Wortelen zijn zeer smakelijk en bevatten veel suiker, wat veel snelle energie geeft. Dit veevoeder combineert prima met structuurrijke en droge graskuilen. Het voeren van wortelen zorgt voor meer opname uit het totale rantsoen.
Voerwortelen zijn een restproduct uit de verwerking van winterwortels en waspeen voor humane consumptie. Afwijkende formaten en vormen doen uitstekend dienst als voer voor melkvee, vleesvee en schapen. Met de smaakvolle wortelen in het rantsoen, kun je de totale voeropname vergroten.
Nooit in stukjes
Wat je ook nooit moet doen is wortels in kleine stukjes snijden voor je ze aan een paard geeft. Als ze het zo lekker vinden dat ze het te gulzig naar binnen werken, zonder goed te kauwen, kunnen de stukjes tot slokdarmverstopping leiden.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Onbeperkt voeren van wortels wordt niet aangeraden, maar paarden zonder gezondheidsproblemen kunnen veilig 1-2 kg per dag wortels gevoerd worden. Wortels kunnen als geheel, of in de lengte doorgesneden gevoerd worden. Snij een wortel nooit in plakjes, dit kan verstikking veroorzaken.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
We verwennen onze paarden allemaal wel eens met iets lekkers, een tussendoortje. Een appel of een wortel is de meest voor de hand liggend lekkernij. Deze tussendoortjes zijn bovendien het gezondste, veel gezonder dan bijvoorbeeld een suikerklontje.
Voer alleen verse wortelen
Gewassen wortelen zullen na ca. 1 – 2 weken gaan schimmelen of rotten. Bedorven wortelen bevatten een hoog kaliumgehalte, wat diarree of maagdarmstoornissen bij paarden kan veroorzaken. Wortelen blijven het best bewaard op een koele, droge plaats die vorstvrij is.
Ook heeft de hoeveelheid structuur in hooi effect op de snelheid waarop snelle suikers de dunne darm bereiken en daar verteerd worden. Een suikerklontje of andere zoete beloning bereikt relatief snel de dunne darm en wordt daar snel opgenomen, net als krachtvoer.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen.
Een paard mest ongeveer 15 keer per dag. Mest jouw paard nou vaker of juist minder vaak is dat geen reden tot paniek zolang dit maar normaal is voor jouw paard.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop. Maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat je oranje kunt kleuren als je te veel wortels eet.
Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet. Dat houden we vast en wordt opgeslagen in ons vetweefsel.
Dat is al een heel stuk gezonder! Maar als je op zoek bent naar de ultieme gezonde snack dan kom je uit op de wortel! In tegenstelling tot de meeste andere gezonde groenten kun je een wortel lekker rauw eten net zoals een appel of banaan. Het is een van de weinige groentes die je eet alsof het een stukje fruit is.
TIP bewaar de wortels in een ton met water dan blijven ze langer goed en treed er geen schimmelvorming op. IVM de warmte is de losse zak verkoop gestopt, deze zal in oktober weer mogelijk zijn.
Bovendien is een hoog gehalte aan looizuren uit het beukenblad niet gezond. Ook een belangrijk weetje is dat de beukennootjes giftig zijn, al komen die bijna niet voor in hagen maar natuurlijk wel in beukenbomen.
Bananenschillen zijn een huismiddel tegen diarree bij paarden.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Takken en bladeren van andere bomen en struiken, zoals de berk, wilg en druif zijn niet giftig. Ondanks dat is het af te raden om grote hoeveelheden aan een paard te geven.
Hooi wat vers geperst is kan koliek veroorzaken, Het hooi moet goed afgestorven zijn, zeker hooi wat in plastic zit, dit hooi gaat als het ware gisten, maar doordat de zuurstof (in de pak) verbruikt wordt en op raakt stopt het proces.
Net als van gewone wortels kan maximaal circa 1,2 - 2 kg witlofwortels per 100 kg lichaamsgewicht gevoerd worden. Sommige paarden kunnen heftig reageren op witlofwortels, door bijvoorbeeld diarree. Bouw de hoeveelheid witlofwortels daarom erg langzaam op en kijk hoe de paarden erop reageren.