Sommige vogels maken nauwelijks een nest en leggen hun eieren op de kale grond, zoals veel op kliffen broedende zeevogels, bijvoorbeeld Zeekoeten. Veel hoendervogels leggen hun eieren op de grond. Bij de zangvogels is dat de leeuwerik en bij de roofvogels is dat bijvoorbeeld de havik.
De duizendpotigen behoren tot de geleedpotigen. Deze dieren leggen eieren. Bekende soorten zijn de duizendpoot, miljoenpoot maar ook de wortelduizendpoot. De eitjes worden in de grond afgezet.
Broedt van april tot in juli. Heeft in die periode twee legsels, met ieder 5-7 eieren. De eieren zijn blauw-wittig van kleur met kleine rode vlekjes. Broedduur: 12-15 dagen.
De eieren zijn wit met rode vlekken. Broedduur 13-15 dagen. Kuikens worden gevoerd door beide ouders. Jongen zitten 18-21 dagen op het nest.
De kleur van vogeleieren verschilt enorm. Van effen wit bij ooievaars, lichtblauw bij spreeuwen tot bruingroen met chocoladebruine vlekken bij weidevogels. Oorspronkelijk, is het idee, waren vogeleieren effen wit, net als de eieren van reptielen waar vogels van afstammen.
Welk ei hoort bij welke vogel? Het Roodborstje heeft een blauw ei met kleine bruine roestige vlekjes. De Koolmees heeft een roze ei met rode vlekjes. De Huismus heeft een grijs met wit ei.
Merels en lijsters
Maar de binenkant van het nest van de zanglijster is massief en wordt helemaal gladgestreken met een mengsel van speeksel, modder en vermolmd hout. Ook de eiëren zijn anders van kleur. De eiëren van een merel zijn vaal blauwgroen met bruine vlekjes, van de zanglijster helderblauw met donkere vlekjes.
Bij de meeste nestkasten van tuinvogels is het raadzaam om ze in ieder geval eens per jaar schoon te maken. Omdat de meeste soorten meerdere legsels per zomerseizoen hebben, kunt u het beste wachten tot het najaar. Zo voorkomt u dat u een laat legsel verstoort.
De eieren zijn groen van kleur met kleine bruinrode vlekjes. Het liefst maken ze hun nest in dichte struiken of lage bomen, in klimop en andere lage beplantingen. De nesten zijn vaak makkelijk te vinden waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Maar in september hoor je plotseling weer overal roodborsten zingen. Dat zijn de mannetjes die door de rui zijn en hier blijven om te overwinteren. Zij markeren een klein voedselgebied waar ze de hele winter blijven. De vrouwtjes en jonge vogels trekken meestal weg naar Spanje of Zuid-Engeland.
Conclusie: strooi broodkruimels, zaad en meelwormen in de tuin en je krijgt geheid roodborsten in de tuin. Evenals tal van andere tuinvogels trouwens. En voeren mag je het hele jaar door. De kans dat je een roodborst door voeren in de tuin krijgt, is in najaar en winter het grootst.
De koolmees is als boomvogel een holenbroeder, die zijn nest in een boomholte of een namaakholte (nestkast) maakt. Tussen begin april en begin mei legt het vrouwtje 4-12 eieren (gemiddeld 8-9). Ze moet ongeveer twee weken broeden voor de eieren uitkomen.
De eieren zijn veelal iets ovale, lichtgekleurde ballen die in een trosje met daaromheen een slijmerige substantie worden gelegd. Soms worden de eieren op bladeren of tegen bomen aan gelegd, maar rechtstreeks op de grond komt vaker voor. Het komt ook voor dat eieren aan de onderkant van een blad wordt gelegd.
De meeste naaktslakken zijn tweeslachtig. Eén slak kan tot 400 eitjes afleggen. Ze leggen hun eieren in groepjes van 15 tot 50 in de bodem of onder plantenafval. Deze eieren komen na drie weken uit en zijn na twee maanden al volwassen.
Het aantal eitjes wat ze leggen, vaak één keer per jaar, kan variëren van enkele tientallen tot wel 100. Het is maar een klein percentage wat het`tot een volwassen slak zal brengen.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak.
Merels en andere lijsterachtigen houden van fruit en zijn best bereid er ruzie om te maken. Leg een paar halve appels of peren voor ze op de grond in de tuin en strooi er wat rozijntjes bij. Vechten ze elkaar nou de tuin uit? Maak dan een paar van dit soort voerplekken met flink wat ruimte ertussen.
Huismussen broeden in een los kolonieverband. Het nest wordt vooral gemaakt onder dakpannen, in gaten en kieren van gebouwen en in mussenkasten. Het slordige nest bestaat uit takjes, stro, veertjes en hondenharen.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Koolmees houdt huis
De opening van het huisje blieft haar niet, dus gaat ze driftig tikken om het wat groter te maken.
Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.
De Koolmees heeft een roze ei met rode vlekjes. De Huismus heeft een grijs met wit ei. De Vink heeft een wit ei met kleine grijze vlekjes. De Pimpelmees heeft een wit ei met kleine bruine vlekjes.
Koolmees. De Koolmees heeft een roze ei met rode vlekjes. Ze legen meestal 8-13 eieren per broedsel. Het nest van de koolmees bestaat uit mos, gras en dierenharen.