrande huid. Hoe donkerder de huid, hoe minder snel die zal verbranden.
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Het feit dat je huid eerst rood wordt voordat deze bruint is een teken dat je huidtype simpelweg niet goed tegen de zon kan. Beter is de huid in te smeren met een zonnebrandfactor met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger *), waardoor de huid niet verbrandt en toch lichtelijk kan bruinen.
In een notendop is de huid rondom de ogen gevoeliger, kwetsbaarder en vatbaarder voor externe invloeden. Daarom kan de huid bij de oogcontouren gaan hangen of zakken als je deze niet goed verzorgt.
Het korte antwoord op deze vragen is eigenlijk nee; er bestaat geen echt bewijs dat de huid lui of inactief zou worden van goede producten. Je huid stopt bijvoorbeeld niet ineens met de aanmaak van talg wanneer je een vette of rijke crème smeert.
Een dagcrème kun je ook als nachtcrème gebruiken
Echter bevatten veel dagcrèmes een SPF, die je s'nachts niet nodig hebt. Daarnaast hebben dag- en nachtcrèmes een andere samenstelling: bij een dagcrème ligt de focus op het beschermen van je huid, terwijl bij een nachtcrème de focus ligt op het herstellen van de huid.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Voor dagelijks gebruik adviseren dermatologen een Sun Protection Factor (SPF) 15 zonnebrand. Voor op vakantie een SPF 30. Indien je dit prettiger vindt kun je je natuurlijk ook beschermen met een SPF50.
Wat een fijne zonnebrand! Ik merk echt dat ik sneller bruin word met deze spray gel van Australian Gold en dat het mijn huid goed beschermt. Daarnaast is de geur echt verrukkelijk! Ik zou de geur het beste omschrijven als tropisch en een mooie combinatie van karamel en kokos.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Is het waar dat je sneller bruin wordt in de buurt van water dan bijvoorbeeld in het park? "Ja, dat is waar. Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen.