Het woord 'soep' is afgeleid van een oud Proto-Germaans woord 'sup', waar ook het Nederlandse woord 'sop' vandaan komt. Het betekende dan ook 'sop' of 'bouillon'. Dit woord kwam ook voor in het Latijnse woord 'suppa', dat betekende 'brood gedipt in soep of bouillon'.
Soep is een van de oudste gerechten ter wereld. Het is ontstaan in de prehistorie, toen mensen begonnen met het koken van voedsel in potten. Het koken van voedsel in water was een manier om de voedingsstoffen uit het voedsel te halen en het langer te bewaren.
Het woord soep komt van het Franse woord soupe ("soep", "bouillon"), dat via het Vulgair Latijnse woord suppa ("brood geweekt in bouillon") op zijn Germaanse oorsprong komt. Ook het woord "sop" is daarvan afkomstig: een stuk brood dat gebruikt wordt om soep of een dikke stoofpot in te dopen.
Soep is vloeibaar voedsel (vaak ook met vaste ingrediënten die bij de bereiding niet vloeibaar worden) dat bereid wordt door ingrediënten zoals groenten of vlees te koken. Soep is een van de oudste gerechten; al in de prehistorie werd soep gegeten.
Soep komt van het Franse 'soupe' en is een vloeibaar afkooksel van groenten en/of vlees.
Soep is natuurlijk niet iets typisch Nederlands, maar er is een bepaalde soort soep die je toch wel erg vaak in ons eigen kikkerlandje voorbij ziet komen, en dat is snert. Een groene erwtensoep die vaak enorm dik is en volop wordt gegeten in de winter.
1.1 SOEP – staat voor Subjectief (mening patiënt), Objectief (wat jij objectiveert), Evaluatie ((voorlopige) diagnose) en Plan ((voorlopig) beleid). Vul hier de anamnese volgens ALTIS* in inclusief de hulpvraag van de patiënt.
De SOEP-structuur is een hulpmiddel voor het maken van een duidelijk verslag van een deelcontact. Het acroniem staat voor Subjectief, Objectief, Evaluatie en Plan.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Dit betekende zowel 'stuk brood geweekt in vloeistof' als, bij uitbreiding, 'bouillon over brood gegoten.' Het was de laatste betekenis die in de zeventiende eeuw in het Engels zijn intrede deed. Tot de komst van de term soep, werd dergelijk voedsel bouillon of pottage genoemd.
In het spreekwoord 'De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend' komt ook eten voor. Dit spreekwoord betekent: 'iets krijgt uiteindelijk heus niet zulke grote gevolgen als in het begin misschien lijkt'.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van veel verschillende factoren.
De meest gegeten soep van Nederland is ongetwijfeld tomatensoep. Ook wij zijn er dol op. Op Keukenliefde vind je dan ook wel meerdere recepten voor tomatensoep.
Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels
Maar andere gezonde stoffen, zoals bètacaroteen (wortelen) en lycopeen (tomaten), worden uit soep juist beter in het lichaam opgenomen. Mineralen zoals kalium, wat veel in groenten zit, blijven ook goed aanwezig in soep.
Al sinds de prehistorie
Het eerste onomstotelijke bewijs van het maken van soep komt namelijk uit het Gravettien. Dit was een archeologische cultuur in Europa, die begon rond 31.000 v. Chr en eindigde rond 20.000 v. Chr.
In veel recepten wordt een aardappel toegevoegd aan de ingrediënten. Die is bedoeld om de soep mooi te laten binden. Oftewel: ze wordt er mooi glad van. Laat je de soep nog even opwarmen, dan kan het zetmeel van de aardappel de soep beter binden en indikken.
Op dezelfde manier zal het aan de kook brengen van soep ervoor zorgen dat verse groenten uit de tuin verwelken tot een papperige bende . Taai vlees en zompige groenten? Nee, dank u. Naast het beschadigen van de textuur, kan koken ook de smaak van een soep verminderen.
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof. Dus in principe meer smaak.
Brits Engels: soep /suːp/ ZELFSTANDIG NAAMWOORD. Soep is vloeibaar voedsel dat wordt gemaakt door vlees, vis of groenten in water te koken . ... zelfgemaakte kippensoep. Amerikaans Engels: soep /ˈsup/
Te zoet. Een sterke zoete smaak kun je in balans brengen door pit, zout of zuur toe te voegen. Afhankelijk van je gerecht, kun je kiezen voor witte wijn, azijn of citrussap. Chilivlokken, chilisaus of cayennepeper werken ook, net als sojasaus en zout.
Waarom is de SOAP-methode belangrijk? De SOAP-methode zorgt ervoor dat alle belangrijke informatie over een patiënt duidelijk en overzichtelijk is. Dit helpt andere zorgverleners om snel te begrijpen wat er aan de hand is en wat er al gedaan is. Het maakt de zorg efficiënter en veiliger.
SOUP, of Software of Unknown Provenance , is elk stuk software dat wordt gebruikt in een medisch apparaat dat niet is ontwikkeld voor gebruik in een medisch apparaat (d.w.z. onder 62304) of waarvoor dergelijke documentatie niet bestaat. Voorbeelden zijn: Open Source Software. Cloud Software.
De International Classification of Primary Care (ICPC) is in Nederland geaccepteerd als standaard voor coderen en classificeren van klachten, symptomen en aandoeningen in de huisartsenzorg.
Waar komt soep vandaan? Het woord 'soep' komt van het Franse 'soupe', wat weer afstamt van 'suppa' (brood gedoopt in bouillon) uit het Volkslatijn. Het eerste bewijs van het eten van soep stamt uit 6000 voor Christus.