Als u uw messen scherp wil houden, dan kunt u daarvoor het beste een aanzetstaal gebruiken. Aanzetten is het recht buigen (= 'zetten') van braampjes op de snijdende rand van een mes (of ander snijdend voorwerp), die tijdens het gebruik ontstaan en het mes minder scherp maken.
Een aanzetstaal gebruik je om een mes dat in goede conditie verkeert lang scherp te houden.
Een aanzetstaal is een langwerpig gereedschap met een harde, gepolijste staaf. Het is ontworpen om de scherpte van je messen te verbeteren door kleine braampjes en oneffenheden op de snede van het mes glad te strijken. Hierdoor wordt de snede weer scherp en snijdt het mes beter.
Voor kwaliteits messen adviseert de Hollandse Slijpservice het Amerikaans diamant aanzetstaal. Deze is uitermate geschikt voor messen met een hoog (55 - 62) Rockwell gehalte. De manier van aanzetten maakt ook uit hoe lang uw messen scherp blijven.
Een aanzetstaal is alleen nodig als je je mes erg veel gebruikt. Het houd je mes langer scherp. Ideaal als je de hele dag in de keuken moet staan en geen tijd hebt om het mes te slijpen. Het kan een bot geworden mes echter niet weer scherp slijpen.
Meestal worden wetstenen aangeschaft voor het aanscherpen van messen. Deze stenen moeten vlak zijn en minimaal zo lang als het lemmet dat u ermee gaat slijpen. Voor zakmessen is een klein steentje van 10 cm voldoende. Voor grotere keukenmessen is al snel 18 cm in de lengte nodig.
Hoog koolstofstaal wordt van oudsher veel gebruikt voor messen. Dit is ook niet gek, de elementen zijn ruim voorhanden en als het mes eenmaal geproduceerd is, behoudt het zijn scherpte prima. Over het algemeen behoudt koolstofstaal zijn scherpte beter dan roestvast staal.
Hoe frequent je moet slijpen, hangt af van het mes en van hoe vaak je het mes gebruikt. Bij dagelijks gebruik van een koksmes wordt aangeraden om toch gemiddeld één keer per maand je messen te slijpen.
Kartelmes slijpen? Jazeker. Ook broodmessen en andere gekartelde messen kunnen worden geslepen. Dit kun je doen met een grover aanzetstaal.
Als je een mes intensief gebruikt, dan kun je je slijpstaaf dagelijks of in ieder geval met enige regelmaat gebruiken. Je mes blijft hierdoor scherp en je stelt het grotere onderhoud met een slijpsteen of slijpmachine nog even uit.
De messen van uw grasmaaier slijpen kunt u het beste minimaal één keer per jaar doen. Het makkelijkst is om dit onderhoud tijdens de winterperiode te plannen.
Dat hangt af van hoe vaak u de slijpsteen gebruikt, of u de steen op de juiste manier gebruikt en of u de steen na gebruik schoonspoelt en droog opbergt. DMT® diamant slijpstenen gaan zeer lang mee.Ze gaan niet eeuwig mee, maar bij goed gebruik kunt u jarenlang plezier hebben van uw slijpsteen.
Ideaal voor reguliere messen. Maar kartelmessen zijn een vak apart. Om alle kartels weer scherp te slijpen is handwerk nodig en speciale machines die het slijpen van kartels mogelijk maken. Zonder jarenlange ervaring lukt het nooit om kartels weer in scherpe en originele staat te slijpen.
Hou een A4-tje aan een rand (of hoek) vast en laat het papier hangen. Snij nu met je mes in de rand waaraan je het mes vasthoudt. Het mes moet gemakkelijk door het papier snijden, waarbij je het hele lemmet van hiel tot mespunt gebruikt. Als dat zonder haperingen lukt is het mes bruikbaar scherp.
Nat slijpen levert een iets scherper resultaat op, maar droogslijpen gaat veel sneller.
Hoewel messen van koolstofstaal langer scherp blijven kiezen de meeste mensen toch voor roestvrij-staal. Dat gedijt beter in vochtige ruimtes (zoals keukens) en roest minder snel. De hardheid van staal wordt gemeten op de schaal van Rockwell. Hoe hoger de waarde, des de langer het staal van een mes scherp blijft.
Met staal is het veel gemakkelijker om een gebouw uit te breiden of bestaande constructies te veranderen dan met andere bouwmaterialen zoals hout of beton. Staal is relatief licht. Maar bovenal is het vooral zeer belastbaar en robuust.
Staal is een veelgebruikt constructiemateriaal. Het bestaat met name uit koolstof en ijzer. Er zijn ten minste drie staalsoorten te onderscheiden: constructiestaal, machinestaal en gereedschapstaal.
Slijp dan op eerst op een fijne slijpsteen ±1000 tot 3000 grit en vervolgens op een extra fijne slijpsteen van ± 3000 tot 5000 grit. Snijdt het mes mooie plakjes tomaat zonder dat de tomaat wordt geplet? In principe is je mes dan scherp genoeg voor normaal gebruik in de keuken.
- Gebruik altijd een lichte olie voor het slijpen en wetten met Arkansas stenen. De slijp- en wetolie van Baptist beschermt het oppervlak van de stenen en verhindert dat de stenen verstopt raken door de metalen partikels die tijdens het slijpen en wetten vrijkomen.
Slijpen met een aanzetstaal
Let er steeds op dat je mes in een hoek van 15 à 20 graden zit ten opzichte van je aanzetstaal. Haal het volledige snijvlak van heft tot mespunt naar beneden en herhaal aan beide kanten. Doe dit enkele keren tot je mes weer helemaal scherp is.