Tussen de 34 en 36 weken geboren:
Je bevalt gewoon in het streekziekenhuis, er vindt geen weeënremming meer plaats en ook de injectie om de longen te rijpen is niet nodig. Of je baby in de couveuse zal komen hangt onder andere af van het geboortegewicht.
Wist je dat als je 35 weken zwanger bent de placenta zijn maximale grootte bereikt heeft? Ook liggen baby's rond deze periode al met het hoofdje naar beneden: ze zijn klaar voor de bevalling. Wanneer je in de 35e week van je zwangerschap bevalt, is er sprake van een te vroege bevalling.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen. Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
HOE LANG DUURT HET ZIEKENHUISVERBLIJF? Algemeen kan gesteld worden dat je kindje op de afdeling blijft tot de vooraf uitgerekende bevallingsdatum of dat het ten vroegste naar huis gaat op het moment dat een zwangerschapsduur van 36 weken zou zijn bereikt.
Monitor thuis < 30 weken of geboortegewicht < 1 500 gram. Gehoortest -> alle baby's die bijna ontslagklaar zijn. De baby moet daarvoor minimum 7 dagen oud zijn, anders is er vaak een foute test. Oogcontrole < 32 weken of geboortegewicht < 1 500 gram.
35 Weken zwanger. Je kindje weegt nu ongeveer 2,5 kg en dat is op de grens van juist wel of juist niet mee mogen naar de kamer op materniteit ofwel naar de couveuse-afdeling gaan als hij nu zou geboren worden. In het echofilmpje hieronder staan we stil bij een bewegend mondje.
Hoe groot is de baby bij 35 weken? Je baby is nu zo'n 46 centimeter en 2,4 kilo (2400 gram). Inmiddels is hij/zij echt een lekker mollig babytje omdat het onderhuidsvet behoorlijk is gevormd.
Harde buiken zijn normaal in je derde trimester. Het voelt alsof je baarmoeder zich samentrekt en in een balletje verandert. De contracties zijn meestal niet pijnlijk en houden vaak op na een uur.
Wanneer je kindje vóór de 37 weken geboren wordt, spreken we van vroeggeboorte ofwel prematuur. Dus ook wanneer jij bij een termijn van 36 weken en 6 dagen bevalt, spreken we van vroeggeboorte. Prematuur betekent letterlijk: 'vóór de rijpheid'.
Een zwangerschap duurt normaal tussen de 37 en 42 weken vanaf de laatste normale menstruatie. Wanneer je eerder bevalt dan 37 weken, noemen we dit een vroeggeboorte. Elk jaar bevallen ongeveer 160.000 vrouwen in Nederland.Hiervan bevallen 12.000 vrouwen (zo'n 7%) eerder dan 37 weken.
Een zwangerschap duurt normaal 37 tot 42 weken. Een bevalling voor 37 weken noemen we een vroeggeboorte. Kinderen die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren, noemen we ook wel prematuur. Een te vroeg geboren baby heeft buiten de baarmoeder medische hulp nodig.
Grootste kans in week 40-41
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Zo weet je dat het echte weeën en geen oefenweeën zijn. Andere tekenen van een vroegtijdige bevalling zijn: Menstruatieachtige krampen boven het schaambeen. Druk of een pijnlijk gevoel in het bekken, de dijen of de lies.
Als je 35 weken zwanger bent, kun je een stekende pijn in je lies en krampen in je buik voelen. Waarschijnlijk zijn dit indalingsweeën. Je baby zakt rond deze tijd dieper met zijn hoofdje in je bekken, dit noem je indalen. Doordat je baby dieper ligt, krijgen je maag en je longen meer ruimte.
De meeste baby's dalen vanaf de 30e week van de zwangerschap in.
Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen. De verloskundige voelt regelmatig of je buikbaby ook daadwerkelijk is inge- daald. Soms kun je het zelf ook voelen.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Je baby in de 34e week
Je baby is nu ca.43 cm en ongeveer 2200 gram. Je draagt nu een baby zo groot als een Cantaloupe meloen met je mee! Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen.
Je baby in week 35
Je baby slaapt vaak. Op die momenten beweegt hij nauwelijks. Toch is het belangrijk dat je je baby voldoende voelt bewegen. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee.
Zet af en toe het raam even open voor frisse lucht, zelfs als het koud is. Je kunt het raam openzetten als je kindje bijvoorbeeld uit het bed is voor de voeding. Als het zacht weer is, mag het raam steeds een beetje open blijven. Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft.
Je baby in week 36
Je kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt 2900 gram. De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald. Dat wil zeggen dat hij met zijn hoofdje zakt tussen jouw bekkenbotten. Vaak gaan baby's automatisch in deze achterhoofdsligging liggen.
Behandeling vroeggeboorte tussen 23 en 34 weken
Vaak lukt het om de geboorte voor 2 tot 3 dagen uit te stellen. Langer lukt vaak niet. Tussen 23 en 34 weken zwangerschap nemen we je op in het ziekenhuis. Als de medicijnen goed werken dan stoppen de weeën meestal na 2 dagen.